All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

För att rengöra glaset i ugnen

Köket är förmodligen den plats i hemmet som har störst rengöringsbehov, och lösningarna på utmaningarna är många.

Fast fett och matrester är förmodligen de människor som kämpar mest i köket, särskilt utmanande är glaset i ugnen.

- Många kanske tror att ugnsluckan glaset är helt slät, men det är inte fallet, förklarar chef för institutionen för kemi vid universitetet, Jo Dohl att klicka. nr.

- Med ett mikroskop på det ser du att ytan är grov.

Med en sådan yta bränner madrasserna sig själva och bildar en nästan ogenomtränglig yta för vatten.

Så hur man tar bort något som är svårt att lösa upp i vatten.

- Vad varje kemist vet är att om du vill ta bort något som är vattenavvisande, måste du använda något som är självavvisande, expanderar Döhl.

- beredningar innehållande natriumhydroxid (kaustik soda eller kaustiksoda) kommer också att fungera, eftersom detta material hjälper till att bryta kemiska bindningar och göra den brända förblir mer vattenlösliga, men det är viktigt att vara medveten om att vätskan är korrosiv och kan skada både användaren och ugnen. Handskar och glasögon är viktiga! Lösningsmedel som vitspirit kommer också att vara användbara, men ingen vill ha det i ugnen.

TILSMUSSET: Så ugnsdörren såg ut innan den fick en runda läskblandning. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

SKINNENDE REN: Och så såg det ut som natronblandningen hade gjorts. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

Baser löser

Det enda du behöver göra ren

Det finns många som tror att de har den ultimata lösningen på problemet med brända mat och fett i glaset på ugnsluckan.

Du kan självklart köpa en specialitet, men det är bara kul att göra egna mixar, och förmodligen mer miljövänliga.

Webbplatsen wikihow. com har beskrivit grundligt hur man går vidare för att få glaset rent. Huvudingrediensen är bakpulver, som går tillbaka i många sammanhang när det gäller "rengöringstråd" för rengöring.

- anledning Natron förtjänst är att på samma sätt som för vätska bildar en så kallad basisk lösning i vatten, i stånd att bryta bindningar i de kolbemängda molekyler av matrester eller fett, så kallade hydrolysen. Detta medför att det brända ämnet lättare avlägsnas, beskriver Døhl.

- Natron är också betydligt mindre farligt att arbeta med jämfört med lut. En liknande effekt kan uppnås med ammoniakinnehållande tvättmedel ( "ammoniak"), men de flesta har lärt sig att det luktar starkt och är ganska obekvämt att arbeta med i en varm ugn.

Natriumblandning och ättika

De rekommenderar att man använder ca 300 gram pulver och blandar med några deciliter varmt vatten.

Blanda blandningen tills den är så viskös att den nästan smörjs. Om den är för tunn eller för tjock måste du komplettera med Natron och vatten.

Torka sedan av en mjuk trasa och tvätta glaset för att ta bort fläckar som är lösa.

När det är klart har det kommit dags att smörja blandningen över glaset. Wikihow rekommenderar att du använder fingrarna, men du kan också använda en spatel eller liknande. På platser som är särskilt smutsiga eller färgade rekommenderar de att gnugga försiktigt med samma fuktiga, mjuka trasa.

När blandningen har varit i 15 minuter på glaset är det dags att ta bort det. Använd samma fuktiga, mjuka trasa och tvätta blandningen. Tyget sköljs regelbundet i processen. Torka sedan av med en torr, mjuk trasa.

Men det är inte där borta. Hitta en sprayflaska och tillsätt någon ättika till den. Spruta sedan glasytan tre gånger och låt den stå i 15 minuter.

"Torka sedan ättikan med en fuktig, mjuk svamp," avslutar wikihow. com.

Burns

NATRONBLANDINGEN: Och det här är luriet som gjorde tricket. Vatten och läsk blandas till en tjock gröt, som smörjdes sedan bortom glaset i ugnsdörren. Foto: PHOTO: Alexander Berg jr.

All mat är organiskt material, vilket innebär att det innehåller kol. Och när detta utsätts för hög värme uppstår det flera processer.

Därför är disken inte ren.

- Vi talar bland annat om förbränningsprocesser, ringbildning och bildning av stora molekyler, så kallad polymerisering. Som ett resultat kommer de flesta andra ämnena i maten att försvinna och nästan svart kolhaltigt material kommer att försvinna. Detta material binder starkt mot glaset och vi får en mycket hård beläggning, förklarar Døhl.

Citronsaft

Webbplatsens webbplats. bara ha mer pengar i tillägg till ättika och läsk som de rekommenderar för dem som ska städa renrengöringen.

Citronsaft är ett av de medel de rekommenderar att använda. Och det är ett medel som har stor tillämpning i köket utöver den bara maten.

Howtocleanstuff. com betonar ett viktigt ögonblick för alla som ska städa glasdörren, och det är att kontrollera produkter som kan orsaka repor i glaset.

"Använd inte slipande trasor / svampar med hårda ytor på glasdörrar, eftersom det kommer att resultera i fina repor på ytan. Dessa repor är ofta förväxlas med en film av föroreningar, men repor kan inte tas bort med rengöringsmedel", skriver de .

Rengöringsmedel, trasa eller färgskrapa

NRK. Nej har en annan ingång för hur glaset kan rengöras.

För det första kan man försöka tvätta med en trasa med en kommersiell renare, men om det fortfarande sitter något igen rekommenderas att suga duken med renare och sätta upp det på glaset. Det ska tillåtas ligga i en halvtimme innan du tvättar glaset igen.

Du visste inte om stålull

Men om det inte går smutsigt, är det enligt nrk.Nej, bara handkraft som gäller.

"(...) kan du repa glaset med en skarp" rakblad "av den typ som används för keramikhällar. Kontrollera att bladet inte är sliten, eftersom det kan repa glaset. Och inte använda sådana tidningar på alla dekorationer i spisen glas "de utarbetar.

Miljö rengöringsmedel

Det finns naturligtvis möjlighet att köpa i butikerna också, men i vissa fall sådana särskilda medel innehåller etstende ämnen. Några 28 år gammal erfarna när han skulle städa sin ugn med ett medel han hade köpt från en grossist. Det slutade med brännskador på handen.

- Det är fruktansvärt att förstöra din hand bara genom att tvätta ugnen. Både jag och min partner är lite ledsna på det hela, berättar han för tidningen. nr.

I sina sidor avskräcker då också grön levande att använda speciella medel inklusive stekovnsrens. Deras råd är att du istället använder svanmärkta rengöringsmedel.

Läs också:

Tvätta hus med vinäger

Allt om rengöring

hur man kan bli fläckar på madrassen

På jakt efter nya inredningsidéer? Du hittar dem i inspirationsguiden

ADVERT

Mest populära