All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Så Prikl du växter

Prikling saknar kruk på små växter. När fröet du sådde för några veckor sedan har vuxit och fått några tre varaktiga blad, är plantorna redo för priming.

Du behöver:

Prickly pearls. Du använder de lilla växterna som fyllt dina fönsterramar under de senaste veckorna.

Potter. Det kan vara nödvändigt att borsta plantorna flera gånger under odling. Du kan använda allt från blomkrukor köpte i affären till stora yoghurt eller glass krämer där du har gjort hål i botten.

Jord för repatriering. När plantorna är redo att Prikl, de är också redo för regelbunden, näringsrik kompost Du kan ha nytta av perlit i marken för att göra det fluffigare.

Priklepinne. För att skala plantorna utan att skada de känsliga rötterna kan det vara bra att använda en pinne. Tor Smaaland rekommenderar en platt trästång av det slag som finns i kaféer. Du kan också använda en penna.

Hur man gör det:

• Fyll ny näringsrik jord i något större potter. Vattenbrunn

• Dela förseglade växter och flytta dem med primerstiftet. Se till att du inte skador på rötterna och inte dra i stalken.

• Gör ett passande hål i marken i den nya krukan och lägg försiktigt ner växten. Det borde vara så djupt som tidigare. Tryck försiktigt på jorden runt växten.

• Nästa planta placeras bredvid den andra och så nära att bladen nästan berör varandra. Växterna kommer att ha tillräckligt med utrymme, men fortfarande ett företag.

• Placera växterna vid något lägre temperaturer, 17-18 ° C, men fortfarande med mycket ljus. Om det är för varmt växer växterna för snabbt och blir tunna och långa.

• Ytterligare ljus kan behövas. Ett fluorescerande rör 20 cm över växten kommer att användas bra. Enligt Sverige kan du också använda glödlampor. De ger bra spotlight, producerar mycket lite värme och är billiga i drift.

• När växterna blir större kan det vara nödvändigt att sätta dem igen. Sätt dem i en växt per kruka.

Härdning av växterna

Innan du kan flytta växterna utomhus måste de gradvis härdas för att uthärda livet utanför. Detta gäller både plantor som sådd och växter som har övervintrats. Den starka vårsolen kan helt enkelt göra dem "solbrända".

Vänta tills frostens rynka är över innan du börjar. Vädret ska vara blåsigt och temperaturen över 10 grader. Sätt ut plantorna några timmar varje dag. Börja med att placera dem några timmar i skuggan i några dagar. Ge dem sedan några timmar i solen / halvskuggan. Så småningom kan du öka tiden plantorna står i solen. När plantorna har härdats och det finns ingen risk för frost, kan du plantera ut dem i det fria i trädgården eller sätta dem i krukor och odlare.

ADVERT

Mest populära