All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Dessa mallar till badrum kakel

Har ditt badrum behov av en makeover, även om du inte har tid, pengar eller energi att borsta upp? Sedan finns det en snabb lösning som de flesta kan behärska; att måla badrumsplattorna.

Men det kan uppvisa några utmaningar, särskilt i badrummets våta zon.

- målning i vått zon kan vara en stor stress, eftersom det finns en stor chans att färgen inte varar så länge, säger teknisk service konsult och målarmästare i Jotun, Erik Bryng.

Man kakel badrum

- många mallar kakel som en rimlig tillfällig lösning, och så länge som det grundläggande arbetet görs på rätt sätt, är det inga problem, säger målarmästare i regnbågens Malermester företag i Oslo, Marius Davidsen.

Att måla badrumsplattorna:

1. Tvätta och skrubba

Det viktigaste är att ta bort alla silikonrester från fogarna i taket och i hörn, vilket kan göras med en silikonborttagningsmedel.

Tvätta plattorna noggrant med hushållssvätt och skölj därefter med vatten. Överla sedan plattorna med ett bra papper som passar för hårda ytor - inte sandpapper för träarbete.

Torka av med en ren mikrofiberduk så att dammet är helt borta.

2. Primering

Efter noggrann tvättning och skrubbning kan du börja måla med priming och det viktigaste är att det inte bör vara oljebaserat.

Spåret måste sedan fästas och härdas en dag innan du kan börja måla.

3. Måla

Slutligen kan du måla färg, där du kan välja vad du vill ha. Men eftersom det är vått rum rekommenderas våtfärg. Också, fråga i butiken.

Bryng förklarar att olika speciella tvättar har utvecklats för att appliceras på substratet före målning. Och eftersom det finns många olika typer av plattor är det bra att undersöka vilka produkter som ska användas på förhand och fråga om vilken färg du ska välja för din kakel.

- Till exempel, plattorna är glansig, glänsande och smidig, kan det i vissa fall vara klokt att mala dem matematik, tippar Bryng.

Han tillägger att substratet måste vara helt rent, fast och torrt före målning.

Kakelplattor i våtzonen

Davidsen förklarar att färg bör vara bra i våtzonen om du vidtar några försiktighetsåtgärder.

- Vad händer när man målar väggplattorna i duschen är att de blir igensatta och vattnet kommer till stor del att ligga utanför. Mallar som du rika regioner i duschhörna, företrädesvis tre skikt bör det stanna så länge det inte kommer och repor i lacken innan den torkar, förklarar han, men påpekar att ingenting är 100 procent vattentät.

Bryng lita på detta och anser att anledningen till att måla på badrummet kan vara problematisk beror på att plattorna och lederna består av olika material.

- Kakel och skarvar fungerar olika med avseende på temperatur och fuktighet. Med färg över det kan spricka, kan fukt förekomma bakom färgen och det kan flamma av, varnar han.

Och även den vanliga moderna badrummet är inte så mycket spillt vatten, rekommenderar han dock att man inte måla i våtutrymmen, såsom duschutrymme, om det inte är absolut nödvändigt.

Läs också: Tips för en billigare renovering av badrummet

färg på golvplattor

I grund och botten är det inte tillrådligt att ge sig in på golvplattor, eftersom de måste uthärda en annan mekanisk stress än kakel.

- Vi trampar på dem båda barfota och med skor, så du behöver vid användning av anpassade golvfärg, betonar Bryng.

Davidsen framhåller att kakel tillverkare inte rekommenderar att golvplattor målade, även om det kan fungera.

- Om du fortfarande vill måla golvet, ska du välja en färg som du inte glider så lätt. Också fråga återförsäljaren att vara på den säkra sidan, säger han.

varaktighet målade badrum kakel

Men att måla plattorna är bara en tillfällig lösning om du vill omforma ditt badrum, och du kan inte förvänta sig att färgen är ordentligt och relatera ganska evigt.

- Plattorna är inte trasiga, men förändringen är inte reversibel, informerar Bryng.

Färgen suger väl in i lederna och det går inte bort. Det betyder att rummet inte kan fixas igen, och en fullständig renovering kommer att behövas efter ett tag.

- Det är en form av "quick fix", med en inte så lång varaktighet, säger han.

Han tillägger att det inte är en stor risk för att färgen fjällning i annan valuta än våtzon platser.

- Det är inte den största mekanisk påfrestning på badrum väggar utanför våtzon, så normalt går mycket smidigt, avslutar han.

ADVERT

Mest populära