All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Att måla en tryckimpregnerat staket

- Nya, tryckimpregnerat trä måste torka ett par månader på sommaren och sol, tills det är torrt nog att behandlat med målarfärg, säger Mette Dahl, marknadskonsult i Nordsjön.

För att kontrollera om det finns fukt i underlaget, använd en fuktmätare för att visa detta. Träet ska ha högst 23 procent fuktighet.

- Om veden är tillräckligt torr, kommer färgen flagna genast varnar Trond Riise i Nordsjön.

När du är säker på att staketet är torrt nog, är det i princip samma procedur som att måla annat trä. Den enda skillnaden är att du inte behöver impregnera träet eftersom det redan har tillverkats.

Alla tillverkare har sina egna målningar avsedda att fungera tillsammans. Därför bör du bestämma ett sortiment och hålla fast vid det på jobbet.

Steg 1: Tvätta

Det första du bör göra är att ge stängslet en grundlig tvätt. Använd tvätt, tvätt och rent vatten. Rengöringen avlägsnar bland annat svampsporer, damm och smuts. Om staketet tidigare har målats måste lös färg avlägsnas med stålborste eller skrapa.

Steg 2: Spola

Spola väl med rent vatten. Var noga med att ta bort rester från tvål och smuts. Ingen färg passar till smuts, alger eller tvål. Låt det torka.

Steg 3: Spraya med svampar och alger tar bort

Även staketet ser ren kan det vara svampsporer där som vi inte ser. Genom att använda svamp- och algkärnor, ta bort detta och förhindra även att svampar utvecklas från undersidan av färgen.

Steg 4: Impregnering och priming

Eftersom stängslet är tryckbehandlat inget behov av att impregnera hela stängslet. Det håller på att använda en impregneringsolja på ändväggen på toppen och botten av bordet. Applicera sedan en trädstam som hjälper trädet att få bättre vidhäftning.

Steg 5: Måla staketet

Nu är staketet färdigt att måla. Använd två lager av den färg du väljer.

ADVERT

Mest populära