All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Tips för att få rippad nagel

Oavsett om du snugglar i bokhylla, ställer in en panel eller spikar ett skåp på korridoren, kan du uppleva misstag.

En av de tydligaste nackdelarna med naglar jämfört med skruvar är bara att de är svåra att komma ut om du gör ett misstag eller ändrar dig.

Om du gör ett misstag och vill ta bort nageln medan den är halvvägs, använder den förstås bara baksidan av hammaren och drar ut nageln. Men vad händer om du har slagit nageln hela vägen och sedan senare behöver ta bort den? Då har du en utmaning.

Vänd nageln in, inte ut

Bjarne Nordvik i Christiania Spikes jobbar mestadels om naglar och har några bra råd att komma med.

- I de flesta fall där du behöver ta bort en spik sätts spiken in som vanligt. Huvudet ska då ligga med ytan och då är det inte möjligt att ta bort det med en vanlig hammare.

Han tror att det i många fall är en fördel att inte försöka ta bort nageln, utan snarare vrida den i väggen eller underlaget.

- Om du försöker ta bort en nagel för mycket, resulterar det ofta i att ytan är så skadad att du kanske behöver byta ombord eller liknande. Den lösning som ofta ger det bästa resultatet är att borra genom nagelhuvudet med en borr som är så tjock som spiken på spiken, det vill säga mindre än huvudet. Då skadar du inte träet, och du kan slå resten av nageln med en tagg, säger Nordvik.

Du kanske vill göra ett litet märke / spår i mitten av nageln med en ryttare eller spetsig hals så att borren inte släpper bort nagelhuvudet när du börjar borra. Då kan det lätt göra dåliga märken i träet.

Ej lätt att få ut: När panelen naglas på väggen är det väldigt svårt att dra ut naglarna. Ta bort panelen och dra bort naglarna från baksidan eller försök att trycka naglarna längre in i väggen. Att dra ut dem är svårt. Foto: Foto: Gro Strømsheim

- Skär spiken

Det finns också olika typer av naglar, men alla dessa måste pressas under huvudet för att få ett ordentligt grepp. Om detta inte är möjligt, få inte nageln.

Nordvik tillägger att om spiken förstörs på vägen, genom att slå en stor kvist eller liknande, kan huvudet förstöras när man försöker dra ut det igen.

- Om huvudet är trasigt kan du enkelt böja naglar fram och till tills det slutligen bryts, säger han.

Om du misslyckas och böjer spiken medan du håller den in, är det bäst att dra ut det och byta ut det med en ny. Böjda naglar har möjlighet att snedja in i träverket och skapa splittrande märken runt huvudet.

När du tar en spik är det lämpligt att placera ett litet trä mellan hammaren och basen så att hammaren inte skapar dåliga tryckmärken när du tar ut spiken.

Max Boob Svein Erik Breili rekommenderar att du försöker med ett järnbindemedel om problemet är att du inte kan få spiken med hammaren. Det kan bero på att spåret i hammaren är för stort eller nagelhuvudet är trasigt.

- Om du inte kan dra spiken, även med en järnhals, kan du klippa spikens kant med materialet det är, säger Breili.

Dra ut nageln ur ryggen

Lätt: Om nageln du vill ta bort har ditt huvud synligt, det är lätt att dra ut det med en hammare eller en tang. Problemet uppstår när nageln sitter ordentligt i substratet. Foto: Illustrativt foto: Thinkstock Images

Om spiken som är trasig finns i en lista, är det trevligt att komma ihåg att du enkelt kan dra spiken ut från baksidan. Detta ger ofta ett mycket bättre resultat än att dra ut det. Om du försöker slå ut det på samma sätt som det kommer listan ofta att vända på framsidan.

Genom att dra spiken från baksidan med en tang, låt du inte listan flata upp. Hålet i framkåpan kan täckas med gnist eller andra fyllningar.

Läs också:

Hur man håller sommarblommorna levande

Bra test: Den bästa multicutteren

Kasta inte vitlöket, plantera den

ADVERT

Mest populära