All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

För att hålla bänkskiva trevligt

norrmän är mycket intresserade av design och funktionalitet när det gäller att välja kök, och en av de viktigaste faktorerna när det gäller inredning, är utan tvekan den bänkskivan.

Bordskivor finns i alla prisklasser och ett brett utbud av färger och mönster. Du kan ge en prisvärd och enkel kök ett uppsving med en grov bänk i betong, eller göra en äldre kök modernare genom att välja en köksbänk i ett kompositmaterial Corian.

Men det är viktigt att komma ihåg att olika bänkskivor kräver olika användning, skötsel och underhåll. Om någon anses vara helt underhållsfri, måste andra behandlas ganska ofta för att hålla dem rena.

Detta kräver din bänkskiva

1. Laminat

Laminat är vanligtvis det billigaste alternativet när det gäller bänkskivor. De flesta köksproducenter har ett brett utbud av bänkskivor.

- Laminat är ett beständigt material som kräver lite underhåll, förklarar Camilla SNEFJELLÅ vid Kvik Alnabru till Bonytt. nr.

- Tillsammans med förmånligt pris är förmodligen anledningen till att de är ett populärt val i norsk mat.

Laminat: Laminat bänkskivor är ofta billigare än många andra material, finns i en mängd olika färger och kräver lite underhåll. Foto: FOTO tillverkare

laminat tål såväl kemikalier och rengöringsmedel som vanligen används i hushållet, men inte starka syror och baser. Laminat är värmebeständigt. Regelbunden laminat kan motstå värme upp till 110 grader, medan kompaktlaminat kan motstå temperaturer upp till 180 grader.

- Man bör dock vara försiktig med fukt i närheten av någon lederna när läckage och / eller kondens kan orsaka skiv sväller eller vatten intrång, förklarar SNEFJELLÅ.

- Skivan kommer att brytas.

SNEFJELLÅ förklarar att slippulver, stålull eller andra slipande rengöringsmedel också bör undvikas laminat.

- Detta kan repa och ta bort det översta skyddande skikt. Rött vin, bläck eller bråka med en annan stark färg bör tas bort så fort som möjligt för att undvika missfärgning, förklarar SNEFJELLÅ.

Daily rengöring av laminat bänkskivor bör bestå av rent vatten och en fuktig trasa.

2. Massivt trä

bänkskivor i massivt trä blir ett populärt val i det norska köket. Trä mjukar snäva linjer och kallare material, såsom stål och betong.

- Bänkskivor i massivt trä är vacker att titta på, och tre är en varm och levande material, förklarar ledande kommunikations Ikea, Siv Elizabeth Egger till Bonytt. nr.

- Massivt trä är ett slitstarkt material som ska användas som plattan på köksbänken, men det kräver också regelbundet underhåll för att hålla sig vacker.

För att rengöra de smutsigaste platserna i huset

Camilla SNEFJELLÅ på Kvik Alnabru förklarar:

- Hur trä beter sig beror på vilken typ av behandling det blir.Med hög luftfuktighet kan träplattan expandera, så det är viktigt att träplattan inte utsätts för konstant hög luftfuktighet. Om naturligt trä torkar, kommer det att resultera i sprickor eller små krusningar i bänkskivan. På samma sätt kan spikar och böjning i träet uppstå i temperatur- och fuktighetsfluktuationer.

bänkskivor trä är låg förtjust i värme, och det är därför viktigt att säkerställa att de apparater som kaffebryggare, brödrost eller liknande, som ger en konstant värme, är placerade direkt på bänkskivan.

- För att bibehålla optimal motstånd är det väldigt viktigt att bänkskivan bibehålls och behandlas med olja efter behov, förklarar Snefjellå.

- Vi brukar säga att du borde göra det ungefär 2-4 gånger om året.

En bänkskiva i massivt trä kommer att vara bra i många år om det underhålls och underhålls regelbundet.

Kvalitetskök för några tusen flaps

- Är plattorna väl mättade, kommer du att njuta av produkten i många år. Personligen skulle jag vilja säga att plattorna i massivt trä bara blir vackrare med tiden - om de tas hand om.

3. Natursten

Marmor och granitplattor är fortfarande ett populärt val som yta i köket. Natursten är inte bara ett vackert material rent visuellt, men hjälper också till att ge ditt kök en mer exklusiv känsla.

- Dessa är starka plattor, men precis som trä, granit och andra naturstenar är porösa i ytan, förklarar Snefjellå.

- För att skydda en bänkskiva i natursten mot sammandragning av olika typer av fett och smuts, är det viktigt att lägga till fett på plattan.

