All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

För att rengöra de smutsigaste platserna i huset

"Bara spray och fläck försvinner." Hade all städning varit lika lätt som i reklamvärlden. Men då inte. Alla behöver tvätta våra hem, och än en gång är det så att vissa ställen kräver mer ansträngning än andra. Men det finns hjälp att få.

Den amerikanska webbplats The Nest har nämligen goda råd när det gäller att få gjort enbart på de platser i ditt hus som är både den smutsigaste, och ofta några av de svåraste att rengöra.

1. Handtag och dörrhandtag

När du tänker på hur många gånger under dagen att ta i de olika handtag i ditt hem, är det lätt att förstå hur mycket smuts och bakterier som kan gömma sig på dessa. Ett snabbt sätt att desinficera dessa är bara att ta en runda och torka över med antibakteriella engångsdukar.

Sprutning med en antibakteriell spray är viktigt att komma ihåg att inte rusa. Om du torkar av med en gång finns det en stor chans att alla baseballkepsar kommer att lämnas. Men om du ger sprayen lite tid att arbeta, är chansen att du får allt smutsigt när du torkar av.

2. Toaletten

Alla är nog medveten om att det döljer bakterier och smuts i och på toaletten, och ofta är det så att toaletten är den plats du är minst angelägna om att rengöra när det är dags för rengöring hus. Lita på dig själv att göra jobbet enklare om du har rätt utrustning.

Detta innebär webbplatsen The Nest är sättet att göra det:

1. Utrusta dig med en lämplig badspray, en toalettborste och gummihandskar.

2. Spruta rengöringssprayen runt i toalettskålen och låt tvättmedlet fungera några minuter innan du börjar skrubba. Så du ger insidan av skålen ett riktigt spel med en toalettborste och spola sedan ner två eller tre gånger för att rensa bort smuts och rengöringsmedel.

3. Slutligen spray en liten mängd rengöringsspray på utsidan av toaletten, låt det arbeta några minuter innan du torkar med en ren och fuktig trasa.

3. Badkar

En annan bakteriebomb som ligger i badrummet. Ja, för hur tyckte du att alla de smutsiga du tvättat av blev av med? Så är det rent:

82 procent har tvättat duschen

1. Låt vattnet i duschen bli riktigt varmt, så du skylder hela badet.

2. Spray som en rengöringsspray som löser kalkavlagringar, och lämna ett par minuter.

3. Sätt på gummihandskar, hitta en pensel och skrubba. Glöm inte botten av badkaret.

4. Efter tvättning av hela kärlet, skölj igen med rent varmt vatten från duschen.

Tips: Om du inte vill använda mycket kemiska baderomssprayene du kan köpa i butiken är inte så svårt att skapa en En del av ammoniak i två delar vatten i en sprayflaska kommer att rensa både dujkabinett och kakel för torkade skum .Samma kommer att ta lite varm ättika (använd mikrovågsugn) på en sprayflaska.

Malin Skaar på Lilleborg rekommenderar speciella produkter för rengöring av både duschkabin och bad:

- Använd en badspray och en badrumskrubba avsedd för användning på duschen. De löser snabbt kalkrester och fläckar och gör väggarna glansiga, säger Skaar till Bonytt. nr.

4. Kök och badrum golv

Både kök och badrum golv är upptagna zoner, och måste både stå emot lite spill och smuts. Därför är det viktigt att ta hand om att rengöra dem regelbundet. Vissa svär till bra gammaldags tvål och vatten, medan andra tycker att dumplingsna har kommit att stanna.

- Med vatten, tvål och långvarig mat flyttar du bara runt smuts och bakterier och svampar får bra näring, säger rengöringsexpert Else Liv Hagesæther, som har skrivit flera böcker om tvätt och städning.

Hur man kommer av med maten

- Allt damm avlägsnas snabbt och effektivt med en syntetisk mikrofibermop. Alla som har upptäckt att du inte behöver använda vatten för att rengöra, säger "Åh, jag har inte gjort det förut" , säger Hagesæther till Bonytt. nej, en teori som Norges Astma- och Allergiförening håller med.

- Du får mycket smuts med en våt trasa, men tvål och vatten ligger som ett golv på golvet, vilket lämnar damm. Vattnet förångas, och det ger goda tillväxtförhållanden för bakterier. Om du vill tvätta med vatten, använd en syntetisk torrmop först för att komma upp i dammet. Då kan du gå över med en våt trasa för att bli av med fläckar, efterbehandling av trädgårdsågar.

5. Kranar

Anledningen till att kranarna blir så smutsiga hela tiden sätter dem helt enkelt på - att tvätta - när du är smutsig på dina händer. Dessa bör desinficeras regelbundet för att hålla dem rena.

1. Börja med en fuktig svamp och ett rengöringsmedel som inte gör metall repor, men fortfarande tillräckligt stark för att bli smutsig.

