All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Tips på ljudisolering i bostad

-> Grannen på våningen ovanför håller vilda techno parti han bredvid slösa bort med borrmaskin i många försök att borra hål för målningarna han skulle hänga upp, omusikaliska Maja nere spela blockflöjt, och trafiken skynda sig förbi fönstren ...

Au! Det var den fredliga kvällen du hade sett fram emot. Men det behöver inte vara. Eftersom det är möjligt att bryta de värsta bullerstörningarna utan att äventyra grannens skåp.

Om du bor i ett hus eller lägenhet, gör ingen skillnad. Följande idéer för en sofistikerad ljudisolering kan användas i de allra flesta fall.

Du: Music Glade problem hinkar

Gör: låg bullriga miljöer

Impact ljud, musik och högt tal från angränsande rum kan tystas effektivt ner när ljudisolerade. Ansträngningen att skapa ljudisolering är lika lätt om det gäller väggar, tak eller golv. Här går vi igenom hela arbetsflödet steg för steg.

Läs också:

Energi vatten värms

Vill du bygga ett nytt hus väljer värmesystem under minst 30-40 år. I Norge har överkomlig vattenkraft bidragit till elvärme ...

Ett rum måste vara ljudisolerat på alla ytor. Du kan även kombinera ljudisolering med värme- och brandisolering på tak och ytterväggar. Du bör bara lägga till mer mineralull i mönstren än vad som visas på bilderna.

Om det finns en ångspärr i ytterväggen, lägg inte till någon annan. Å andra sidan kan du lägga till ny isolering på insidan av den, - högst 1/3 tjocklek av befintlig isolering. Om du vill installera tjockare isolering, ta bort den gamla ångspärren. I praktiken betyder det att du har på dig innerkläder.

Galvaniserade stålprofiler och 90 cm breda 13 mm gipsskivor används för ljudisolering av tak och väggar. På samma sätt isolera taket mot en golvplatta eller mot ouppvärmda takrum.

I det senare fallet, men du kan komplettera med mer mineralull, och du behöver lägga till en ångspärr om det inte finns någon ångspärr där tidigare.

Läs också:

Allt du behöver veta om trappan

Stor guide till allt du behöver veta om trappan.

En del av golv och tak

Isolering av golvet i en golvstativ sker via en så kallad flytande golv kan läggas på den gamla. Använd antingen 13 mm golv och 15 mm spånskiva eller 22 mm golvplattor med muttrar och fjädrar på alla sidor. Strukturens tjocklek kräver vanligtvis en justering av både dörrar och trösklar.

Finns det en ångspärr i det befintliga taket mot ett ouppvärmt rum eller mot en yttervägg, du behöver ångspärr måste tas bort innan du bygger din väg ner med ny isolering. Montera sedan ångspärren på den nya sidan.

Du har: Dunk högtalarna

göra: Optimal placering

Se också:

Hur trappor korrekt steghöjd

Om du bygger trappor, är det viktigt att få rätt steghöjd. Vi ska berätta för dig hur.

Du kan mycket väl förvandla din favoritmusik på hög volym utan högtalare ohämmad krossas rytmer till grannar.

Heng några högtalare i "tunga" byggkomponenter, dvs mursteins- eller murverk, och med hjälp av elastisk upphängning (fjädrande metall eller gummi montering som reducerar buller och vibrationer överföring). Försök att få högtalarna långt bort som möjligt från grannar och helst inte bara på en ljus golvstativ / tunna byggnadsdelar som kan komma i medsvingninger med högtalare. Om du lägger högtalarna på golvet bör de placeras ovanpå en tung betonghylla. Då får du också bättre ljud från högtalarna.

Du har: Buller och kyla

Gör: kombinerade lösningen

Det finns många rabatter om du kombinerar ljud- och värmeisolering av ytterväggar och tak med varandra.

Vad du än gör för att uppnå bättre värmeisolering, får du samtidigt en automatisk förbättring av ljudisolering samt.

Men det är viktigt att inte bara tänka på isolering. Ventilationen blir allt viktigare ju närmare huset eller lägenheten görs.

Medan "gamla" ventiler frisätter buller direkt in i huset, den så kallade lydfelleventiler minska bullret avsevärt. För denna typ av ventil måste luften ta omvägar, medan ljudet fångas av små "hinder" av mineralull.

ADVERT

Mest populära