All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hur man gör gräsmatta

En gräsmatta bör användas vid byggandet av nya hus eller återupptäcka användningen av trädgården. Men det finns flera procedurer, vilka ska du välja?

Alternativen är att se dig själv eller köpa gräsmattan på rullen, den sista är förstås den snabbaste men också den dyraste. Men vad måste du göra i förväg? Spara du lite arbete genom att köpa efterbehandlingen?

Det viktiga grundarbetet

När du lägger gräset är det väldigt viktigt att grunden är ordentligt förberedd. Det är viktigt att du ger ett jordskikt på ca 20 cm, och detta måste vara befruktat och klart så att gräset har något att växa på.

Om du vill bygga en del av trädgården som tidigare har använts för andra grödor, har du ett jobb framför dig. Först och främst måste du ta bort allt över jorden, så det är dags att ta bort rötter och stenar.

Läs också: Vem är chef i trädgården?

Har du klippt ner träd, vilket är en fördel eftersom för mycket skugga ger mycket mossa i gräsmattan, kommer du att vara kvar med stubbar. För att ta bort dessa måste du antingen anställa en minigrävare och gräva både stubbar och rötter eller hyra en man med en stubpromotor. Sedan stympar han stubben ner till en nivå under marknivå, och du kan fylla på med marker och jord.

Alternativt kan du förstöra baksidan och motorsågen genom att gräva och så dig in i marken och använda klackarna och spytten för att få rötterna.

Foto: Trøndelag Bygg & Håndverk Se mer

Sedan hyr du en landfreser som lossnar jorden och luftar den väl. Samtidigt får du både sten och kvist, mycket du kan dra nytta av. Stenar och andra över en viss storlek som du inte får med dig med ett normalt trädliv, kan du lägga dig ner. Resten kommer att ta bort dig.

Då är det dags för befruktning och planering.

Vad du behöver från gödselmedel och tillsatser beror på grunderna, om jorden är lerarik, sandig eller färdig och fin mark efter tidigare grödor. Är du i tvivel, ta ett marktest och kolla med proffs.

Planeringen är inget skämt. Om det är en ny tomt planeras det vanligen av tunga byggmaskiner. Då har du en fördel. Men om du har tagit bort träd och buskar och kommer att expandera en befintlig gräsmatta blir det sämre.

Efter att ha använt jordbävningen och raketen och släta så gott du kan, är det frestande att göra en gräsmatta, fylla den med vatten och rulla över. Då har du tur om du får en mjuk gräsmatta. Du behöver en plattavibrator, en "hoppback" som packar jorden tillsammans när du flyttar den runt. Då ser du snabbt att jordens skikt inte är densamma, och du måste skaka igen och smidigt.

Läs också: Vad sägs om stängslet?

När du sårar ...

Efter några rundor får du en jämn och fin yta. Detta måste rakas så att frönen får god kontakt med marken vid sådd. På det fröpaket du har valt - det finns flera typer med olika egenskaper - det är hur mycket du behöver, några handfuls per kvadratmeter är en utgångspunkt.Skaka sedan försiktigt utan att omfördela fröna och rulla igen.

Se till att bevattning sker, och du kommer att se spiringfrön spira under några veckor under goda förhållanden.

När du sår på våren, ta hand om att den unga flammande gräset inte torkar ut om det finns längre solstrålar.

Nästa år börjar gräsmattan se ut som en gräsmatta, beroende på vilken typ av frön du har använt och en mängd olika faktorer, inklusive tur. Men efter några år får du en utmärkt gräsmatta.

Otålig?

Alternativet att titta och vänta är att avsluta gräset på rulle, vilket ser fint och grönt ut efter några timmar. Men förberedelsen är lika viktig här också. Om ytan inte är jämn och till och med framför allt kommer du snart att suga i gräsmattan där det samlar vatten. Färsk jord och gödsel måste också se till att det nya laget med gräsmattan ges en fullständig grund.

Men när ytan är klar, rulla bara ut gräsmattan. Rullarna är alltid färska och bör laddas omedelbart. De placeras framför varandra, vanligtvis med lederna förskjutna så att de distribueras och lättare jämnas.

Så snart gräset läggs ska det vattnas och detta bör upprepas så att det hålls fuktigt. Det kommer inte att betyda mycket om 15 mm per kvm ett par gånger om dagen om det är torrt (använd en regnmätare om du är i tvivel).

Efter några veckor kan du klippa gräsmattan, men inte för mycket, knappt 4 cm längd är ok.

Foto: Colourbox Visa mer

Läs också: Ge plastmöblerna en ny vår

Vad kostar det?

Grasfrön kostar inte mycket, och gödningsmedel och leasing av maskiner för grundarbete varierar mycket över hela landet.

Priset på färdig gräsmatta beror på storlek och transport. Du kan få under 40 kronor kvadratmeter för större gräsmattor, men för cirka 100 kvadratmeter måste du komma ut med en 50 ark per kvadratmeter plus transport.

För mindre gräsmattor kostar det ännu mer, men då kommer det totala priset inte att vara bra ändå.

ADVERT

Mest populära