All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

För att undvika skador på natursten

Vad är natursten?

- Natursten är ett vanligt namn på stenar som kan delas upp i plattor, block och föremål av olika slag.

- Används för beklädnad av golv, väggar och tak, tegel och gravar.

- Kan delas in i mjuka (kalksten, marmor, täljsten, serpentinite och sandsten) och hårt (granit, gnejs, kvartsit, gabbro, larvikite och anortosit) bergarter.

- Mjuka stentyper innehåller mineraler som är mjukare än stål och / eller har svaga bindningar mellan mineralkornen. Således är de lättare att bearbeta än de hårda typerna.

Källa: Norges geologiska undersökning

Natursten kan ge ett fint badrum, kök eller hall, men se upp för det. en kökshandfat av natursten behöver behövligt underhåll.

Mie Grevstad, inredningsarkitekt MNIL i Magenta Interior Architects, har arbetat med många människor som vill ha natursten i hemmet. Hon är alltid försiktig med att förklara att natursten kräver speciellt underhåll. I en familj där travertinens stenplattor smyckade badrummet var köparna bra på att behålla stenen ordentligt. Men när de kom tillbaka från semester upptäckte de irriterande fläckar på golvet.

- Ungdommen i huset hade en fest. Fläckarna var kräkningar, vilket är surt, säger Grevstad.

Jif-badrummet åt kalksten

Vissa naturstenar kan tåla syre illa.

- Rött vin och citrus och allt som är surt reagerar med kalk. Då kan du få vita fläckar på stenen. Marmor kan också fläcka färgade livsmedel, såsom rödbetor. Om du lägger en flaska olja på bänken kan du också märka, säger Cathrine Sterner, mede ägare till Stenprosjekt AS på Røa, Oslo.

Det är dock möjligt att bli av med mycket om olyckan ska ligga utanför köket.

Jif-spray kan också skada naturstenar, och Sterner har personlig erfarenhet av det från badrummet hemma.

- Vi använde mycket Jif spray för badrum på glasväggen. Sprayen slog ner och låg på golvet. Det åt kalkstenen, säger hon.

Hon understryker dock att det finns skillnader i kalkstenstyper och rekommenderar att kunden testa det.

- Ta en lös kakel, spraya på och lämna i några timmar. När du använder Jifen ett par gånger i veckan ser du ganska snabbt om det finns ljusa fläckar, säger hon.

MASKINKAFFE: Kaffe spills på bearbetad marmor (med v) och obehandlad marmor (med v). Foto: FOTO Leif Inge Bergslid, BGS Natursten

STAIN: Kaffe spill var en tydlig plats på den obehandlade marmor. En liten punkt kan också ses till vänster, på behandlad marmor. Foto: Foto: Leif Inge Bergslid, BGS Natursten

Mjukt och hårt natursten

FÖRSIKTIGHET NU: kaffe, rött vin, cola och vissa rengöringsmedel kan skada marmor. Foto: PHOTO: Stenprojekt AS

Anledningen till att kalksten och marmor inte tål så mycket är att de är ganska mjuka stentyper.Så kallade blockstenar är ofta uppdelade i hårda och mjuka stentyper, och granit sorterar under det hårda.

ytan av mjuk sten kan färgas genom sura substanser, såsom vin, citronsyra och sura rengöringsmedel, skriver norska Bergindustri natursten häfte Inomhus miljö . "Det innebär en begränsning med avseende på användning av kalksten och marmor till bänkskivor eller bänkskivor i exempelvis kök, "skriver de. Skador som kan uppstå är:

- vitare

- rosta om stenen innehåller järnmineral

- ytskador

- Skalning

- gropar på kalksten som ett resultat av stress från bland annat rengöringsmedel.

Norsk Bergindustri rekommenderar att ytan finmales eller poleras om du vill använda de sårbara materialen.

Lisbeth Alnæs, forskningschef vid SINTEF råder människor att vara särskilt noga med att undersöka sten struktur och densitet om de överväger natursten i våtutrymmen.

- Stein leverantören ska kunna ge information och rekommendation, både om lämpligheten och behovet av ytskydd, säger Alnæs.

Urin kan förstöra badplattorna

SPREKK: Mjuka naturstenar spricker lättare än hård natursten. Foto: BILDEN: Charlie Bard / Colourbox

Fuge SKADOR: Kitt kan spilla över i berget och samla smuts, så det händer smutsig ut. Foto: Foto: Arne Nesje

Arne Nesje, sekretariat chef för Construction Keramik Association berättar om en typisk ond cirkel av ett badrum med natursten

Vad du bör veta innan du köper natursten

- Hur svårt är det?

- Hur underhåller du det?

- Hur mycket kan du motstå förändringar i mönster och färg?

Källa: Mie Grevstad, inredningsarkitekt

- Urin är en syra och syre löser upp kalk. Om du har en polerad, vit marmor, kommer urinfläcken att etsas ytan och sätta märken. Då kan du använda städmedel som också innehåller syre. Så småningom stenen är helt förstörd, säger han.

Ju mer du gnuggar marmor med städare, kommer saken och mer nedbrytning att bli.