Snowfjellå förklarar att detta kan ske genom att använda egen stenolja, som kan köpas från tillverkare och återförsäljare av sådana bänkskivor.

I TIME: Många har blivit förälskad i det industriella utseendet, och betongplattor upplever ett trendmoment för tillfället. Foto: PHOTO: Producent

- Granit är till exempel underbart att baka, eftersom plattan alltid är kall, vilket innebär att degen inte fastnar.

Husgeråd du aldrig visste att du behövde

att rengöra

En granit eller annan natursten rengöras men vatten eventuellt tillsättas för rengöring. Granit kan rengöras med sura rengöringsmedel och eventuellt kvarvarande kalcium kan avlägsnas med kalkborttagare eller liknande.

- Granit och komposit tål exponering för värme från pannor och grytor på kortare tid, men det får aldrig brännande krukor svalna på bänken, förklarar SNEFJELLÅ.

- Vid värsta användning kan bänkskivan brista.

4. Rostfritt stål

Stålprodukter har varit populära en stund, och nu ser man också att plåtar av rostfritt stål också används som både bänkskivan och väggen i sprutzonen.

Fördelen med att använda rostfritt stål i köket är att det ger ett robust och industriellt uttryck och att ljuset reflekteras runt rummet vilket är en fördel i små trånga kök.

I livsmedelsindustrin är användningen av stål utbredd eftersom den är hygienisk.

- Observera att rostfritt stål lätt kan fläcka, särskilt från fettinnehållande marmelade, förklarar Torben Bregendahl, servicechef, Nobia DK, som levererar bänkskivor för både HTH och Unoform.

- Fingermärken visas bra.

Ett bra tips är att rengöra rostfritt stål med babyolja - eller speciella produkter du kan köpa hos återförsäljaren. Undvik repor genom att torka av med en trasa i mikrofiber och släck inte säkert med något som kan skrapa stålet.

5. Betong

I takt med att industrisilken har tagit sin plats i norska hem har användningen av betong i det inre sammanhanget också ökat. Forskare är oeniga om huruvida konkret lämplig för användning som en bänk, men du insisterar på att dekorera med betong, finns det fortfarande några saker att tänka på:

Tio köket kommer att drömma om

Betong är ett poröst material och Både slipas och impregneras för att bli tätt så att vätska och matutsläpp inte ska dras tillbaka.

Epoxi tätar betongporerna och gör det mer motståndskraftigt mot spill.

Innehavskonsult Tone Strand på Interiørtema anser emellertid att betongen är lika sårbar som en tallrik i köket som det sannolikt kommer att undvikas.

- En betongbänk blir alltid utsatt för fukt och mat. Man måste förvänta sig att skivan märker detta. Betong är särskilt sårbar för spill och en grov yta kan uppstå. Dessutom kan betong spricka, vilket kan vara svårt att reparera.

Betong repor enkelt och kan vara svårt att reparera om repor eller skador på plattorna.

6. Komposit

Både korian och andra kompositmaterial har blivit allt vanligare och populära för användning som bänkskivor i köket. Flera har nu också börjat dra bänkskivan uppåt, så att sprutzonen är täckt av detta material, vilket gör rengöringen ännu enklare eftersom det inte finns några kanter där smulor och smuts kan fångas.

Kompositmaterial som corian är icke-porösa och konstgjorda för att göra den så hållbar och användarvänlig som möjligt. Lätt att rengöra och även underhållsfri, de är också.

Plåtarna kan klippas och klippas exakt som du vill beställa, och kan också förberedas i en nästan oändlig mängd färglösningar.

- Skönheten i en bänkskiva i kompositmaterial är att om du får repor och skador på bänkskivan, kommer det att kunna repareras, förklarar Bregendahl. En annan fördel är säkerligen det faktum att lederna i sådana plattor är helt osynliga så att det inte finns några sprickor där vätska och spill kan tränga in.

Det finns flera olika kompositvarianter. Corian består till exempel av naturmaterial och tillsatt akrylpigment.

- Materialet är helt poröst och nästan helt underhållsfritt, Bregendahl rakar.

- Det är inte det billigaste att investera i köksdisken och kostar mycket mer per m2 att lägga till, men kommer i gengäld på länge och kräver minimal insats.

Läs också:

för att välja rätt bänkskiva

Låt dig inspireras av stora kök bilder

Hur tvättar bänk som ny igen

Därför bör inte ägna sig åt förtal framför barnen

Corian: Corian är dyrt men behåller penna i flera år utan mycket underhåll. Foto: PHOTO: Tillverkare

ADVERT

Mest populära