All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Trött på att måla fönster?

Text: Björ Runar Sodeland

Nu kan du glömma fönsterfärg, skryta fönsterproducenten Natra, som nyligen kommit ut på marknaden med en helt ny aluminiumsbekledd fönster med trä på insidan.


Hållare för 30 år

Medan vanliga träfönster betas eller målade var tre till sex år beroende på husets läge och fasad orientering bör denna lösning vara utan en enda slicka de kommande 30 åren. Enligt Natre ser det ut som ett vanligt träfönster på utsidan - åtminstone på avstånd. Inomhus, i vardagsrummet, är det riktigt träverk.

Om du är intresserad av underhållsfria fönster finns det flera alternativ idag. Här är några lösningar:


PVC-fönster

som vinyl eller plast som används i allt från rör till dräkter och tapeter. PVC som används i fönster är stålförstärkt och levereras i fullfärg eller med en tunnfärgad folie på utsidan. Underhålla med mildt tvålvatten och måla inte.

Polyuretan fönster

Laminerad träkärnan plätering av värmehärdande harts polyuretan, en produkt, såsom används i skummet, lim och kondomer. Tvätta normalt med mildt tvålvatten.

Samman fönster

Tillverkad av glasfiberarmerad polyester, samma material som används i kroppen av de enskilda bilar, i båtar eller skidor. Tvätta med mildt tvålvatten.


Tänk innan du byter fönster

Om du letar efter underhållsfria fönster eller överväga att ersätta för att spara ström, bör du tänka på en gång eller två gånger innan du tar beslutet. Nyligen gick Riksantikvaren och Byantikvaren i Oslo högt i House & Home och kritiserade en kampanj för att ersätta gamla fönster. Kampanjen är en del av ett nytt varumärkesprogram för energieffektiva fönster som Enovas regering står bakom.

Läs allt om energifönster i Houses & Homes 2-2008.

ADVERT

Mest populära