All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Så här hittar du rätt golvtyp

Om du ska bygga om eller borsta hem är golvet ett bra ställe att börja när du vill börja med interiörvalen.

- Golvet är den största och mest upplysta ytan i rummet. Därför bör du ta hänsyn till detta när du väljer färger på andra ytor, säger Bjørg Owren, kreativ ledare inom IFI. nej - Informationskontor för färg och inredning.

- Fina estetiska golv finns i alla produktkategorier. Du kommer definitivt att kunna hitta ett golv som du gillar, vilket samtidigt uppfyller kraven för användning och egenskaper. Börja därför med att titta på vilka krav ditt rum och din familjesituation gör för golvet. Då kan du tänka på färg och atmosfär, rekommenderar hon.

  • Experthjälp: "Kan du måla golvbeläggningar?"

Vad ska rummet användas för?

Ett golv som är lämpligt för att bo i vardagsrummet kanske inte passar in i korridoren eller i köket.

1. Var är rummet - direkt vid ingången eller längre in i hemmet? Leta efter egenskaper som ripmotstånd och förmåga att motstå små pölar med vatten som står under skosulan.

Läs också:

Sex tvättfel som skadar vedgolvet

Med fel metod vid rengöring av ved eller parkettgolv riskerar du att förstöra den. Här är flikarna du borde undvika.

Golvet i korridoren utsätts för överdriven slitage - här är repfasthet, nötningsbeständighet och förmåga att hantera vattenkritiska egenskaper. Foto: Gerflor

2. Vad används det för rummet? Finns det ett rum där du står och går mycket, ett inklädningsrum eller ett rum där du i huvudsak sitter? Fokuserar på funktioner som gångkomfort, ljuddämpning och andra akustiska funktioner.

  • För att reparera hål i ett målat golv

3. Kokar du mat där, eller kan det finnas marmelad och liknande? Vissa golvmaterial och ytor är mer känsliga för fläck och spill än andra. Om du vågar torka upp så här kan det inte spela lika stor roll.

Läs också:

6 tips som gör levande växter växa längre

Det är inte alltid lätt att få levande växter att leva länge, men med dessa 6 tips kan du hjälpa dina växter bra.

I köket finns ett golv som tålar spill, vatten och slitage. Det ska också vara bekvämt att ta lång tid. Foto: Tarkett

4. Är du ofta barfota i det här rummet, eller har du på dig skor? Har rummet värmekabel, eller behöver du ett golv som känns varmt att gå på?

5. Finns det i rummet, eller kan vatten eller andra vätskor dyka upp på ytan? I tvättstugan och badrummet behövs fuktsäkert golvmaterial. Även andra golv kan utsättas för fukt, till exempel källare och entré.

Finns det en hund eller småbarn i familjen? Ripmotstånd och hårdhet är två viktiga kriterier om du har större husdjur eller barn som spelar på golvet.Märkning för klor eller leksaksbilar skadar och förstör golvet.

  • Hur slipar du trägolv med

Olika golvtyper

Alla golvmaterial är bra att deras lämpliga program, men inte alla golv passar överallt. Detta är i korthet de viktigaste tekniska egenskaperna hos de olika golvtyper:

Parkett och massivt trä: Ett naturligt material som är livliga, bekväma, skapar atmosfär, relativt hållbar och lätt att underhålla, utsatta för repning, enkel att installera.

Läs också:

FAGMANNEN golv spets

Här är några tips för dig som kommer att lägga ett nytt golv.

En oljad yta kräver mer frekvent men bekvämare underhåll, jämfört med en lackerad yta.

Laminat: Tålig och hård, god motståndskraft mot intrycksmärken och repor, följa bara bra även efter år av användning, realistiska imitationer av naturmaterial, stabila, enkla att installera.

Grand Avenue från Berry Alloc är en samling exklusiv laminatgolv med extra breda plankar och ljuddämpande substrat. Foto: Berry Alloc

Kork: Varm, tyst, bekväm, hållbar, lätt att lägga till.

Vinyl (bostäder vinyl) Hållbar, mjukt, motståndskraftigt mot effekterna av fukt, lätt att hålla ren, låter dämpningssteget.

Vinyl (klicka på vinyl / LVT): Hållbar, trendig, lätt att lägga till.

Gummi: Hållbar, bra promenadkomfort, tåla fukt, antistatiskt, dämpa ljud.

Linoleum: en naturprodukt, hållbara, något känsliga för repor, lättskött, känns varmt att gå på.

Matta: Mjuk, varm, tyst, dammig, fuktbeständig.

Kakel: Durable, hard, resistent mot rivning och vattenpåverkan, behöver ofta golvvärme.

Källa: ifi. nej

  • Vi vill ge dig mer smarta tips - registrera dig för vårt nyhetsbrev
ADVERT

Mest populära