All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

För att lägga massiva trägolv även

Tre är ett levande material. Därför är fluktuationer i luftfuktighet något som ska beaktas när man lägger fast golv. I en stuga kan dessa fluktuationer vara särskilt stora.

- Jag frågar alltid om två saker när kunderna har golv för stugan. Vilken typ av klimat det är där, och om det finns rinnande vatten, säger Ole Svenneby, som driver Svenneby Sag & Høvleri.

- Anledningen är att en stuga vid havet utan inre vatten är ouppvärmd under vintern. Detta medför stora fluktuationer i fuktighet. Borden utökas och avtalas eftersom fuktig luft är ", säger han.

Detta innebär att tabellerna idealiskt kommer att acklimatiseras i stugan en stund under fuktig tid så att de expanderar. Mest föredraget bör de tillsättas. Om du lägger dem tätt under den torra tiden kommer det att finnas smuts i golvet när fuktigheten stiger. Här finns också variationer mellan de olika golvtyperna. Därför är det viktigt att du frågar återförsäljaren för råd, rekommendera sågverksägaren.

Undvik fula glider

är det svårt att undvika glidning mellan borden, särskilt om det finns stora variationer i fuktighet. Men det ser mycket bättre om de är jämnt fördelade. Stora slipsar på ojämna utrymmen är inte en vacker syn.

- I sådana fall måste den gula ytan ta del av skulden, förklarar gulveperten. - Några av målningarna kan behöva falla i slingorna mellan borden och limma dem ihop. Ordet kommer ändå, men då glider det bara där det är minst lim effekt och inte mellan varje bord.

När golvet läggs ska det borstar.

- Helst tungan och spåret, som löper på sidan av golvskivorna, placeras i exakt samma höjd. Ingen kan göra det, säger Svenneby.

Olja istället för att måla

Det kommer alltid att finnas en liten höjdskillnad som bör borstar av. Dessutom kommer en borstad yta att absorbera mer olja än en jämn yta. Då tar det längre innan du kanske behöver behandla golvet nästa gång.

Current träslag

Pine

A trädslag bestående av mörk kärnved och splintved ljus, vilket tenderar att producera färgvariationer. Torven är relativt mjuk och är mer benägen för svullnad och krympning än hårdare skogar.

Ek

Ett hårt träd med tydlig struktur i träet. Lämplig där det finns en stor skillnad i fukt färg är oftast golden med nyanser av gult och ljusbrunt, ibland även med lätt anstrykning av rött. Ek är tre gånger hårdare än tall och är liten benägen för svullnad och krympning. Träet kan ha några fula kvistar. Om reparatören har gjort reparationer av detta kan reparationen själv ha en kortare livslängd än golvet.

Fråga

En träig, hållbar, stark och ännu hårdare än ek. Lämplig för den stora skillnaden i fuktighet. Det är ett lättviktigt material med grov konsistens, snygga, stora cirklar och det är ganska enkelt.Tresan har ingen synlig kärna och har därför en likformig färg. Golvbräda i aska är mindre benägna att krympa eller svälla.

Vid förvaring under konstanta klimatförhållanden sätter träet på en viss nivå av fukt. Detta värde kallas skogens jämviktsfukta. En procentuell förändring av träfuktighet motsvarar ett genomsnitt på 0, 25% förändring i dimensionen.

- Jag rekommenderar kunder att använda olja i stället för att måla, särskilt på grund av lim effekten. Dessutom drar oljan in i träet, det ligger inte som en pinne ovanpå den. Den goda träkänslan behålls sålunda i ytan, medan en bra härdad gul rulla skyddar trädet från smuts och färgning.

Tømrermester Mats Eriksen har följande tips för dig som kommer att lägga golv:

Golvet kan vara helt limmas eller skruvas. Här kommer vi bara att koncentrera oss på vändning. Om det inte ska läggas på balkar eller plattor måste substratet fixas, helst plywood som är fastskruvat. Det är viktigt att det inte finns någon rörelse och det måste vara helt jämnt. Om det är ojämnhet måste du mala eller gnista. Använd en rektangel för att kontrollera om oegentligheterna uppstår. Du måste också kontrollera hos leverantören vilka avvikelser tolereras. Du kan lägga ett ullkort om du är rädd för knirk, men det är inte nödvändigt.

Få en bra start

Lägg golvet parallellt med de två längsta sidorna. Kontrollera om alla vinklar i rummet är korrekta. Om de inte är, kompenserar du för skev av första och sista tabellen för att dra ut dig ur väggen. Krumma väggen, det här är också något du måste vara uppmärksam på. De första borden måste vara helt sträckta, annars bygger du på problem. Gör en stretch med ett höger eller ett långt rakt bord där du börjar. Kontrollera avståndet från plånbokens vägg. Se också till att öppningen är täckt av golvlistan.

Använd specialskruvar

Använd egna skruvar avsedda för golvbrädor. Placera skruven i övre hörn på 45 graders vinkel mot golvplattan. Kontrollera avståndet mellan skruvarna med leverantören. Om du vrider på strålen eller när det gäller en person, finns en skruv i varje stråle. Det finns också en anteckning och fjäder i slutet av borden. Här kan du klistra in. Om du skruvas på en stråle eller ett staket, se till att lederna träffar en stråle.

Planera lederna

Placera inte två fogar bredvid varandra. Om det finns ett skott ska det vara minst 60 centimeter uppåt eller nedåt i fogen på nästa bord. Du kan också lägga till två tabeller mellan dem, då är ett nytt skott i samma höjd okej. Du bör också undvika trappor eller andra vanliga mönster i lederna.

Gör en dummy

När borden är sammanfogade, slå aldrig bordet rakt. Gör en bit av ett kort med en anteckning på ena sidan och slå sedan på pallarna. Om borden är slitna kan du försiktigt slå på borden med en gummiklubb.

VERKTYG SOM DU BEHÖVER: Klipp- och kantsåg, cirkelsåg och skruvmejsel krävs vid golvläggning. Dessutom kan detta vara smart att ha till hands. 1. Gummihammare: Ett överlägset verktyg för att undvika dåliga märken.2. KLASS: För att undvika skador på golvbordet, använd en slagmark som slås på plats. Den kan också vara gjord av en bit av ett golvbräda. 3. FARTYG: Det är speciellt när den sista tabellen förutsätter att du behöver ett sprängjärn. Du kan också använda en skivstång. 4. KILER: Använd kilar för att hålla borden på rätt avstånd till väggen. Då kan du köpa dem eller göra dem på loppet. Foto: PHOTO: Øivind Lie

Den sista tabellen

Det sista bordet kan vara svårt att komma på plats så det glider inte. Här kan du använda en grill och en tegel till väggen. Tryck sedan på den på plats. Det finns också egna specialverktyg. Det sista bordet måste skruvas upp från toppen. Sätt i skruvarna så att de täcks av golvremsan.

Läs också:

Hur man rengör glaset i ugnen

Hyttorna som passar dig

Hur man bor de rikaste i Norge

ADVERT

Mest populära