All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Sätt att hantera FM släckning utan att köpa en ny radio

Inom kort kommer NRK och de andra nationella kanaler för att försvinna från FM-radio. Detta har redan hänt i Nordland, Trøndelag, Møre och Romsdal, Telemark, Buskerud, Hedmark och Oppland.

Under sommaren har Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland och Agder bråttom. Under hösten försvinner signalerna i Østfold, Vestfold, Oslo och Akershus. Den sista är Finnmark, med utrotning i december.

Många kanske vill springa och köpa en DAB-radio när favoritkanalen blir tyst i den gamla gamla radioen i köket.

Det är bara inte nödvändigt. Du har all radio du kan drömma om på din mobil. Eller, för den delen, din dator eller surfplatta, om du föredrar det.

Ansluta den gamla radion: Vi kopplade tablett till den gamla radion, som inte har använts under en längre tid, och presto - vi har en radiolösning som många kommer att tycka är lättare och bättre än DAB och DAB adapter i världen. Foto: Bjørn Eirik Loftås mer

Det enklaste är ofta det bästa

Får du den skräck av allt prat om Bluetooth, WiFi och 4G? Då är det bra att veta att en bra gammaldags stjärna kommer att skada.

Mycket många FM-radioer har ett litet hål på sidan märkt "AUX" eller "Line In".

MER TYPER: Det är den andra två från rätten att leta efter. Visa mer

Samma hål finns också på tabletter, datorer och mobiler. Undantaget är nyare Apple-telefoner, men här är övergångar.

Ledningar med uttag är lämpliga för de flesta elektronikaffärer. Pluggarna brukar kallas minijack eller jackplugg. Dessa finns i två utgåvor: Mono och stereo. Det är stereo du behöver, även om du har en monoradio.

Det finns också tre storlekar: 2, 5 och 3, 5 och 6, 5 millimeter. Det är 3, 5 millimeter att köpa.

CHARGED: Bluetooth-högtalaren Divoom Bluetune-Bean kostar bara 168 kronor. Det finns DAB-radio under hundens hög, men de flesta kostar mycket mer. Foto: Tillverkaren mer

Radio utan en tråd

Är du å andra sidan, bland dem som skyr ledningar som pesten, och ännu hellre att vi har allt trådlöst, det finns många möjligheter.

Denna Bluetooth-högtalare är bara lysande

Ofta är det billigare att köpa en Bluetooth-högtalare än en DAB-radio.

Ljudkvaliteten är också ofta bättre i trådlösa högtalare. Tillverkaren behöver inte relatera till radion och kan således koncentrera sig på hur de låter.

Alla moderna mobiltelefoner och surfplattor har Bluetooth. Samma sak har många datorer och Mac-datorer.

Men här är ett litet knep du måste lära dig. Högtalaren börjar inte spela sig själv. Du måste ange inställningarna på din mobil och söka efter Bluetooth-enheter i rummet.Bara när mobilen hittar talaren och du väljer det är okej.

NRK APP: Många radiokanaler har sin egen app. Samma sak har också NRK. Om du vill höra radio från hela världen är TuneIn saken. Foto: Tore Neset Visa mer

Hitta radioprogrammen

På goda gamla dagar, sätt bara på strömbrytaren eller tryck på knappen för att få nyheter och musik regelbundet.

Det är inte så enkelt i den digitala världen. På en DAB-radio måste stationerna skannas och lagras, och du kanske vill ta lite tid att välja en enhet tills ljudet kommer.

Med mobil på mobil behöver du självklart en app. Om du bara hör NRK-kanalerna kan vi rekommendera NRKs egna radioprogram (iOS, Android).

Om du vill höra alla andra norska kanaler och tiotusentals utländska kanaler väljer du dessutom TuneIn-appen (iOS, Android). Appen innehåller även Apple TV, samt valda smarta TV-apparater. Då kan du spela radio direkt på TV: n.

Efter att ha hämtat och installerat, sök bara efter de kanaler du hör mest och lägg till dem i din favoritlista.

LÄS OCKSÅ:

Är DAB + riktigt sämre än FM? Vi har kontrollerat

TEST: Fem DAB-radioer som inte kostar skjorta

DAB i bilen för $ 219

ADVERT

Mest populära