All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Som tvätt lackat golv höger

Wood är en unik och levande material, och det är därför viktigt för livet på golvet ges ordentlig vård och underhåll. Ett målade golv är nästan underhållsfritt. Ändå finns det också försiktighetsåtgärder för denna typ av golv.

Grön tvål för problem

Grön tvål innehåller fettsyror som kan torka ut och ge fläckar.

- Använd inte tvättmedel som är filmbildande, till exempel grön tvål. Det kommer att måla färgen, säger Katharina Sølvberg, Marknadsansvarig på Södra Interiör.

Eftersom grön tvål är baserad på animaliska fettsyror, torkar den ut och avfettar ytan till trägolv. Detta förorsakar träets egenskaper att försvaga och risken för sprickor ökar och trädet gulnar.

- Tvål på målade ytor kan orsaka att en fet hud bildas, varnar hon.

Thor Ingar Røneid, målarmästare och teknik i Scanox säger att tvål kan användas på obehandlat trä, där du inte vill måla eller lack.

- Då kommer det att fungera som en mild vaxbehandling. Grön tvål kan sedan användas så länge du har golvet, säger han.

Repa inte

Om ytan på din lackerade golv redan kraftfull neddragning eller har fått en fet rester från tvål, kan du få en "nytt golv" genom att mala den och göra en ny yta.

Annars kommer du långt genom att stoppa smuts vid ytterdörren med dörrmattor. Ju mer smuts som inte dras in, ju mindre ren kommer det att vara på dig! Kom ihåg att gruset grindar och skadar golvet. Du kan också använda möbelskruvar och matt som skyddar under rullar för att minska risken för repor.

Varning med vatten

Torka upp spill omedelbart från parkettgolvet.

För daglig rengöring av målade golv behövs normalt endast kemtvätt. Det vill säga torrklippning eller dammsugning.

Trä och vatten är inte en bra blandning. Därför bör du alltid dumpa spill direkt från din parkettgolv.

- Använd vanligtvis lite vatten på trägolvet. Men efter noggrann rengöring använd ljummet vatten med diskmedel. Ha alltid en sprayflaska för fläckavlägsnande, men inte för allmän tvätt, säger Sølvberg.

Två hinkar

Med två hinkar sträcker sig tvättmedlet längre.

Någon tror att det är dyrt att investera i en separat golvrenare. Sedan har Silver Silver i South Interör ett bra råd.

- Använd också två hinkar under rengöring. I en kan du blanda tvättmedlet, och i det andra kan du ha rent vatten. På så sätt håller vattnet kvar med tvättmedlet. Då används bara tvättvattnet för att vrida tyget medan du tvättar tyget i rent vatten, tipsar hon.

Samma rengöringsmedel för regelbunden rengöring kan användas för fläckborttagning.

- Men är fläcken för randar, det finns andra produkter. Tvättmedlen finns i byggprodukter, avslutar Sølvberg.

ADVERT

Mest populära