All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Rengöring av huset utanför

- Generellt bör fasaden tvättas årligen för att avlägsna fett, damm, grön, pollen, avgaser och liknande, säger Kari Moberg, marknadschef på Byggmakker.

- Ta en titt på dina fönster på våren - yttre väggar ser inte bättre ut. Ofta är fasaden grov och det lockar skräp och snabb och förorening från luften. Detta utgör i sin tur grunden för alger, svärmar och sporer, och det tårar på panelen, förklarar hon.

Årlig extern tvätt

Så länge den är frostfri, kan den årliga sinken rengöras helt på sommaren eller hösten.

- Det är dock lämpligt att vänta tills den värsta pollen spridningen har gett upp så att du kan få allt, säger Moberg.

Hon rekommenderar att du tar taket i samma släde; rena rännor och dränering fri från höst och lövverk.

Enligt teknisk senioringenjör vid Jotun, Erik Bryng, är det lämpligt att undvika de "värsta" soldaterna, eftersom väggen måste hållas våt medan den tvättas.

- Du borde inte stå i solväggen för att torka väggarna. En dag med lite munstycke är jättebra för precis utanför städningen, eller du kan börja skuggan och sedan följa den runt huset, säger Bryng.

Läs också: Utomhusmålningsguide

Högtrycksbricka eller trädgårdsslang?

- Det håller tvätt med vanligt tvål och vatten, men det finns ett antal specialprodukter för tvättfasader. Det är viktigt att vattnet strömmar från toppen till botten för att undvika fuktavsättning i panelen om du har trähus ", säger Moberg.

HOUSEHOLD TIME: När du bara tvätter, utan att måla efteråt, kan du använda det rengöringsmedel du står i garderoben, men det kan fortfarande vara ett inköp av en produkt avsedd för ändamålet. Foto: PHOTO: Trine Solberg

Om du spolar från botten upp riskerar du att stänk vatten direkt i och under panelen. Med andra ord behöver du en stege så att du går upp i höjd.

Experterna säger att trädgårdsslangen är lämplig för utsidan av huset, men att det inte är något problem med att använda högtryckstvättar.

- Du kan använda högtryckstvättare, men använd minst lågt tryck, håll ett bra avstånd till väggen och sprida strålen. På samma sätt gäller det självklart detsamma som annars. vattnet går upp och ner. Att förlora en helt tryckvägg är definitivt inte bra - vattnet tränger in i träet, och du riskerar fukt och ruttskador, säger Moberg.

Bryng håller med.

- Högtrycksbrickan kan användas, men med anledning. Du borde inte trycka mer än 70 bar och du ska stå 50-70 cm från husets vägg, säger han.

Läs också: kom du ihåg att rengöra tornen?

Utgång med fungicid

Enligt Bryng, börja med att fukta hela väggen, till exempel med slangen.Tvätta sedan tvålblandningen och vattnet enligt anvisningarna. Med en lågtryckspump sprutar tvålblandningen på väggen, från botten uppåt. Om du börjar på toppen riskerar du att tvålblandningen flyter och lämnar fula band längs väggen. Låt blandningen fungera enligt anvisningarna på förpackningen - fem till tio minuter - och skölj av.

- Använd en tvätt och skrubba ordentligt om den är väldigt smutsig. När du sköljer, till exempel med trädgårdsslangen, sköljer du upp och ner, säger Bryng.

Se till att hela väggen hålls fuktig medan du håller på och sköljer fönstren direkt om du suger tvålblandningen på fönstren. När muren är tvättad kanske du vill behandla med svamp och allergi. Mediet blandas med vatten enligt anvisningarna, sprayas på väggen och får inte spolas.

- Det är inte så dumt att göra detta varje år som en del av diskbänken. Svamp och alger som kommer på yttre ytor kan gräva in i färgen och så småningom i träet, så det är en bra del av en årlig underhållsvask, säger Bryng.

ADVERT

Mest populära