All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

För att undvika skador när snön smälter

Här är frälsning för vattenledningar

för att skapa dräneringsdike

För att förhindra hala trappor

Milt väder har vänt inåt stora delar av landet och skapade en hel del kaos. Omvälvning kan också skapa problem för villaägare om du inte vidta försiktighetsåtgärder.

Enligt den danska kunskapscentrum för villaägare, Bolius, stora mängder snö som plötsligt smälter skapa problem om vattnet inklusive inte leds bort heder.

- Normalt avloppet måste konstrueras så att vattnet riktas bort från väggarna, men om smältan är närvarande i grunden, och särskilt när det finns en källare, kan detta leda till att fukt tränger igenom, nämnda ledande vid NBI, Trond Bøhlerengen, att klicka. nr.

Kontrollera hängrännor och stuprör

När snön på taket börjar tina, smält vatten har ett sätt att ta. Och om rännorna är igensatta eller stuprör frysta, kan vatten ta vägar som kan skada ditt hem, skriver Bolius.

De rekommenderar därför att kontrollera takrännor och stuprör, för att låta vattnet kan ledas bort från huset.

Farliga laviner tak

Istapper hänger ner finns en risk för den rörliga under. Förra året var en man skadades allvarligt i Oslo av is och snö som skjuts av ett tak.

Som fastighetsägare har ett ansvar för att ta bort istappar och en kan hållas juridiskt ansvarig om någon skadas av istappar.

Enligt Bolius avlägsnades istappar smidigt med en kvast handtag eller liknande.

- Det kommer att finnas snö vakter på långsidorna av huset för att förhindra snö och is krascha ner och skada människor och utrustning, med betoning Bøhlerengen.

- och det finns heller ingen garanti för att balkongerna är utformade för att rymma stora mängder snö och is som plötsligt rasande.

skapar Snö och regn risk

När det gäller milda vädret kommer att väga på taket i princip ingen förändring.

- Men om dessutom regn, snö kan suga upp så mycket fukt att det kan finnas en risk, berättar Bøhlerengen.

Ta bort snö på taket

Utmaningen för många hus kan vara att taket inte är avsedd för stora mängder snö.

Även vid 40-cm snödjup, kan det vara kritiskt för hustak, speciellt äldre hus.

Forskning Vivian Meøysund vid SINTEF har nyligen avslutat en doktorsavhandling på snölaster på tak. I detta står det bland annat att en stor del av norska byggnader inte har tillförlitligheten när det gäller snölaster som myndigheterna nu inställd för nya byggnader.

- Tunga snöfall på kort tid kan därför leda till problem, särskilt när stora takytor ska fiskmås, förklarar hon att klicka. nr.

Vatten i grunden

Ett av de problem som milt väder som Bolius belyser är smältvatten som ackumuleras i grunden.Om dränering från huset är dålig kan det leda till vattenbrist i exempelvis källare.

- På vintern är det inte mycket du kan göra med dålig avlopp, annat än att övervaka grunden och se om det samlar vatten längs den, expanderar trond Bøhler sängen.

Takfönster

Trond Bøhlerengen drar takfönster som en annan utmaning vid mildt väder.

- Det kan byggas upp med smältvatten i fönstrets nedre kant, vilket i sin tur kan skapa läckage. Därför måste du som husägare regelbundet kontrollera.

Granskning av ny bostad

Bøhlerengen rekommenderar även nya husägare att vara särskilt medvetna om.

- Om det är första vintern du bor i ett hus finns det anledning att vara särskilt medveten eftersom du inte har någon tidigare kunskap om hur hemmet beter sig.

Bland annat kommer det att finnas problem med kondens i nya byggnader, eftersom de ofta innehåller fukt vädras ut. Vid förändrade väderförhållanden kan kondensproblem uppstå.

- och detta måste ordna upp så snabbt sitt konstaterande, säger Trond Bøhlerengen.

Läs också:

Tips för enkel skotta på taket

Ta taket innan snön gör det

för att välja snöslunga

Folat ökar risken för astma

ADVERT

Mest populära