All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

För att bli av fläckar i madrassen

De allra flesta av oss är ganska bra på att ta ett taktak för hela flaskan. Vi sopar över golvet, dammsugare och torkar dammet. Om vi ​​är bra har vi också rengjort de saker som vi brukar släppa.

Men hur bra är du verkligen att hålla sängen ren?

Svettas mer desiliter på natten

Alla svettar på natten. Huden förnyas och gamla hudceller faller av. Allt detta, liksom andra damm och smuts från rummet, samlas i madrassen.

- Under natten delar vi faktiskt lika mycket som 3-5 deciliter fukt och salter, maj Anita R. Berg går ut från Mascot Høie AS till Bonytt. nr.

- Kuddar och madrasser tenderar att vara gulfärgade med kroppsvätska, kroppslotioner, självbrännskrämer, ansiktsvärmer och diverse. Vätskan vi svettar och salt i det binder ofta kudden och kan också dra ner i madrassen.

KORT LIV: Vi spenderar många timmar i sängen. Men hur bra kommer du att hålla dig ren under dig? Foto: PHOTO: Colorbox

Använd alltid madrassmadrass

De flesta experter rekommenderar alltid att du använder en madrass på övermadrassen ovanpå madrassen.

- Det är absolut rekommenderat att använda en madrass på kudden, förklarar Nina Stordalen hos Jensen Møbler AS till Bonytt. nr.

- Sedan sparar du madrassen för mycket slitage. Dessutom är det uppenbarligen mycket lättare att ge madrassen ett handfat än att lossa madrassen själv.

Stordalen förklarar att alla madrasser de säljer är tvättbara.

- Över madrasser kan tvättas vid 60 grader. Observera dock storleken på tvättmaskinens trumma. Ritningen består av fiber av hög kvalitet som dränerar stora mängder vatten. Detta kan orsaka överhettning och krympning om maskinen är för liten.

Om du är i tvivel kan du leverera lådan till en tvättstuga.

GI MADRASS EN LÄNGRE LIV: Använd madrassplattan, dammsugaren och - om möjligt - vrid madrassen regelbundet. Foto: FOTO: Tillverkaren

- Var noga med att använda små mängder tvättpulver och försiktig centrifugering. Dragningen måste sträckas i fuktigt tillstånd och hängas omedelbart för att undvika missfärgning av textilen.

- Det här rengöringsmedlet är hälsofarligt

Stordalen rekommenderar att madrassplattan ska läggas i sängen var 7-10 år.

Tommy Kleven på Norsk Sengesenter AS håller med om:

- Hur ofta rengör du madrassen är lite individuell och beror på hur mycket du svettas och vilka aktiviteter du gör i sängen. Lyckligtvis har de flesta madrasser och kuddeövermadrasser nu avtagbara och tvättbara funktioner.

Du kan också få extra dragmadrass:

- Med ett madrassskydd på madrassen blir arbetet ännu enklare. Det är lättare att ta av och tvätta varje gång du byter sängen, om du vill.

Vändning, vridning och skakning

Underhåll av madrassen hjälper dig också att njuta av en bättre och friskare madrass längre.Det första du bör göra enligt experterna är att ta hand om att vända madrassen om möjligt.

- Vrid, vrid och skaka det regelbundet, förklarar Stordalen.

- Detta kommer att hålla din madrass så fin och längre.

Genom att vrida madrassen regelbundet, gör du madrassformen bättre och du använder hela madrassen jämnt.

- Vårens vårmadrasser ska vändas 3-4 gånger om året. Inte bara plana ytor, utan också huvud och fot så att du undviker att madrassen formas för mycket av din kropp och anatomi, säger Ian M. Landgren på Jysk.

När det gäller att rutan madrasser förklarar experten att man ska vända upp och ner på huvud och fot 3-4 gånger per år, även för att förhindra att madrassen ligger för mycket ner.

