All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Göra den ren, du får bättre kaffe

Hur ofta rengör du kaffemaskinen? Kan du vara ett litet svar skyldigt nu?

Inte så konstigt, för enligt norska kaffedata rensar bara hälften av oss kaffemaskinen ofta.

- Mitt intryck är att många inte tänker på rengöring alls, säger försäljningschefen på Norsk Kaffeinformation, Mona Hegrenes, att klicka. Nej, som betonar att rengöring av kaffebutiken är viktig för både maskinunderhåll och smak.

- Du kommer tydligt känna skillnaden mellan kaffe från en maskin som renas och en som inte rengjorts, men då är det så med smak, att vi vänder oss till den tiden, och på det sätt som vi är vana vid dålig smak.

Rening var fjortonde dag

Hegrenes tror att en del av anledningen till att konsumenterna är genomgående dålig att städa upp sina maskiner är att de antingen inte vet att det är viktigt eller att de inte kommer ihåg det.

- Rengöringsmaskin för kaffemaskiner finns i alla livsmedelsbutiker i Norge, men kanske inte så lätt att upptäcka. Det här är en produkt som inte finns på shoppinglistan för människor, så det är viktigt att diskmedelet är tydligt synligt tillsammans med det kaffe där det säljs, säger hon.

Hennes råd är att kaffebryggaren städas var fjärde dag om du använder den varje dag.

Har du hört talas om det?

- Men om du vet att ditt vatten innehåller mycket kalk, bör du också använda ett avkalkningsmedel, hon expanderar.

- Och de som har lime i vattnet kommer säkert veta om det.

Hegrenes säger att många av de nya maskinerna på marknaden är utrustade med ett varningsljus för avkalkning.

- Det är särskilt viktigt att avkalcera kapselmaskinerna. De har så smala rör att om maskinen inte städas regelbundet kan rören enkelt försegla, "förklarar hon.

Enligt webbplatsen av Oslo vatten- och avloppsarbeten, är det endast när hårdheten hos vattnet överstiger 4 0 dH vatten innehåller för mycket kalk.

Så lätt ren

Enligt Hegrenes det inte finns några hälsokonsekvenser i samband med otillräcklig rengöring av kaffemaskinen, men fortfarande finns det två skäl till varför du bör rengöra: Korrekt underhåll av maskinen för att säkerställa optimal prestanda och för att säkerställa god kaffe smak.

Har du provat stickkontakterna?

Var fjortonde dag bör därför rengöra kaffebryggare, och det gör du enligt Hegrenes följer:

- Blanda lämplig rengöringsmedel med ljummet vatten.

- Häll det i vattentanken, sätt på maskinen och låt den tappa.

- Upprepa denna process två gånger efteråt, men den här gången endast med rent vatten.

Vinäger som tvättmedel

Ofta finns det alternativ till dyra specialtvättare, och det är kaffemaskinen. Wikihows hemsida berättar att du kan använda vinäger."Blanda en del ättika tillsammans med två delar vatten", skriver de.

Communication Manager Björn Brennskag på Stabburet betonar att det är viktigt att kaffemaskinen efter att ha kört genom två omgångar av rent vatten.

- Då bör någon bismak av vinäger tas bort. Vad man kan uppleva är att det kan lämna lite ättika runt maskinen, men det kommer snabbt att försvinna.

Andra blandningar wikihow medelvärdet kan användas innefattar citronsyra. "Lös 25 gram citronsyra (erhållen från butiken) med fyra koppar hett vatten och sedan kompletterat med fyra koppar kallt vatten", skriver wikiHow.

De visar också vanligt blekmedel. Men det passar bara glasskålen och blandar INTE med ättika eftersom det kan orsaka giftiga gaser.

INTE bakpulver

Både bakpulver och bakpulver är markerade i olika sammanhang som utmärkta detergenter i kök sammanhang. Men när det gäller kaffemaskiner rekommenderas inte användning av dessa läkemedel.

"Använd inte bakpulver med varmt vatten, eftersom detta kan täppa till systemet och förstöra din maskin", skriver wikiHow.

Bli av med matlagning lukt i köket

Har du fortfarande gjorde ett försök, är det lämpligt från platsen för att köra en rengöring med ättika "I 75 procent av fallen kommer detta att lyckas", skriver de.

Personalchef

Enligt kaffe. Nej det finns ett misstag många gör, och det är anledningen till att kaffet inte smakar som det ska, och det är att fylla på vattenbehållaren med glasflaska.

- När människor gör kaffe häller de vatten från kaffekanna och in i tanken. I kaffekanna är det fet och alla föroreningar från kaffebryggare kommer in i vattentanken. Det blir inte bra kaffe, och det är inte bra för maskinen, "understryker Morten Hoff i Wilfa.

- Använd också en liter eller vattenkaraff, föreslå Hegernes.

- Och flera av de moderna maskinerna har flyttbar vattenflaska.

Läs också:

Test av espressomaskiner

De bästa kaffemaskiner

Gott kaffe utan kaffemaskinen

- Använd alla medel ingen tvål skummande

På jakt efter goda inrednings idéer? Du hittar dem i Inspirationsguiden

ADVERT

Mest populära