PUSS, PUSS: Kranar ser många smutsiga händer under dagen. Var noga med att rengöra dem regelbundet. Foto: PHOTO: Colorbox

2. Om du störs av kalciumrester kan det hjälpa till att torka över med en trasa fuktad med ättika.

Flimrande ren sjunka

6. Diskbänken och sinken i badrummet

Särskilt i köket kan handfatet vara en bakteriebomb. Bakterier trivs i mörk fuktig släckning, och det är viktigt att rengöra hela tvätten regelbundet, helst veckovis.

1. Spray med rengöringsspray utformad i köket. Eller använd diskmedel. Fyll en skål med rent ljummet vatten, fukta en mjuk svamp och skrubba diskbänken. Skölj med varmt vatten när det är klart.

Charlotte Sagvik från CityMaid Hjemmeservice i Oslo har många bra städtips för rengöring i köket:

- Jag säger alltid att när du tvättar köket bör du börja från vänster och flytta till höger och sedan från toppen och nedåt.

Om kranar och tvättning säger Sagvik enligt följande:

- Använd en mjuk svamp och undvik rengöringsmedel som kan sätta märken.

inredning och design webbplats Apartement Therapy har följande råd:

Vårens bästa rengöring tips

Vad som är viktigt här är att undvika att använda rengöringsmedel som innehåller ammoniak, blekmedel eller grova slip krämer som vem som helst kan sätta repor i rostfritt stål. Dessa kan skada ytan på diskbänken. Efter tvätt över kranarna och handfatet, lönar det sig att torka över med en ren torr trasa.

7. Matta

Det finns ingen gräns för hur mycket damm och smuts som kan ackumuleras i mattan. Regelbunden dammsugning är det enklaste och mest effektiva sättet att eliminera dammkvalster och hålla både mattan och luften i ditt hem rent.

Vanliga rundor med dammsugaren är också alfa och omega för din matta livstid. Detta förhindrar att damm och smuts penetrerar längre ner, så att fibrerna i mattan förstörs. En kraftfull dammsugare, helst en med ett borsthuvud som kan flyttas, är bäst. För mattor med extra djupa fibrer, ta bort dammsugarens huvud och använd endast munstycket för att fastna i mattan.

Tips: Om du har smutsfläckar på mattan, prova detta innan du går för att köpa en dyr mattan rengöring: Strö majsstärkelse på torr mattan och vakuum så. Pulvermjölet hjälper till att lyfta smuts och damm från mattan när du dammar

8. Persienner och gardiner

Båda persienner, gardiner och vanliga gardiner fångar en hel del smuts och damm, men ofta faller långt ner på listan över platser som du kommer ihåg att göra ren.

Fel du gör med sängen

En fuktig trasa är ditt bästa vapen. Om dina persienner aldrig har tvättats före och är väldigt smutsiga kan det betala och ta dem ner och rengöra ordentligt med varmt vatten och diskmedel i badkaret. Använd en svamp för att tvätta med.

Med gardiner bör du helst ta ner dem och tvätta en gång i månaden. Om gardinerna inte kan tvättas i maskinen, kan bara dammsuga dem vara en bra hjälp för att avlägsna damm och smuts.

9. Kök

Köksdisken ser mycket aktivitet under dagen. Du förbereder mat, skära kött, fisk och grönsaker, torra koppar och läsa tidningen. Här är en plats där det blir viktigt att tvätta regelbundet, ja helst upp till flera gånger om dagen.

Ett naturligt och effektivt sätt att rengöra köksdisken är att använda en citron.

Gnid en citronskiva över den för att avlägsna smuts och fläckar. När fläckar på köksbänken som inte kommer ur fläcken, kan du droppa lite citronsaft på fläcken och låt stå några minuter innan avtorkning. Använd sedan resten av citronen för att skrubba bänken ren. Fortfarande inte ren? Ha lite bakpulver med citronsaft och gnugga.

TIPS: Rengör diskbänken med bakpulver: Häll upp natron på en fuktig svamp och över hela bänken.

Minns köksduken

- Köks Dukar är en bakterie bomb som innehåller matrester och annan smuts, förklarar Else Liv Hagesæther till Bonytt.nr.

- Torka det i tvättmaskinen på 60 grader och tvätta den ofta.

Detta skriver den norska myndigheten för livsmedelssäkerhet på sin webbplats:

"Hur ofta köksduken ska bytas ut beror på användningen, inte antalet dagar den används Om det är klart smutsigt bör bytas ut, även om det nyligen. skift. Det finns många bakterier som är väl positionerade för att växa och föröka sig i de dukar kök. Alla bakterietyper som har goda tillväxtbetingelser vid fuktighet och temperaturer av 60 ° C kommer också att frodas i kjøkkenklutene. Pappershanddukar handdukar~~POS=HEADCOMP kan vara ett bra alternativ till kök trasa. "

också läsa:

den bästa avrådan ränder gör

Gör en inre kupp till huset på BonyttBazar idag

Hur ska du tvätta kylskåpet

Därför bör du inte ge lightläsk för barn

Gummihandskar handskar~~POS=HEADCOMP: att göra rent på platser som är fulla av smuts och bas smyger du kanske vill inte glömma handskarna. Foto: PHOTO: Colorbox

ADVERT

Mest populära