All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

För att lägga plattor

-> Ett kaklat badrum är en dröm för många, men om du gör jobbet själv är det viktigt att vara mycket försiktig. På bilden visar vi kakel från Trend Stone-serien från Höganäs.

Här beskrivs hur man lägger till nya plattor i våtrummet. Följ anvisningarna noggrant. Om du ska lägga kakel i ett annat rum än vått rum, till exempel över köksdisken, gör det på samma sätt, utan att behöva förbereda väggen med tätt damm.

Som grund för kakel måste du ha en ren, torr och ren yta. Gjuten betong är en bra grund. Lätt betong är också bra. Använd inte en bas av trä, till exempel spånskiva, eftersom det lockar fukt och kan ge upphov till formtillväxt. Om du är i tvivel om din vägg är tillräckligt stabil eller av rätt material, applicera en fibercementpanel.

Du kan faktiskt lägga till kakel på en vägg som redan är kakel, om plattorna är tillräckligt bra på väggen.

Lägg till brickor så här:

Se också:

Handy far byggde dubbeldäckare säng Princess (3)

När Tuva Marie (3) som behövs ny säng, far skulle göra en säng utöver det vanliga. Sedan byggde han en två våningar prinsessa säng med trappa och balkong för ...

Applicera festen på väggen och arbeta massan ordentligt. Det ska vara 4-6 mm tjockt. Dra av med en tandborste som hålls vinkelrätt mot substratet. Applicera inte fasta substanser på större ytor än vad du når över 10 minuter.

Läs också:

Hur hon vände badrummet för 5000 miljoner

I stället för att dekorera badrummet för flera hundra tusen kronor, ändrade Franc badrum med färg.

Börja nedan. Ordna en rak linje som styr andra horisontella plattor, om du inte har något annat stöd från början, till exempel diskbänken. Se till att linjen är helt vågrät. Använd fuge sladd när du installerar. Placera kakel bredvid den färdiga platsen och vrid plattorna på plats. Kontrollera att lederna är horisontella respektive vertikala. Se till att lederna är helt raka.

Låt väggarna torka i två dagar. Dra sedan svetssträngarna utanför hörnen. Torka sedan ut plattorna genom att dra ut tätningsmedlet och arbeta med en gummiplatta. Drag diagonalt över kvadratmönstret och var försiktig med att fylla i alla lederna. Det kan vara lätt att glömma några hål. Ta sedan bort överskott av tätningsmedel.

Läs också:

Rengöring av silikonfogar

Silikonfogar blir snabba och smutsiga och kan vara svåra att rengöra. Men med dessa tips får du vita vittor igen.

Efter en halvtimme är det dags att rengöra plattorna. Använd en svamp som är fuktig och som du sköljer ofta. När ytan torkas efter några timmar, polera plattorna med en torr och mjuk trasa. Håll fogarna fuktiga i tre dagar, t ex genom att torka av en plastfolie över ytorna eller torka regelbundet med en fuktig svamp.

Fuktspärr på ytor

Kontrollera att väggarna är rena och torra. Rulla ut ett lager flytande fukt på hela väggytan.

Om du måste lägga klinker på golvet, stänger vinkeln mellan golv och vägg med fiberremsa som limmas. Baka fibermaterialet försiktigt in i tätningsmedlet.

Om golvet består av en plastmatta, kan man rugga upp ytan genom slipning med en grovt sandpapper, gnistan i mattan fogarna mellan golv och vägg och klibbig kitt tejp över kanten.

Över alla kanter och hörn limmade fiberremsor. Tätning med silikonmassa runt alla rör och limfibrer på toppen. Täck fiberremsan med ett gott tätningsmedel.

Kavla ut ett andra skikt av tätningsmedel, även när tätningen intill golvet. Låt det torka i minst två timmar om du har en temperatur över + 20 grader i rummet. Vid kallare temperaturer behöver du längre torkningstid.

Rulla ytterligare ett lager av tätningsmedel till en tjocklek av ca 1 mm. Låt denna coat torka i minst 12 timmar vid en omgivningstemperatur på +20 grader före plattsättningen.

ADVERT

Mest populära