Som senior forskare vid SINTEF, är Nesje mycket runt och inspekterar skador förekommer i natursten.

- Det vanligaste är fläckar på ljusa stenar, typiska Cola, rött vin, kaffe och blomkrukor av lera, där ämnen i lägret drar ner stenen.

Salmiakk är en annan rengöringsmedel som du bör undvika. Dessutom ser Nesje ofta att de gemensamma massorna förorenar stenen och samlar smuts, så det är smutsigt. Sprickor och förseningar uppstår också.

- Om du förlorar en panna eller något svårt, kan en mjuk sten lätt bryta upp sig. Det beror på kvalitet och tjocklek.

Nesje anser att både stenleverantörer och städföretag kan ge bättre information.

- Det finns ofta brist på information från stenleverantören, och leverantörer av rengöringsmedel borde vara bättre på produktinformation, tror han.

Anne Gjemdal, informationschef i Lilleborg, medger att Jif Bathroom kan skada kalksten.

- Jif Badrum är en ytaktivt produkt med låg pH för att effektivt avlägsna fläckar som innehåller bland annat kalk. På grund av det låga pH-värdet bör denna produkt inte användas på syrakänsliga ytor som marmor, kalkmaterial, natursten eller gammal emalj. Det anges i användarmanualen på baksidan av produkten. Sprutmunstycket ska se till att det inte finns någon produktrester på golvet när man sprayar inuti en duschkabin, säger hon.

Hon betonar att Jif Kitchen och Jif Universal har ett högre pH-värde och bör inte skada naturstenar.

Vill du ha kalksten och marmor ändå

Även om stenleverantören Stenprosjekt AS inte kan garantera obefläckad sten säljer de "massiv" kalksten och mycket marmor.

MARMOR BATH: Vacker och trendig marmor i detta badrum på Cafe Royal Hotel i London, men sårbart för färgning. Foto: PHOTO: AMIT GERON

- Vi berättar för kunderna att kalksten och marmor riskerar fläckarna. För användning i köket rekommenderar vi antingen komposit eller granit eftersom det kan klara allt. Ändå säljer vi väldigt mycket kalksten, det är billigare och mycket trevligt, säger Sterner.

Hon tycker att den stora typen och färgvalet i kalksten är anledningen till att så många väljer det.

- De väljer det även om det är lite benäget. Granit och komposit ger ett lite hårdare uttryck och är lämpliga för en strängare och modern miljö, tror hon.

När kunderna fortfarande vill ha natursten rekommenderar Sterner att de noga mäter plattan med ett porefyllmedel, både före användning, men också regelbundet, ungefär en gång per år.

Sterner rekommenderar att disken rengörs om den spills.

- Om du får en vit fläck, kan du borsta lätt, eller mätta plåten med en olja eller porös remover. Men det kommer aldrig att bli 100%, säger Sterner.

Søren Emil Kristensen, arkitekten av Boform levererar mycket stenplattor till köket, och mycket marmor och att få feedback från kunder är att det är lättare att hålla ren än många tror.

- Marmor får inte användas obehandlat i köket, men det finns mycket bra impregneringsmedel, säger han.

Kristensen rekommenderar att daglig rengöring görs med vanlig grön tvål. Då behöver du inte rengöringspinnar, som att använda ättika och citron för rengöring av naturliga ytor.

Innan du köper natursten

Det finns också några andra saker att tänka på om du överväger natursten för ditt hem. Först och främst kan det vackra testet på natursten vara annorlunda än resultatet på golvet eller köksdisken.

- Det kan vara mörkare eller lättare, beroende på var i frakturen du har tagit stenen. Om du vill ha natursten måste du vara lite avslappnad. Du behöver ha utrymme för spänning i både stenens mönster och färgen, Grevstad anser att det är viktigt att du frågar om tre stora prov och att fråga leverantören vad spänningen i färgen är.

Vid tvätt: Låt inte sura rengöringsmedel eller salmiakk tappa ner och stanna kvar på naturstenen. Foto: PHOTO: Stone Project AS

TRAVERTIN: Travertin är en fin natursten som är "mjuk" "och kräver därför ett ordentligt underhåll.Foto: PHOTO: Stenprosjekt AS

Du måste vara precis som patina och att naturstenen är lite sliten, och kanske med några fläckar, anser Grevstad att det slår en kamp om att använda norsk natursten.

- När vi har börjat öppna för spännande stenar finns det många spännande norska stenar, som granit och basalt, som kan ha en bilaga till platsen för att använda stenen. Det är lite vildt med brasilianskt eller kinesiskt skiffer när vi har skiffer i Norge, säger hon.

Hur fick kunden ungdomlig kräkningar över badrumsgolvet? De har fläckar hittills. Och inte tillräckligt.

- Tvättmedel tvättade duschkabin i badrum nummer två med Jif Badrum, säger Grevstad.

Gissa vad som hände med golvet där.

- Läs också:

- Hur man fixar repor i köksplattan

- 10 underbara badrum

- För att tvätta golvet

ADVERT

Mest populära