All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

Att kämpa mot Lure hastigheter

I en deprimerad bostadsmarknad där bostadsbristen är hög och priserna ökar, görs inte alla bostadsförsäljningar efter boken.

Många mäklare faller till frestelsen och sätter prispengarna i hundratusentals värde, även om säljare inte är intresserade av att sälja för det tillkännagivna prisförslaget.

Många är också oklara när de ger gemensamma kostnader.

Problemet har diskuterats flera gånger, och det finns även klagomål från konsumenter som finner att de inte får fastigheten även om de är den enda anbudsgivaren som bjuder, både över och över priset.

Några människor upptäcker också efter köpet att de gemensamma kostnaderna är betydligt högre än vad som föreslås i annonsen.

Nu lovar mäklarhusen sig att städa upp efter nya uppenbarelser av lurepriser i storstäderna.

Utbredd med lockande priser

Dagens Næringsliv skriver att alla bostäder försäljningen i Oslo hittills i år visar att de stora märkena som iHus, Active och Obos har fungerat med indikativa priser som i genomsnitt är minst tio procent lägre än försäljningspriset.

I Oslos östra distrikt finner vi den största skillnaden, och i Old Oslo är skillnaden 12,7 procent.
Fredrik Sanne, marknadschef i iHus-kedjan, tog initiativ till kartläggning, eftersom det nyligen har skett mycket spekulation om ämnet mediautmärkelser.

- Jag skulle kontrollera fakta för att få specifika nummer. Siffrorna visar skillnaden mellan försäljningspriset och prisuppskattningen av sålda fastigheter i Oslo. Slutsatsen är att det finns en stor variation från distrikt till distrikt om skillnaden mellan pris och pris. Det finns emellertid mycket färre skillnader mellan de olika mäklarkedjorna inom samma distrikt, säger han.
Alla försäljningar från januari till mitten av april kontrolleras, och därför alla kedjor som har sålt fastigheter inom denna tidsram.

- Förekomsten av skillnad mellan pris- och prisuppskattning gäller för alla kedjor, men skillnaden är mer synlig på distriktsnivå än på kedjanivå, säger han. Sanne kommer inte att kommentera de siffror som har uppstått, men säger att hela branschen nu har gått med på att ta itu med denna fråga.

"Det viktigaste vi gör är att se till att industristandarden följs", säger han.

Inte första gången

Bland annat har iHus varit i hårt väder tidigare och har redan fått ett brev från konsumentkonsumenter 2010 för att städa upp sitt eget hus.

Då pratades gemensamma kostnader där ränta och återbetalningar på samhällslånet inte inkluderades, vilket innebar att de faktiska månadsvisa gemensamma kostnaderna var nästan 3000 kronor mer i månaden än det som meddelades.
- Vi sorterar annonser och vi kontrollerar regelbundet hemannonser för pris, pris och försäljningspriser. Det är också mycket viktigt att alla summor i samband omkostnader avslöjas korrekt, så det bör inte vara något tvivel om de verkliga kostnaderna, säger konsumentombudsmannen Gry Nergård.

AKTIEÄGARE: Konsumentombudsmannen Gry Nergård sade att de inte kommer att sluta att kontrollera mäklarens kontor locka utmärkelser och vilseledande marknadsföring innan agenter städa.

Tidigare i år var det också känt att iHus Grünerløkka har tecknat ett avtal med Konsumentombudsmannen där de lovar att inte under pris efter konsumentombudsmannen i en stor åtgärd före nyår undersökte en uppsjö bostäder annonser iHus i Oslo som avslöjade att de genomgående hade lagt prisförväntningar långt under värdet.

- En konsument som köper en fastighet för första gången, eller som köper igen efter många år, är ofta osäkra och ta vad som finns i bostads reklam för god fisk. Eftersom vi köper egendom så sällsynt och eftersom detta är köpet att få allvarliga ekonomiska konsekvenser för konsumenterna, är det viktigt att potentiella köpare inte förvirrade av vilseledande marknadsföring, säger hon.

Tjusningen prissättning och avsiktlig försummelse av information kränker inte bara industrinormen, som upprättades under 2008 tillsammans med industrin, utan även marknadsföring lag som förbjuder vilseledande reklam.
- Vi måste ha en attitydförändring i branschen för att ändra, och sedan det tar mer än att vi kommer att undersöka och komma med pålägg. På Real Estate Agency Företagen tar nu tag i sig själv och stramar sina regler hans för lure prissättning, visa att de tar det på allvar och vill rensa upp i de egna leden, säger Nergaard.

Forbidden

Regeln är att ett hem inte kan utfärdas till ett lägre begärt pris än vad säljaren är villig att acceptera när det bjuds ut till försäljning.

Hemmet kan inte heller ha en lägre prisuppskattning än vad mäklarens objektiva bedömning skulle indikera. Det betyder att mycket av annonseringen där ute är faktiskt olaglig.
Om skillnaden mellan indikativa priser och faktiska försäljningspriset är genomgående inkonsekvent, kan det finnas anledning att misstänka att mäklaren avsiktligt i priserna bostad för att dra fler människor i sikte.

Säljaren är gratis

Men det är viktigt att notera att sälja fastigheten inte är skyldig att sälja ditt hem, även om han eller hon får bud på eller över begärt pris.

Säljare bestämma om de vill sälja, så det är därför den mäklare som bryter marknadsföringslagen genom att ställa in ett försäljningspris som inte är verklig.

Du som köpare kan därför aldrig tvinga säljaren att ge dig residens biljettpris, är det bara mäklare som så småningom blir en smack från konsumentmyndigheter och liknande.

ADVERT

Mest populära