All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Tips till dem snygga röda huset

Det kan vara en utmaning att välja färg på huset, så vi har sökt råd från arkitekt, konstnär och professor i färger Mette L'orange med lång erfarenhet som färguppsättningar, samt boken «Husets färg» av Karin Fridell Anter och Åke Svedmyr.

Röd är en färg som sticker mycket bra ut mot vit snö och ångande grå väder och ser fint och inbjudande på sommar och vinter. En rödfärgad fasad känns mörk och passar bra in i vegetationen och i andra bakgrunder. De flesta hemmafruar kommer att klä en traditionell röd färg. Det "röda målat vardagsrummet" har sin utmärkta prägel på vitmålade fönster och vindrutor, utan några andra färgade färger, huset kommer att ha en helt annan karaktär.

Basen av den traditionella röda färgen är järnoxid, gjord av marshmallows. Och färgerna namnges ofta efter den plats den gjordes, av vilken Rørosrød, Trønderrød och Falurød kommer. Färgindustrin erbjuder idag ett brett sortiment av röda färger, både färg och färg i matt och glänsande sorter. Genom färginställning är det viktigt att bestämma vilken typ av uttryck du vill ha huset. I äldre traditionella byggnader är det naturligt att låta stilen bestämma medan de nyare husen är mer lediga.

Modern arkitektur är också röd.

Något borde vara särskilt medveten om?

Testa färgen på hörnet av huset. Då ser du hur det fungerar med din omgivning.

Som med andra färger känns vi röd mer färgade och intensiva när den kommer upp på väggen än det lilla provet på färgdiagrammet. Färgen kan också dras till lila. För att undvika den färgen snarare än lila, rekommenderas att välja en röd nyans med gul i. När färg kommer på väggen, förlorar den den gula klippan och blir rödaktig.

Vit är en traditionell följd av rött. Med vita detaljer lyfts huset upp och detaljerna dominerar husets uttryck. Var medveten om att det kan vara för mycket vitt. Tänk på vilka byggnadsdelar som ska fokuseras.

Belastad och oprofilerad fönsterramning kan fungera bra i en mörkare färg. Då kommer de att uppfattas som en del av huset och inte den dekoration som bör betonas.

Gråa eller gulaktiga detaljer kan också vara ett alternativ. Alla jordfärger kommer att bli mjuka och harmoniska för både fasaden och omgivningen förresten. En kombination av matt och blank i samma färg kan vara en spännande lösning.

Ibland kan det vara bäst att undvika att använda färgade färger, eller låt formen och proportionerna i huset få all uppmärksamhet.

Testfärg

Innan du köper färg för hela huset, rekommenderas att du testa färgen. Måla ett prov på hörnet av huset, så kan du lätt se hur det ser ut som omgivningen.Det kan också vara klokt att kolla med färgen återförsäljare om hur fotoresist önskad färg är.

Tänk på detta när du väljer red

Ett rött hus med vita fönster dressing ger starka associationer till "det goda livet i landet"

  • Färgen blir färgade och intensiv när det kommer upp på väggen än det ser ut på en liten swatch
  • färgen kan gå emot lila
  • en gulaktig röd förlorar gulskjæret och blir rödare när det kommer upp på väggen
  • en brunaktig färg prov upplevt starkare rött på väggen
  • vita detaljer lyfter huset upp och det ger en mer dominant uttryck
  • OBS: det kan också vara för mycket vitt
  • Lumber ohyvlat och mönster fönsterkarmar gör sig lika bra i en mörkare färg
  • Grå eller gulaktiga detaljer upplevt mjukare mot fasaden och omgivning än vitt < 999> är det inte nödvändigt att markera alla detaljer, välja dem som förtjänar det
  • Kanske en kombination av matt och blankt i samma färg kommer att klä ditt hus bäst?
  • Utan bin färger är husets form och proportioner som får uppmärksamhet
ADVERT

Mest populära