All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

För att kontrollera att brandsläckare och brandvarnare fungerar

En bra sak kan inte sägas för ofta: Rökdetektorer i hemmet räddar liv, något en familj i Vestfold nyligen upplevt när sko torkar deras började att brinna i mitten av natten.

Det finns fortfarande 10 000 av de farliga radioapparater i norska hem

ha installerat brandvarnare är gott och väl, men lika viktigt är att de fungerar. Detsamma gäller för brandsläckaren om olyckan borde vara utanför.

Här har vi samlat några bra tips för att kontrollera att den utrustning du har hemma för att undvika brand fungerar korrekt.

Kontrollera brandvarnare

Enligt Direktoratet för räddningstjänst och beredskap (DSB), alla hem har åtminstone en brandvarnare på varje våning. Larmet ska höras tydligt i vardagsrummet och sovrummet, även när dörren mellan rummen är stängd.

Lika viktigt som att ha rökdetektorer i hemmet, är det för att kontrollera att de fungerar: DSB skriver på sin hemsida att hälften av alla dödsbränder inträffar i hemmen utan brandvarnare som fungerar.

Detta bör göras för att kontrollera att rökdetektorer fungerar korrekt:

  • Testa rökalarm regelbundet, helst en gång i månaden. För att göra detta, håll testknappen intryckt i några sekunder. Då börjar det att pipa. Om det inte stör, byt ut batteriet och upprepa testet.
  • Du bör byta batteri i rökdetektorn minst en gång per år.
  • Släpper ut rökdetektorn inom kort, batteriet är dåligt och måste bytas ut. Efter att batteriet byts ut, kontrollera om det fungerar genom att trycka på testknappen.

Hur man kontrollerar brandsläckaren?

Oavsett bostadshus ska alla ha antingen ett eldslang eller brandsläckare med minst 6 kilo pulver eller skum. Men du bör också kolla dessa för att faktiskt fungera.

- Nu har du människor som checkar varmvattenberedare bör kontrolleras deras

en brandslang en gång per år genom att rulla ut hela slangen, se till att kranen fungerar och kontrollera att slangen inte är spröd eller sprucken.

När det gäller brandsläckare, att den första punkten kontrollera att pilen på tryckmätaren på toppen av den inställda är ett grönt område. Du bör också kontrollera att tätningen eller förseglingen ovanpå apparaten inte bryts, att det inte finns några skador eller rost och vrida pulver apparaten upp och ner ibland varje kvartal för att förhindra pulvret från komprimering.

KONTROLLERA APPARATET: Och kom ihåg att det kommer att vara i regelbunden kontroll. Foto: Berit B. Njarga mer

Samtidigt Fire Protection Association tidigare påpekat att Dinside att man inte bör förblindas denna pil, och hur viktigt det är att man tar med brandsläckaren att kontrollera.

Är brandsläckaren på kontroll?

Reglerna säger att apparater med pulver bör vara att en kvalificerad professionell kontroll vart femte år och den utökade kontroll och service vart tionde år, medan apparater med skum tar till kvalificerad personal för styrning och utökad kontroll och service vart femte år.

Om det är dags att ta brandsläckaren på kontroll, kan du ta reda på genom att leta efter en särskild etikett på apparaten.

Här hittar du vilka företag som är godkända för att utföra kontroller av brandsläckare.

Brand Biltema ugn: - Vi känner inte att antalet sålda elradiatorer är relevanta

ADVERT

Mest populära