All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Håll poolen ren

Människor som investerar i större pooler med pumpsystem där vattnet byts ut regelbundet är ofta också mycket medveten om vad som krävs för att hålla bakterienivån nere. Det är värre med dem som köper mindre pooler av stillastående vatten för barnen, säger generalchef Jørn Vidar Larsen i företaget Herdins.

- De stora barnpoolerna som har blivit så populära de senaste åren är i många fall för varmt och kallt vatten, påstår han.

Läs mer: Bakteribomber i sommarsolen

Klor

Men det är lätt att hålla pooler med stillastående vatten. Klor är det vanligaste tvättmedlet.
- Vi har klortabletter som enkelt och effektivt rengör vattnet, och det luktar inte annat än bara när du lägger till dem, säger Larsen. En klortablett per vecka per tusen liter vatten bör vara tillräckligt för att hålla bakterierna borta, säger han.
Enligt det norska folkhälsoinstitutet kommer även vanliga rena hushåll att fungera bra.
- En desiliterklor per kubikmeter vatten per vecka borde hålla bakteriehalterna acceptabla, säger avdelningschef Truls Krogh. Klor i denna genomtänkt form kommer normalt inte att orsaka hud- eller ögonreaktioner.
Om det finns hålrum i poolen där klor inte kommer, kommer bakterierna flitigt flitigt där och smittar sedan resten av vattnet med samma klornivå som sjunker. Därför är det viktigt att rengöra vattnet regelbundet.

Aktivt syre

Ett alternativ till klor är ozon eller aktivt syre. Ozon är starkare och fungerar snabbare än klor. Koncentrerad ozonlukt, men i de mängder som behövs för att rengöra normalt badvatten är det luktfritt. Detta rengöringsmedel säljs också i tablettform, och det är därför lätt att tillsätta i rätt mängd, vilket anges i bipacksedeln.
Förutom bakteriell tillväxt, om du sväljer städningen i poolen kan algtillväxt förekomma i botten. Om du får detta problem borde du tömma poolen och torka av det tunna skiktet innan du fyller på det med rent, rent vatten.

Läs mer om bakterier i poolen i Hus & Hem 3-2009

ADVERT

Mest populära