All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

För att förhindra mossa i gräsmattan

- En vinter med temperaturer från noll till fem grader Celsius, hög luftfuktighet och låg ljus, är rena paradiset för mossa. Å andra sidan är det inte gynnsamt för gräs, säger forskningsdirektör Trygve Aamlid hos Bioforsk. Han är expert på växttillväxt och gräs.

Enligt Aamlid har mossen haft en konkurrensfördel i vinter.

- Det har varit lite snö, så många trädgårdar har ljugit. På grund av bristen på sol och regn har bara mossen lyckats växa. Gräset är helt beroende av ljus och växer inte när det ligger under fem grader, säger forskaren.

Det finns dock ingen anledning att förtvivlan om mossen har tagit gräset. Det finns flera saker du kan göra för att bli av med onpopulär tillväxt.

- Tidigare brukade folk slicka gräset mot mossa. Jag har ingen tro på det. Men det finns andra metoder, säger växtforskaren.

Goda råd mot mossa i gräsmattan

Trädgårds expert Peter Wheels, som är försäljningschef på Bayer Garden har tre goda råd mot mossa.

- Min rekommendation är att inte klippa gräset för kort. Med lite längre gräs är det svårare för mosen att växa, säger Hjuler.

Mossborttagare på gräsmattan är också en fördel.

- En ny typ av mossborttagare, Trim, har sprungit på gräsmattan. Det tar bort mossa och befrukrar gräset samtidigt. På så sätt träffar du två flugor i en smak, säger Hjuler.

Medan gamla moss asätare vill damma långt och kan skapa sveda märken i gräset, är den nya typen lättare att strö och mer skonsam mot gräset.

Och då kommer du inte ut ur gödsel. Om du vill ha en trädgård med tät grön gräsmatta, måste du vara väl lämpad för att gödsla gräset.

- Många gör det misstag som de aldrig befruktar, eller att de befruktar sig sällan. Om du befrukar gräset två till tre gånger under säsongen, växer gräset näring och växer bättre än mosen, säger försäljningschefen.

För att befrukta en trädgård på cirka 100 kvadratmeter behöver du ungefär två och en halv kilo gödselmedel. För en större trädgård på cirka 250 kvadratmeter behövs ungefär sju och en halv kilo.

Tänk framåt

Mossen sprider sig genom sporer. Det har inte rötter men festivaler. Genom lövverket drar mossen vatten och näring.

- Den gröna mattan tillväxten växer relativt snabbt. Om det är i fred kan det över ett par år bilda en filt över gräsmattan. Mosseten gör det svårt för gräset att växa, säger Hjuler.

Med regelbunden klippning gräs, gödsling och mossa mördare, är det fortfarande lätt att hålla gräsmattan mosefri, även för dem utan gröna fingrar.

- Kontakta gärna en trädgårdsmästare. Vissa trädgårdar är mer sårbara på grund av buskar och träd som bildar en skugga, eller de är belägna i områden i terrängen av samlar mycket fukt. Det finns dock vanligtvis en lösning, säger Peter Hjuler i Bayer Garden.

ADVERT

Mest populära