All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Så kyla ditt hus i sommarvärmen

Värmen från södra Europa är nu på väg till Norge. Det är dåliga nyheter för dem som kan eller vill av någon anledning.

Någon måste sitta och svettas framför en hemskärms-PC-skärm. Andra föredrar att spendera sommarlovet för att se alla tv-episoder som de inte kom med på vintern.

Och många människor kämpar för att sova när temperaturen i sovrummet stiger över komfortnivån.

På de relativt få riktiga heta dagarna har vi också en norsk speciell utmaning. I länder längre söder om Europa är de flesta hus i betong, som i sig har en kylningseffekt. I Norge är det ofta byggt i trä, vilket leder till snabb uppvärmning av huset när solen är på.

Nödvändigt att köpa Djurfläkt

Vi pratar om en naturuppgift här: När gradern är över 25 plus fyller butikshyllorna med fans.

Dessa är tillgängliga i flera prisklasser och betyg, men alla gör exakt samma: de flytta den heta luften från en plats i rummet till en annan.

Kyleffekten är sålunda lika med noll, även om det är uppenbart mer bekvämt med luft i rörelse än luft som fortfarande är.

Dinside jämförde i fjol till en av marknadens dyraste fans med ett medium djur och en av de billigaste.

BILLY OCH GOOD: Någon vill säga att den här Clas Ohlson-fläkten till $ 799 är en dålig efterligning av Dysons designfläktar i många tusen. Men det fungerar nästan lika bra. Foto: Tore Neset. Visa mer

Skillnaden var minimal. Du får ungefär samma effekt om du betalar 6000, 800 eller 300 kronor.

Vi hittade inga stora skillnader när det gäller ljudnivåer. Dyson fan till nära 6000 bröt faktiskt sämre än billiga-fan till 300 kronor, enligt våra mätningar.

Blåseffekten varierade emellertid något. På kort avstånd var de billiga mer än tillräckligt bra, medan high end-märket Dyson var ensam i kraft när vi kom två meter bort.

Kyl ner sovrummet en överblick

Amerikansk luftkonditionering har aldrig slagit Norge. Anledningen är att mycket få nordmän är villiga att förstöra ett eller flera fönster med tunga, bullriga lådor för att göra det lite bekvämare under några korta sommarveckor.

Lyckligtvis finns det mer praktiska kylare som enkelt kan packas upp och stuvas i källaren när sommaren är över.

I VINDEN: Få nordmän kommer noga att välja den amerikanska lösningen. Foto: Maciej Bledowski / Shutterstock / NTB scanpix Visa mer

I butikerna finns ett stort urval av så kallade bärbara luftkonditioneringsapparater. Dessa kostar från 1 000 kronor och uppåt och är en kombination av traditionell fläkt och ett kyl- eller vattenbaserat kylelement.

Nackdelen är att den fukt som kylningen skapar måste hanteras någonstans.I de minsta och enklaste modellerna löses det ofta med en vattenkammare som måste tömmas med jämna mellanrum.

De större och mer avancerade modellerna är anslutna till en kondensationsslang som leder till utomhusluft genom ett fönster eller en vägg.

REMOVAL: Många av de avtagbara rumskylarna kräver att du dränerar vattnet. Foto: Clas Ohlson Visa mer

Verkligt effektiv kylning kräver att du isolerar runt slangen, men för nödsituation kan det ledas genom ett öppet fönster.

Du kanske inte sover bättre med kylsystemet i sovrummet även om värmen försvinner.

Du måste räkna med mycket ljud. De flesta av dessa luftkylare är runt 65 decibel vid full drift. Det är ungefär samma som vanliga fans.

Använd värmepump

Antalet värmepumpar i norska hem har snart gått över en miljon, enligt Norsk Varmepumpeforening (NOVAP).

De flesta av dessa kan även användas för kylning på sommaren. Generellt är det enkelt att växla mellan uppvärmning och kylning på fjärrkontrollen.

Det är emellertid viktigt att använda värmepumpen smart när det finns värmegrader och ingen förkylning.

Även om de flesta moderna värmepumpar kan ställas in helt automatiskt, rekommenderar industrin inte detta.

TOVEIS: De flesta värmepumpar kan också användas för kylning. Foto: Tore Neset Visa mer

I stället bör du manuellt sätta värmepumpen sval när den är het och varm när den är kall.

Med tanke på strömförbrukningen är det inte så bra att få en pumpa som står dygnet runt, som vinter.

Det bästa är att sätta på den när innertemperaturen blir irriterande hög och stäng sedan av den igen när du når komfortnivån.

Eftersom skillnaden mellan utomhus och inomhus temperaturer är betydligt lägre på sommaren än på vintern, använder du mindre ström när du svalnar än när du är het.

Överdriv inte, så att det finns amerikanska förhållanden i vardagsrummet.

Gör hela huset till ett kylskåp

Om du absolut inte kan leva med ett enda varmt rum i huset, kan du få installerat helhetslösningar som reglerar sommarklimat lika exakt som inomhusklimatet på vintern.

Om du är nöjd du med ett enda rum, du får "riktiga" luftkonditioneringsaggregat från 70. 000 hela vägen upp till 200 000

Dessa är förmodligen den mest avsedd för jobb och huruvida klimatet förändras drastiskt i Norge nästa år kommer detta att förbli en nischmarknad för husägare.

Hur man sover i sommarvärmen

ADVERT

Mest populära