All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Sådana mallar som du ytterdörr

Vi behöver alla en glad och färgstark välkommen när hösten närmar sig med stormsteg. Då kan det vara en idé att måla ytterdörren i en skarp färg. Kanske har färgen börjat blossa och dörren ser utslitna och tråkiga ut. Eller kanske du bara vill förnya entrén. Att måla ytterdörren är en elegant lösning för att ge huset en personlig touch.

Det finns inget i sättet att måla oljedörrar, teakdörrar eller dörrar som tidigare målats. Det viktigaste är som alltid: Bra grundläggande arbete.

En rosa dörr uppdaterar ett grått hus.

Hur man gör det:

Oljad dörrar, teak dörrar och dörrar som är målade tidigare ommålning. Det viktigaste är att spendera tid på förberedelsen.

Framställning:

 • Starta genom tvättning och sköljning dörren innan skyddande glas fönster och dörrkarmar med maskeringstejp. Det är också smart att publicera mallar kände plastfodrade, inom och utanför, så att du inte spiller på golvet.
 • Om dörren är målad före, kan den bara tvättas, borstar och målas igen. Kontrollera att färgen sitter bra. Likväl måste lös färg alltid repas.

 • Om du har en dörr av teak eller ädelträ, ta bort oljan på dörren. Om inte, börjar färgen börja bubbla. Använd färg- och lackavlägsning och läs noggrant igenom tillverkarens bruksanvisning.
 • När dörren rengörs noggrant och tvättas kan du borsta så att ytorna blir rena och snygga. Skrapar och borstar ner till nakent trä, du måste slipa innan du målar.

 • Vid val av färg är det viktigt att tänka att en dörr står hela året. Temperaturen förändras och färgen tål väder utan att blekna, spricka eller vika. Välj därför en väderbeständig färg. Be om råd på din lokala färgbutik.

En ytterdörr ska målas på morgonen utan direkt solsken, regn eller vind.

Man Tips:

 • Byt gärna ut gamla dörrhandtag och nyckel beslag så att dörren verkligen sticker ut som ny.

 • Du behöver inte ta bort dörren när du målar. Ta bara dörrhandtaget och locket till låset.
 • Lägg ut färgfärg på golv och trappa för att undvika spill.
 • Sista sista middag i vädret. På kvällen är insekter aktiva och kan enkelt hålla sig till en nymålad dörr. Temperaturen bör ligga över fem grader. Också var försiktig så att du inte målar i direkt solsken. Det kan göra färgen torr innan den är ordentligt botad.
 • Applicera färgen med en liten rulle eller bred borste. Med rulle garanterar du en smidig och snabb applikation. Borste används för kryckor och krokar och för att släta ut den rullande strukturen.
 • Dörren ska stå upp tills färgen är torr. Applicera frakt nummer två efter en dag eller två. Om du har målade sidan när dörren stängs, målar du bara utsidan som inte kommer i kontakt med ramen.

Det är trendigt att göra något extra ur ingången.Att måla ingångsdörren kan ge huset ny energi.

Den gula dörren är stor mot de mörka väggarna.

ADVERT

Mest populära