All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

För att förhindra dålig lukt i kabinen

En fast dos av dålig sovrum luft när man står upp, med inslag av gårdagens middag, vilket gör deras väg genom vardagsrummet, och sedan till råga på allt av med ett dåligt ventilerat tvättrum. Det finns ingen bra början på dagen.

Dessutom märker du mögel eller svamp i kroken bakom omklädningsrummet i sovrummet, det finns ingen väg utanför.

Här behöver det ventilation.

Kontrollerad ventilation

Ventilation är luftförnyelse. En gammal gammal stuga har gott om ventilation, men det är helt okontrollerat. Det finns läckage som kontrollerar var luften kommer in och var den försvinner.

I andra änden är en modern stuga med vad som kallas balanserad ventilation. Det finns full kontroll över att luften dras och den som försvinner.

Stor skillnad

Det finns en klar skillnad mellan gamla, traditionella och moderna, fuktsäkra strukturer när det gäller behovet av ventilation. En traditionell stuga är ofta slät, men också välventilerad, och träet hanterar fukt genom att absorbera och släppa ut det.

Är konstruktionen fukttät, du är beroende av ventilation. Inte bara av bekvämlighetsskäl, utan också för att undvika gjutning. Ju närmare det är desto viktigare är det.

BALANCERAD VENTILATION: En modern stuga kommer att ha det som kallas balanserad ventilation. Det finns full kontroll över att luften dras och den som försvinner. Foto: Espen Grønli

Luften på rätt sätt

Idealen är att få bästa möjliga kontroll över luftutbytet med minimal värmeförlust. Sintef Building Research använder termerna rena och förorenade rum. Vardagsrum och speciellt sovrum är rena rum som behöver frisk luft. Kök, toalett och badrum är rum där luften är mest förorenad.

Principen är att flytta luften från rena till förorenade rum. Därefter används samma mängd luft flera gånger för ventilationsändamål. Dessutom förhindrar du att lukten av förorenat utrymme sprider sig genom hela stugan. Denna princip finns redan i många äldre stugor.

Har kabeldrift och du installerar köksfläkt i kök och badrum, det här är ganska okomplicerat. Då kommer luften att dras från renrummen till de förorenade, förutsatt att luften kommer in i stugan på rätt ställen och kan flöda fritt mellan rummen.

Under golvet

ANVÄNDNING naturkrafter: Här luften blåses in i änden av kabinen är vänd mot vädret. Att vara sovrummen i slutet är perfekt. Från sovrummen luft genom galler i botten av dörrarna och in i höga läge ventiler eller avgaser på den motsatta sidan av kabinen. Då är det perfekt att placera köket i det ändamålet. På samma sätt blåser luften in i entrén, genom badrummets dörr och i avloppet inuti badrummet. Ju mer luft korsar de olika rummen, både i höjd och bredd, ju bättre är det.Foto: Øivind Lie

I kabinen är det särskilt viktigt att ventilationen fungerar, annars kommer det att finnas fukt med efterföljande mögel, röra och annan elände. Förutom det faktum att det finns gott om ventiler i fundamentet självt, kan ett rör som går från källaren och över taket ge en reell ökning av luftflödet.

Luftkanal och fläkt

Det finns också möjligheter att hjälpa strömmen i en kraftlös stuga. En lång luftkanal som slutar över taket skapar extra rörelser, precis som ett rör. Att lägga till vad som kallas en vindruta på toppen gör det ännu bättre effekt.

MUG: På så sätt kan väggen se om det inte finns tillräckligt med ventilation i huset eller stugan.

FIGHTERS: Ett rör som går från källaren och över taket gör att du kan kombinera med ventilventiler i bottenväggen. Det ger en riktig ökning till luftningen. Ett alternativ till dig med en modern eldstad med täta dörrar är att föra den friska luften till eldstaden genom ett rör som går ner till källaren. Detta ger extra god ventilation vid avfyrning, medan pipen fungerar som luftkanal när eldstaden inte används. Foto: Øivind Lie

Det har också dykt upp fans som drivs av solceller i kabinbutikerna. Den mest avancerade har en stor solpanel som ger både ventilation, kraft och lite värme. Den enklaste består av en färdig ventil med fläkt och en liten solpanel som endast driver fläkten. Du kan också köpa kraftdrivna köksfläktar och fläktfläktar som körs vid 12 volt, om du har en sådan anläggning i hytten.

Flytta värmen

Det är vanligtvis brinkigt där du har en öppen spis, speciellt under taket medan det fryser i de andra rummen. Då kan du flytta på värmen.

Värmeväxlare

SMARTPRODUKTER: Från vänster till vänster: Solsystemet och lösningsmedelsfiltret i en och samma lösning. Förpackningslösning med allt du behöver för att få kraft och frisk luft i kabinen. Från 8990 kr, Hyttetorget. Kraftfull och lätt avdragningsfläkt som passar de flesta köksskåp i hytten. Fläkten suger 150 kubikmeter per. timme. Kr 2240, stugan livscentrum. nr. Minivent är en soldriven fläkt som ger bra underhållsventilation. Fläkten drivs av solenergi och är lätt att installera. 590 kr, stugan livscentrum. nr. Rörfläkt för installation i luftröret som stiger från biodo. För tillsatt eller avluft. Motstår kontinuerlig drift. Från kr 149, Biltema. Komplett väggventil med yttermantel i aluzinkbelagt stål. Kr 244, flexitbutikken. nej

SMARTE PRODUKTER: Från toppen: Luftkroppen kan öppnas och stängas. Kr 510, bergersen. nr. Kabinventiler, yttre rakapparat med kopparhållare och inre klaffventil, båda i trä. Kr 220/198, Hyttetorget. För maktlösa hytter kan en fläkt monteras på luftkanalen från toaletten, och du kan lägga en över köket för att få bättre avlopp där. Det suger upp till 300 kubikmeter per. timme. Från 1190 kr, olika stuga butiker.

En värmebeständig fläkt kan placeras på ugnen. Det drivs av värmen från ugnen och flyttar en del av den varma luften in i rummet.Ett mer avancerat grepp är att montera en elektrisk värmeöverföring mellan varma och kalla rum.

Enkla åtgärder

- Montera ventilationsgaller längst ner på alla dörrar, så att luften kan flöda fritt mellan rummen.

- Lämna inre dörrar öppna när kabinen inte används.

- Om spjället är öppet ger detta extra ventilation.

- När kabinen är tom kan du bara värma upp ett rum. Där staplar du madrasser, hänger lakan och sparar vad som inte tålar frost.

- När du kommer till en kall stuga, eld med trä och luft väl för att bli av med fukt.

ADVERT

Mest populära