All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

För att lägga skiffer tak själv

- skiffer är en tidskrävande och stressigt jobb, därför kan det vara bra att använda en specialist om du kommer att lägga hela taket från grunden, eller lägga på en hel taket. Ska du reparera eller byta ut delar av taket, kan du själv göra det, men det är lämpligt att lära dig några grundläggande principer. Därför är det också viktigt att ha rätt verktyg, säger byggnadsrådgivare på Valdres Museum, Odd Arne Rudi, som för närvarande deltar i skidåkning.

Slate är mycket slitstark och kan bestå i flera generationer med minsta inspektion.

Att lägga ett skiffertak är ett hantverk som inte har förändrats avsevärt sedan vi började lägga stenar runt 1300-talet. Men taket på taket och reglerna har naturligtvis förändrats.

Innan de skulle vilja lämna skidbacken rakt på taket. Idag läggs det vanligtvis på pråmar. Dessa leksaker läggs igen på slingor, vilka är pråmar som löper från myntet och ner på takets tak, vanligen kallad undergång. Det rekommenderas att lägga skiffern på en lastbärande sub med folie eller asfalt ytbeläggning för att förhindra läckor från vatten som tränger mellan stenar eller kondensdropp. Taket ska också ha en lutning på minst 22 grader. Brant tak dränerar vattnet lättare från ytan. Om det finns mindre regn kan vatten och fukt vara lång och smyga in mellan stenen. Vinden kan också driva regnvatten upp och ner. Den så kallade kapillär effekten gör att vattnet kan sugas upp och mellan skifferstenarna.

Se förfarande steg för steg nedan:

Läs också: Hur mallar som du Husexteriörer

STEG 1: Valdres skiffer, som är en skiffer, lätt kan formas med en halm hammare. Foto: Else Rønnevig

STEG 2: När man lägger villheller finns en speciell teknik. Villheller är obearbetad snarare än överlappad. Här kan du lägga till fler rader bredvid varandra innan du lägger taksidan uppåt. Detta för att bättre kunna överlappa varandra och att kunna se vidare i matlagningsprocessen. Det är viktigt att övervaka om det finns oregelbundenheter i torkaren som kan leda vatten. Du måste ta hand om att sådana ojämnheter, repor eller körningar leder ut vattnet. Du borde inte lägga hela raden längs de nakna fötterna, eftersom det blir svårt att komma på taket. Foto: Else Rønnevig

Steg 3. Skytten ska gå ner i vindrutan för att få de bästa resultaten. Foto: Else Rønnevig

Steg 4: skiffer diagonalt, och en kommer att vara glada två till tre rader samtidigt. Foto: Else Rønnevig

Bruksanvisning: glidande tak

Stenen måste vara av god kvalitet. Sortering, både med avseende på tjocklek och kvalitet, måste ske innan du tar rakapparaten på taket. Detta görs genom att ta ett bra grepp på shifteren på ena sidan medan du placerar den andra handen på ytan av stenen och pressar den.Lägg till god vikt. Efter en viss övning vet du också skiftarens tjocklek. Sedan sätter du shifter i tre olika högar; en tjock, en medium och en tunn.

Vissa tror att shifter ska sorteras genom att knacka på den och den som avger ett bra metalliskt ljud är en bra kvalitet sten.

- Detta kommer att skapa stora mängder avfall. Shifter har vanligtvis varit i många år, vilket är ett kvalitetsmärke. Begagnade skiffer är bättre än ny. Den gamla har gått igenom många olika slags, både när den en gång låg, i många år på ett tak, när vi tar av det och innan vi lägger på det igen, säger Rudi.

Läs också: Hur man bygger en trappa i sten

Rostiga naglar

Om det börjar falla av skiffer från taket är det sällan sten som är dålig, men det är nog den nageln som rostar av sig. Detta gäller speciellt för tak som ligger under en period då den spikades på en "modern" stomme som inte var galvaniserad, och där huvudet ofta vilar från nagelns kropp.

Om nageln vilar, ska hela taket bytas ut, för då kommer de andra naglarna också att vara utrustade.

7 tips som är värda att veta om skiffer

Högkvalitativ skiffer som du får från Alta, Voss, Valdres och Fåvang. Snaskaskifer, Oppdalsskifer och Liskifer rekommenderas också. Altaskifter används mest och är gjord av en kvartsskiffer som är en bra stenblandning och är särskilt lämplig för takläggning.

Stenen levereras ofta i tre tjocklekar. Den tjocka bör ligga längst ner på taket och följa upp med den tunnaste toppen.

  1. Det är bra ekonomi och inte minst viktigt i förhållande till byggnadens historia för att återvinna sten. Men sortera stenen innan du använder den och kontrollera kvaliteten. Försvinner dålig sten.
  2. Använd samma typ av skiffer som används i förväg om du behöver byta ut eller reparera, vilket ger färgförändringar och andra estetiska utmaningar onödiga.
  3. Läckageavståndet justeras till skifferets storlek.
  4. På omläggningen av gamla tak, där skiftaren ofta låg rakt på taket, är det lämpligt att sätta pappen på taket med en 15 cm omsättning och sedan spela ut.
  5. Moss kan avlägsnas med metalldrift eller metallborste. Använd inte högtrycksspolar, eftersom vatten kan tränga in mellan shifter och tak. Om du vill använda högtrycksspolar måste emellertid spolning ske från toppen av taket. Användning av kemiska medel fungerar, men det måste upprepas ofta.
  6. NYT TACK: Det här är Bjørkheimstølen i Valdres och är färdigt med olika sorter av Valdresskifer. Till vänster finns en skifferformad och till höger läggs till villheller. Stølen kom till mognad, men bevarades av Else Rønnevig och en massa specialister. Foto: Else Rønnevig
ADVERT

Mest populära