All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Sådan energi Välj bostad

Text: Rikke Åserud

Om du sälja eller hyra ut din bostad, måste du kunna presentera ett energicertifikat med en energimärkning som visar bostaden energistandard. Energimärkning görs genom att fylla i information om boende på webbplatsen för energimärkning. Du kan välja mellan att fylla i ett enkelt certifikat, där du anger någon information om fastigheten eller en mer avancerad version där du tillhandahåller en mängd olika detaljer.

Paper

Om du är skakig vid tanken på att fylla i blanketter på nätet, det finns en annan möjlighet, försäkrar media konsult Hilde Totland Harket i norska vattenresurser och energidirektorat (NVE):

- Det blir också en pappersversion av energicertifikatet. Den kan fyllas med penna och skickas till oss via post, säger Harket. Men om du inte har internet måste du förena dig med någon som har. Det är inte möjligt att ringa eller skriva till NVE för att få formulären; De kan bara hämtas från varumärkets hemsida. Det är också värt att notera att om du väljer pappersvarianten har du bara möjlighet att fylla i den enklaste versionen av energicertifikatet, inte den avancerade.

Gratis telefonsupport

Om du väljer att fylla i intyget på internet är det möjligt att få hjälp under vägen. Enova kan ge hjälp via e-post eller chatt och svara också på telefonsamtal varje vecka mellan 08.00 och 16.00. Via telefon kan Enovas rådgivare vägleda dig genom att certifikatet är färdigt. Tjänsten är gratis.

- Vi ser att vissa tror att inloggningen i samband med energicertifikatet är svårt. För att logga in måste du ha ditt födelsetal och PIN-koder för MinID. Koderna är något alla har fått i samband med deklarationen, men det känns fortfarande som nytt för alla, särskilt för dem som inte har så mycket erfarenhet med data från tidigare, säger energirådgivare Stein M. Kristoffersen i Enova. Han har redan hjälpt ett antal husägare med energicertifikat.

- Det vi inte kan hjälpa till är saker som är unika för det enskilda hemmet. Vi sitter trots allt i telefonlinjen och har ingen chans att utforska till exempel Kristoffersen, som betonar att det är husägaren som ansvarar för att fylla i rätt data.

Pro Hjälp kostar

Om den är gjord av energirelaterade förbättringar din bostad sedan den byggdes, kan du fylla i den avancerade versionen av energicertifikat, som låter dig ange de förbättringar och därmed få en mer exakt energimärkning. Men detta kan vara utmanande om du inte har en bra översikt över fastighetens tekniska tips, till exempel när fönstren tillverkas, vilken typ av glas de har och storleken på ytorna de täcker.Då kan det finnas behov av professionell hjälp. Bland annat kan du få privata energirådgivare att komma hem till dig och gå försiktigt igenom huset.

- Vi kan slutföra det avancerade energicertifikatet efter en professionell granskning av fastigheten, där vi utför undersökningar och kontroller för varje byggnadskomponent. Vi kan också ge förslag till förbättringar skräddarsydda till din egendom och ge en uppskattning av hur mycket det kommer att kosta, säger VD Dag Engenes i konsultföretaget Nesberget, som ligger på Vøyenenga i Bærum. Företaget är ett av flera som erbjuder denna typ av service. Priset är från 2 500 kronor och uppåt.

Genomför skattebetalare

Du kan också få en skattebetalare att fylla i energicertifikatet för dig. Norwegian Evaluation Association samarbetar med företaget Sett Limited, som är ett dotterbolag till Stange Energi i Hedmark, och skapade bara att arbeta med energimärkning av byggnader.

- Vi utbyter dessa dagar bedömare över hela landet, så vi har folk som är beredda från söder till norr från den 1 juli, säger marknads- och försäljningschef Jo Morten Nordbye i Seen Nordic. När du fortfarande måste ha en värderare i samband med hemförsäljning, kommer det att vara lönsamt att låta honom göra energibeslaget också, istället för att komma in i en annan part, tror Nordby. Han tror också att det finns säkerhet när det gäller att få professionell hjälp.

- Som husägare ansvarar du för att din information är korrekt. Om du får en chef att göra jobbet för dig är han ansvarig för det jobb han gör är tillräckligt bra, säger Nordbye. Priset på energimärkning genom Seen idag uppgår till 3.495 euro för bostäder under 150 kvadratmeter och 3 995 euro för större bostäder. Körning är också tillgänglig om detta inte redan ingår i biljettpriset.

varnar

Study Director Dag Refling i Huseiernes Landsforbund be folk tänka noga innan du använder tusentals pengar från professionell hjälp.

- I många fall fyller den i den enkla versionen själv. Det är inte en tanke på att du med dyra professionell hjälp att få en mycket bättre märkt, än mindre priset för fastigheten när du ska sälja, säger han, och varnar folk mot att luras av företag som vill tjäna pengar på det nya systemet. Refling påminner om att det finns energiprogram i alla andra EU-länder som kostar pengar för husägare och anser att den fria regimen vi fått i Norge borde skyddas som ett bra för de flesta husägare.
ADVERT

Mest populära