All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Håll musen ut

Fallet är den tid då förkylningen kommer, och med fler skadedjur dessutom. Bland dem är musen.

- När det är natten frös, letar musen efter en plats som det kan vara, lätt och varmt, och det kommer att försöka dra in. Om du inte har säkrat ditt hus mot möss tidigare bör du definitivt börja med det nu i september, säger Arne Nese, teknisk chef för Rentokil Pest Control.

Han säger att det är en sak som människor gör misstag när det kommer att hålla musen ut.

- Det största misstag som människor gör, särskilt om de har störts av möss tidigare, ska fortsätta att föra fåglar på en fågelbräda. Då skadar det snabbt och musen ger tillgång till mat i närheten, säger Nese och fortsätter:

- Se till att försegla alla hålen i plagget. Musen behöver lite utrymme för att komma in. Men stäng inte så mycket att det inte blir luftigt bakom klädseln. Då får du ett skrämmande problem.

Vi har därför gjort en komplett guide till hur du förhindrar att musen tränger in i ditt hus och vad du gör om olyckan ligger utanför lådan och du har ett musproblem.

Så här håller du musen ut

En mus behöver så lite som 6-7 millimeter öppning för smuts i hemmet. Därför är det viktigt att se till att huset eller stugan ligger nära följande platser:

- Det vanligaste stället som mössen kommer in ligger mellan eller under plagget. Om du har stående kläder på huset måste du kontrollera noggrant. Här finns ofta kaviteter.

- En annan viktig punkt är övergången mellan väggen och den nedre delen av väggbeklädnaden.

- Andra vanliga platser är kablar, paraboler och andra föremål som du har genom muren. Därför utrusta dig med en ficklampa och titta över beklädnaden.

- Eftersom möss tränger igenom många material måste öppningarna förseglas med material som kan stå, såsom metallnät, metallplattor eller betong med nät.

- Andra alternativ är stålull eller kycklingar och täck sedan med tätningsmedel eller gips.

  • Hur man förhindrar mustestning

Övriga skyddsåtgärder

1. De flesta husfasader har ett band av muskler eller öglor under locket. Detta förhindrar att mössen kommer under plagget.

Om du inte gör det kan du fästa på musband eller penselsträngar. Musikaliska tejp är tunna aluminiumskenor som du fäster med kartongstift till nagellagret. Du köper både musikband och penselstänger på de flesta byggprodukter.

2. En annan förebyggande åtgärd är att titta på vegetationen på tomten. Buskar eller blommor nära huset och längs markväggen är det perfekta gömstället för möss, vilket gör det svårare att upptäcka om gnagare går längs husväggen.

Du bör därför rensa upp längs väggen och ta bort sådana grödor.

3. Ta bort stegar som ligger nära husets vägg. Här kan musen enkelt klättra en bit så krypa in i ventilerna.

4. Om du vill hålla gnagare borta från tomten, mata inte mat till fåglarna. Även om det är trevligt att mata de små fåglarna, är fågelmat fussing för möss och råttor.

5. Även om du är bra på att bygga upp så att möss och andra gnagare inte kommer in i ditt hus, är det inte säkert grannen är. Det är därför lämpligt att arbeta med din granne för att hålla musen borta.

  • Att bryta råttan med den här metoden

Så här hittar du ut om du har möss i huset

Har du först fått möss i huset, märker du det snart. Leta efter karaktärer som torkade trådar och muspapper, och lyssna efter repor och tassar i väggar, tak, källare och köksskåp.

När du har kartlagt musens rörmönster kan du placera musfel. När du har haft möss eller råttor i huset, undvik att använda gift eftersom det kan vara skadligt för barn, husdjur och miljön.

Därför har Miljödirektoratet också skärpt efterfrågan på mus och råttor. Det är exempelvis viktigt att giftet ligger inom matningsstationerna. Kraven kan läsas i sin helhet här.

I stället för gift är musfälla ett bra alternativ. Det finns både klassiska patchar och moderna elektroniska fällor.

Klappfellene är den billigaste metoden, och kan hittas som både disponibel och återanvändbar. Med en elektronisk musfälla, en indikatorlampa berättar när du har fångats, så du behöver inte kontrollera fällorna kontinuerligt.

Så här lägger du ut musfångare

När du installerar musfällor finns det ett antal saker att tänka på:

1. Rör inte på natten. Om du har kommit i kontakt med örnen kan det räcka för att musen inte blir fella. Musa upptäcker lätt mänsklig känsla på fella. Använd därför handskar när du hanterar fella och lägg på en sked.

2. Välj rätt äng. Du kanske tror att möss gillade ost, men nötter och frön och andra livsmedel med högt kaloriinnehåll är egentligen favorit. Jordnötssmör eller hasselnötssmörspridning anses vara den mest effektiva bete.

3. Som möss ritar inomhus om vintern för att bygga ett bo, kommer det att lockas till bomullsmötter, tandpetare och garn nära fella.

4. Använd små mängder nötkött. Om du inte riskerar att musen får mat utan att bli fångad.

5. Använd fler olika typer av fällor för att hålla musen uppe. Ändra också arten av bete.

6. Kom ihåg att lämna museumsfel under en längre tid. Människor avlägsnar ofta räven tidigt, och det blir svårare att bli av med gnagarna en gång för alla.

7. Mössen tar inte bort öppna områden där det inte kan dölja sig och rör sig därför längst upp på väggen i mörka områden. Därför bör du placera dem längs väggarna när du installerar musfällor. Öppningen borde vara mot väggen så musen blir nyfiken.

8. För att bli av med musproblemet behöver du ofta mer än en fälla. Placera därför fällor med ungefär en halv till ett meter avstånd längs väggarna. Om musproblemet är störst kan du ställa fällor med några centimeter mellan.

9. Kom ihåg att bära handskar när du tar bort musfinnorna och musen för att du inte får några sjukdomsframkallande bakterier på dig.

Källor: Miljödirektoratet, Rentokil Initial, Joint Purchase, Homeowners Association

Få mer smarta tips - Registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

ADVERT

Mest populära