All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

För att rengöra glasdörren av kaminen

Så gott som alla rena brinnande vedspisar tillverkas idag har glas framför som ger tillgång till flammande. Om du har en sådan ugn har du definitivt upplevt att glaset inte alltid ger dig så bra utsikt som du vill.

Problemet?

Sot på glaset.

fenomen smutsiga glas sker snabbt om du inte har kontrollerat att träet du skjuter med tillräckligt torr. Om träet ligger intill glaset kan du också märka att glaset är svart.

Om emellertid aktiveras korrekt, dvs med torr ved, den lämpliga mängden och tillräcklig ventilation, är så hög att temperaturen i förbränningskammaren, att de partiklar som har fastnat på glaset brinnande och närmast spolas bort.

Områdena kan dock fortfarande visas på glaset som inte är helt rent, särskilt på ugnsfönstren. Det är vad du behöver göra med tyg, svamp eller papper.

sötade UGNSLUCKANS: Glasväggar är sotig om träet är helt införd i glaset. Foto: FOTO Niklas Hart

Använd aska för att ta bort sot

En av de mer etablerade metoder är att utnyttja aska löslighetsegenskaper problemfält. Fördelarna är uppenbara: aska är fri och du har den precis framför din näsa.

Metoden är som följer:

Curl tillsammans tidningspapper, vätning av papperet med lite vatten, doppa papperet i aska och smör bortom glaset. Låt det fungera en stund och torka mer papper eller en trasa.

Rengöringsmedel eller perfekt

FÖRE: De flesta av sotet bränns bort, men det finns fortfarande fula parter i glaskanter. Foto: FOTO Niklas Hart

AV: Ash trick har tagit bort sot och givit ett tillfredsställande resultat. Foto: Foto: Niklas Hart

En annan metod, den som lyckligtvis rekommenderas av braskamintillverkare, är att köpa ett rengöringsmedel anpassat spis glas. Här finns olika sorter på marknaden.

Vissa är i flytande form och sprutas på glaset medan andra är skumbaserade.

De fungerar på samma sätt: du sprutar mediet på glaset, får det att fungera och torkar av.

Ny på marknaden är produkten DryWiper, att en svamp kan användas torrt, dvs utan vatten eller rengöringsmedel.

Men eftersom askmetoden faktiskt verkar fungera, vad är syftet med att spendera pengar på rengöringsprodukter?

Vårt okända test av de två metoderna gav inga synliga skillnader. Gemensamt för resultaten är att glaset ger god utsikt över lågorna, men ingalunda verkar vara kristallklart.

- viktigt för att undvika repor glaset

Trond Helminsen är chef för grossistföretaget Helminen AS, som levererar förnödenheter till vedspisen återförsäljare över hela Norge. Han rekommenderar naturligtok, egna produkter, men vill inte avskräcka askkoppen.

ETSENDE: Särskilda produkter ät bort såsen utan att skada glaset. Det rekommenderas att bära skyddshandskar vid användning av sådana kemikalier.Foto: PHOTO: Niklas Hart

HYR NOK: Vänster sida rengörs med aska, medan höger sida tvättas med glasrengöring. Resultatet verkar vara detsamma. Foto: PHOTO: Niklas Hart

- Allt jag undrar är att använda produkter som kan mata eller repa glaset. Då blir sotet bara snabbare och gör jobbet oftare. Gryta är till exempel. en sådan produkt, säger Helminsen att klicka. nr.

Ordföranden för branschorganisationen norska värme, Grethe Bachmann är inte medveten om studier som tyder på att askan metoden inte bör användas. Ändå hävdar hon att glasrenaren är förmodligen det säkraste valet.

- från industrin hold hävdade att fönsterputsmedel som skum löser sot och därmed kan du vara glad sot mjukare än att använda aska och tidningspapper som kan repa glaset.

Bachmann kan emellertid inte visa studier som visar att askmetoden ger repor och därmed ökat mark för sotbildning.

Vad är din föredragna metod? Gärna dela dina åsikter och erfarenheter i kommentarfältet nedan.

Läs också:

En efterbrännkammare gör den gamla ugnen effektivare

Long rökkanal sparar 15 påsar på

ren men inte AS NEW: Även glas rengöringsmedel skulle kunna ge en absolut perfekt resultat på glasdörren . Foto: Foto: Niklas Hart

Här är de största värme misstag

Gissa vad detta räksallad har 8% av

ADVERT

Mest populära