All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Lägg till godisplattor

En uppfart och parkeringsplats med synliga bjälkar ger ett fint och städat första intryck av fastigheten, och rätt läggs kan varas i årtionden med minimal underhåll. För att få ett bra resultat behöver du tid, noggrannhet och en bra grund.

Börja med att markera det område där stenen ska läggas. Genom att spänna strängar mellan pinnar som fästs på marken får du bra, raka kanter.

För att undvika onödig skärning av sten kan du prova en rad bergarter och justera området i enlighet med detta.

Grunderna är viktiga

När området är uppmätt, är det bara att börja gräva. Om området ska användas till gångväg eller uteplats behöver du inte gräva mer än 20 centimeter djupt.

Om du vill använda utrymmet för uppfart, parkering eller annan körning borde du gräva omkring dubbelt så djupt, dvs. 35-40 centimeter. Glöm inte att sätta in en liten droppe så att ytvatten får chansen att tömma bort.

Läs också:

Här är hur man bäst rengöra gatstenar

har du fläckar eller mossa på stenläggningen? Så här blir du av med det.

Ett par centimeter per meter kommer att vara korrekt. Dessutom ska du gräva ca 30 cm bredare än det färdiga området kommer att vara. Detta möjliggör en korrekt kantfinish.

Foto: Norsk Belegstestein

När det utgrävda området ska fyllas på, börja med att lägga till ett fiberduk innan du fyller på grus. Detta bärarskikt bör då komprimeras med en plattvibrator eller trumma. (Komprimeringsmaskin är något vi har kvar, men du kan hyra det hos hyrbolaget.)

Se till att ytan är och att du fortfarande har ytvatten. Du måste fylla på tillräckligt med grus för att lämna 3 centimeter för att reglera skiktet plus höjden på beläggningsstenen från det komprimerade stödskiktet till däckets yta.

Om du vill ha värmekablar eller mattor i uppfarten, är det dags att lägga till dem. Dessa ska vara över laget och omslutas av bosättningsgruppen. Det är särskilt viktigt att bäraren är jämn och fast om du ska använda värme under locket, eftersom värmekablar och mattor kan skadas om lagret inte är korrekt installerat.

Läs också:

Hur man tar bort parafintankar och rör ut

Hur går du ut för att ta bort din parafintank?

Glöm inte att installation och anslutning av sådan utrustning kräver auktoriserade yrkesverksamma.

Se till att korrigera hösten

Nästa steg är att lägga till sand till det inställda lagret, vilket ska vara 3 cm tjockt. Det rekommenderas att använda krossad sten i 0-8 mm. För att få rätt höjd kan du använda lirks och sladdar.

Sträcka strängarna i samma höjd som det färdiga däcket ska vara och justera lirierna så att höjden från lire till sladd är lika med klipphöjden.En gång gjort kan korrigera sandlaget.

Dra med ett clearingbord och glöm inte att använda vateret för att kontrollera att fallet fortfarande är bevarat. Kom ihåg att fylla i lirierna när du tar bort dem.

Nu kan du äntligen börja lägga stenar. Beläggningsstenen bör läggas över färdriktningen. Använd strängarna igen för att få rätt resultat, och se till att du kontrollerar stenen regelbundet. Om du behöver justera kan en knäck vara användbar.

Läs också:

Rengöring av silikonfogar

Silikonfogar blir snabba och smutsiga och kan vara svåra att rengöra. Men med dessa tips får du vita vittor igen.

Ibland kan det vara önskvärt att bryta upp det linjära mönstret med en cirkel eller en båge. Det kan vara att markera entrén, rama ett träd eller en busk eller bara för att det verkar trevligt att bryta sig i rätt rader. I sådana fall används vanligtvis stenar.

Till exempel kan du köpa kompletta cirkelsatser som gör det enkelt att cirkla.

De viktiga lederna

Kom ihåg att mellan klipporna borde vara leder av ett par tre millimeter. När de fylls med slipad sand hjälper de till att hålla stenen på plats, vilket säkerställer mönstret och förhindrar kanterna.

Kontrollera att lederna är helt fulla av sand innan du tar bort överskott av fel sand och komprimerar däcket i båda riktningarna. Fyll på med smutsig sand. Det kan vara nödvändigt att fylla i fogssömmen senare.

Källor: Norska beläggningssten och Aaltvedt sten

ADVERT

Mest populära