All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Trött på stugan? Hyr ut!

Det finns ingen dölja. Det är inte alltid lika frestande att sitta i samma stuga år efter år, och särskilt inte här i landet där värdgudarna ofta visar ett litet, gästvänligt ansikte.

Det är i sådana ögonblick du borde överväga att hyra hytten i en vecka eller två. Tänk på att det som har börjat bli en "vanlig semester" utan de stora erfarenheterna, verkar ofta mycket frestande för dem som inte har möjlighet till det. Om du letar efter ett litet tillägg för denna sommarlov är det därför bra att veta att du kan hyra hytten skattefri. Du borde använda detta!

Innebär det bara hytter?

Nej, tack och lov. Om du, förutom din fasta bostad, har en lägenhet i staden eller en stuga i bergen, är utan meningsfullt för skattemässiga ändamål. Den avgörande faktorn är inte där fastigheten ligger eller hur den ser ut, men vilken användning det är för fastigheten.

Således kan din extra lägenhet i staden också betraktas som ett fritidshus, förutsatt att det används som semesterhus. Det följer av detta att fastigheten över tid kan förändra karaktären från att vara ett fritidshus, att vara bostad eller hyra bostad också.

Hur mycket är skattefri hyresintäkter?

Användning av egen fritidshus anses vara inkomst för ägaren. Om du har en stuga eller annan semesterbostad som är välmående kan du ha 10 000 kronor i skattefri hyresintäkter per år.

När hyresintäkterna överstiger 10 000 kronor är 85 procent av hyresintäkterna skattepliktiga som kapitalinkomst, dvs 28 procent.

Vilka stugor ska åtalas?

De flesta stugorna och fritidshusen i Norge blir nu välmående. Kort sagt betyder det att fastighetens bruttoinkomst är fastställd till en viss procent av fastighetens ekvivalenta värde och för det andra att detsamma gäller för avdragsposter i samband med fastigheten.

Det betyder därför att de faktiska intäkterna och kostnaderna i samband med fastigheten varje år är utan praktiskt intresse, "konsumeras" av procentsatsen.

Enligt skattelagen ska åtal införs för egendom som ägaren använder för en väsentlig del av sitt eget hemvist. Dessutom framgår det entydigt att regeln också omfattar fritidshus. Så länge du har ett fritidshus, och detta används regelbundet för ditt ändamål, kommer du inte att förlora nyttan av åtal, även om du hyr i en kortare tid.

Om du hyr ditt fritidshus hela eller stora delar av året har du inte längre rätt till vinst, så du kommer att bli utsatt för direkt ekvation. Det betyder att du inte får någon skattefri summa.Fördelen är dock att du kan dra av från reella utgifter. På hyresintäkterna måste du betala en nettoskatt på 28 procent och en förlust av beskattningsbar hyran ger dig avdrag.

ADVERT

Mest populära