All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

För att hitta rätt färgtyp

Är ditt hus målat tidigare, men behöver målas över, eller kommer det att bli en ny färg? Då är det viktigt att välja ny behandling med försiktighet. En täckfärg ger det bästa skyddet mot nedbrytning av sol och regn och täckfärgen har långa underhållsintervaller.

Akryl eller alkyd

Använd inte lacknafta förtunnad oljefärg på en yta som tidigare målade med akryl.

Omhändertagande behandling kan göras på tidigare ommålat trä, och på ytor som behandlas med färg, fläck eller däck. Det bästa är att fortsätta med samma färgtyp som huset målades med förra gången.

- Om du målar med en oljefärg, är det viktigt att veta vad som spenderas från tidigare, säger Tom Rune Bergestuen, chef för produktsupport i Flügger.

Du bör undvika att använda lacknafta förtunnad oljefärg på en yta som tidigare målad med akrylfärg (vatten förtunnad). Då kommer det svåraste och minst flexibla skiktet på ett mjukare och mer rörligt färgskikt som kan leda till sprickbildning.

enkla tester:

vet inte vad huset är målad med tidigare, till följande enkla test svara:

# Fukta en trasa med denaturerad alkohol och gnida den mot den målade ytan. Om färgen löser sig och blir mjuk, är fasaden målad med en akrylfärg / latexfärg.

# Släpp ytan med ett slippapper. Om färgen blir damm används alkyd / oljefärg. Om färgen är fastsatt på slippapper används den akryl.

# Sammansättningsmålningar / lera färger smittas genom att dra fingrarna över ytan.

Fråga Professionals

Rena akrylfärger kan användas på någon form av yta.

Rena akryllacker kan användas på vilken yta som helst, men när det kommer till hybridfärger, dvs vattenburna färger med både akryl- och alkydbindemidler beror vidhäftningen av blandningsförhållandet mellan akryl- och alkyd.

- Vid tegelhus, eller fasader målade med linoljefärg, tjära fläck eller sammansättning färg / lera färg gillar du bäst att låta proffs göra en inspektion och göra specifika rekommendationer om lämplig behandling, säger teknisk chef Chresten Nielsen Beckers.

ADVERT

Mest populära