FÖRBÄTTRING: Det hjälper lite med fint sängkläder om din madrass är full av svett och smuts. Foto: Foto: Tillverkare / The Elm

Luft och vakuummadrass

Så ofta bör du tvätta kylskåpet

Den enklaste och ofta mest effektiva man kan göra för att hålla din madrass ren och fri från damm och kvalster , är helt enkelt att ventilera och dammsuga det.

- Madrassen och madrassen ska regelbundet luftas och dammsugas. Men se till att materialet inte utsätts för onödig värme och direkt solljus, säger Stordalen.

Det mest effektiva du gör är att dammsuga madrassen åtminstone fyra gånger om året, förklarar Landgren. Och det är inte bara på grund av sänghygienen själv.

- Damm och smulor kan tränga in i madrassen och förstöra dynans struktur i madrassen. Dessutom bör du se till att få sändes både madrasser och madrass korrekt minst 2 gånger per år, och lyckligtvis 4.

rivare vintern, minusgrader så att sängen kvalster dör snabbt.

Torka upp spill och fläckar

Om du äter och dricker i sängen är naturligtvis madrassen utsätts för extra rörigt, men även utan detta, prickar inträffar.

- Svett, urin och blod kan naturligtvis lägga fläckar på madrassen. Vakuum eller torr så mycket som möjligt från spill eller omedelbart. Är du snabb nog, kan du klara av att spara den från permanent färgning, säger Landgren.

Använd en fläckborttagare, som passar för vad som spolas på madrassen.

För att ta bort fläckar

- Först försök fläckborttagaren i en liten synlig plats på madrassen tills du ser att den inte fläckar eller missfärgar. Använd så lite diskmedel som möjligt.

Ett annat bra tips enligt experten är att se till att det inte finns någon överdriven separation mellan våt och torr på madrassen vid rengöring.

Gör inte din säng

Här experter säger att du ska glömma gamla lärdomar om att göra en säng så fort du studsa upp på morgonen. En tung täcke ovanpå en madrass som fortfarande är fuktig från nattens svett ger utmärkt mark för både bakterier och bedmids.

- Om man leder upp omedelbart stå upp, alla "fukt" som du har placerat under natten reträtt i madrassen och minska liv, förklarar Kleven.

- Lägg dynen ner till fotens ände så att madrassen blir väl luftad.

Rengör utan kemikalier

Om du vill gå mer djupgående studie och faktiskt tvätta madrassen, ja så fortsätter det fullt möjligt att också.

Det är inte heller svårt. Enligt bloggen som vi växer det går nämligen alldeles utmärkt att rengöra madrassen utan användning av kemiska rengöringsmedel och andra rengöringsmedel.

Hur man gör det:

1. Ta bort alla sängkläderna och se rent ut för att ha på sängen efteråt.

Tvättmedel blir smutsigt på din spis

2. Lyft upp madrassen och dammsuger både på toppen och botten - ta en rund runt sängen när du först börjar.

3. Gör en blandning av ca. 1 dl bakpulver, några droppar vatten och 1-2 droppar lavendelolja i en liten skål med ett lock. Sätt locket på lådan och skaka väl.

4. Sätt blandningen i en sik och strö över hela madrassen. Låt blandningen sitta i en timme.

5. Ta bort dammsugarens huvud och använd endast slangen. Vakuum allt bakpulverblandning. Med det kommer både kvalster och "sängdjur" som har gömt sig i madrassen. Bakpulver hjälper till att "dra" smuts och damm ut ur madrassen och absorberar också fukt. Lavendeloljan kommer att lägga till vacker lukt och se till att du sover som en bebis.

Läs också:

Rengöring av avloppsröret i köket

Här läcker inredning inspiration i spader

hur man tvättar handdukar

Hur att tvätta underkläder

SLEEP SWEET: Vem skulle Sov inte bättre om du vet att du sover på en ren och fin madrass? Foto: PHOTO: Thinkstockphotos

ADVERT

Mest populära