All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Tips för att borsta badrummet lättare och billigare

Bra planering är viktigt när du borstar på badrummet. Att göra fel kan kosta dig mycket.

- Många av de vattenskador som registrerats i Norge beror på dåligt utfört arbete eller användning av dåliga material. Byggnadsindustrins våta normer ger tekniska riktlinjer för hur material och produkter ska godkännas och hur arbetet ska utföras, säger marknadschef vid FFV, Katrine L. Johansen.

Hon tillägger att det är frivilligt att använda våthastigheten, men det som upphandlar normen vid rehabilitering av bad kan ge fördelar till försäljning och se till att badrummet blir funktionellt och nytt.

Rita kontrakt

- Allt arbete som gäller el och vatten måste utföras av certifierade hantverkare. Om du är anställd kan du själv göra allt annat arbete, men du kommer att vara ansvarig för det vid skador, säger informationskonsulent vid Chera Westman Informationskontoret för färg och inredning (Ifi).

Hon påpekar vikten av att teckna ett riktigt kontrakt för inköp av hantverkstjänster, för att undvika kostsamma missförstånd och argumentering.

- Ange priset på mer, kolla referenser och tecken så kontrakt, säger Westman.

Bakgrund, färg, vinyl eller kakel?

Professor FFV, Bjørn Grimsrud, säger att det finns flera bra lösningar för att belägga badrummet vid borstning.

Ett hantverkskontrakt bör innehålla följande:

1. Pris

Avtalet fastställde företrädesvis pris på uppdraget, inklusive material. Det angivna priset måste vara med moms.

2. Betalning

Om inte annat överenskommits är huvudregeln att den betalas när arbetet är klart. Det är emellertid möjligt att ingå ett förskott och betalningsavtal, men detta måste vara tydligt från kontraktet.

3. Framsteg och slutförande av arbetet

Avtal ett specifikt datum för att starta och slutföra arbetet. En plan för framsteg bör också överenskommas vid mer omfattande uppdrag.

4. Arbetsbeskrivning / Leveransbeskrivning

Kontraktet ska också innehålla en beskrivning av det arbete som ska utföras och önskat resultat.

5. Materialval

I kontraktet bör anges vilket material som ska användas för uppdraget och priserna för dessa.

6. Dagmulkt

Konsumentrådet rekommenderar att avtalet innehåller en klausul om dagstidsfördröjningar i förseningar som är hantverkarens ansvar.

7. HSE ansvar

Det bör aldrig överenskommas om att konsumenten är ansvarig för HSE - det här är ett ansvar för att den professionella hanterar bäst och integrerar sig i erbjudandet.

8. Förändrade antaganden

Ytterligare Reparationer och ändringar som huvud lagts fram av undertecknandet av kontraktet, måste anges i avtalet eller skapandet av ett separat kontrakt ta itu med tillägg.

Källa: Konsumentrådet. nej / Ifi. nej

- Kakelplattor är ett mycket hållbart ytmaterial. Stort urval i form och färg. Utmaningen här är lederna som blir missfärgade och som kan ge upphov till svamp. Därför måste lederna bibehållas, vilket kan vara mer arbetsintensivt än för vanliga ytor, skriver han i ett e-postmeddelande.

- Men nya produkter utvecklas ständigt för att underlätta detta underhåll också. Kaklade ytor är inte vattentäta. Det måste vara vattentätt membran bakom. Det är emellertid vanligtvis mycket lång hållbarhet på kaklade ytor, tillägger han.

När det gäller användningen av våt färg på gipsskivor, hävdar Grimsrud att dessa har stor valfrihet i färger, men de har lägre hållbarhet än kakel, bland annat, de är mindre robust när det gäller att påverka skador. De målade plattorna är emellertid lättare att förnya och de ger vattentäta ytor. De är också lätta att hålla rena.

Vinylytorna är också vattentäta och lätta att hålla rena.

- Vinyler är robust och ger en relativt jämn yta, beroende på vilken struktur och mönster du väljer. Vinyl har en lång hållbarhetstid, och under de senaste åren har det funnits ett brett spektrum av färger och mönster, utvecklar Grimsrud, och betonar att för alla produkter som är viktiga för våt funktion, varaktighet och densitet krävs dokumentation om att produkten är lämplig för ändamålet och uppfyller regulatoriska krav.

Westman tillägger att många tycker att vinyl är det säkraste alternativet för att undvika fukt och vattenskador eftersom det är vattentätt.

- Och extra försegling i form av membran är därför inte nödvändigt, säger hon.

Godkända VVS-produkter

chef för vattenskador Office från SINTEF, Lars-Erik Fiskum, hävdar att endast köpa våta membran med dokumenterade egenskaper.

- Många produkter är endast CE-märkta. Det kan vara bra nog, men du har ingen garanti, säger han.

SINTEF godkänner våtrumsprodukter för norska förhållanden, medan på FFVs sidor finns en översikt över rekommenderade produkter.

Enligt Fiskum, av de ovan nämnda beläggningsprodukterna beror endast plattor på ett membran bakom sig.

- Både vinylbeläggningar och våtfärg är både membran och färdig yta i en och samma produkt. Samma sak gäller den så kallade badrumspanelen, säger han.

Five renovering spets

Westman har fem tips för dig att möblera ditt badrum, för att säkerställa en enklare och mindre kostsamt renoveringsprocess.

Torra och våta zoner: Våtrummet skiljer sig mellan torra och våta zoner. Områden som är 100 cm från duschen, 50 centimeter från toalett, handfat och badkar, och 10 cm från golvet, anses våta zoner.

- De återstående lägenheterna betraktas som torra zoner och du kan i princip välja produkter som vanliga torra rum, säger Westman.

Missfärgning av fogar: Sementfugede mellan plattorna kan med tiden discolour av svampar, mögel och smuts, så plattorna bör regelbundet impregnerad med gemensam tätskikt.De mjuka silikonfogarna i hörn, tak och golv ska tvättas regelbundet med klor för att förhindra fläckar och smuts.

Lim och tejp: Informations konsulten rekommenderar dig att använda lim eller tejp i stället för skruvar när du installerar utrustning i badrummet.

- Undvik då att göra hål i membranet och få en fuktsäker vägg. Ett ständigt hål i membranet är en verklig motorväg i väggen av mikroskopisk ånga och fukt. All perforering av fuktbarriären bör undvikas, men du måste fortfarande borra genom kakel och membran, så var noga med att försegla med silikon innan du sätter i skruven, säger Westman.

Plattor på plattor: Om membranet är ok och de gamla plattorna är ordentligt fastsatta, kan nya plattor placeras ovanpå den gamla, enligt Westman.

- Du kan behöva använda en höjdring mellan gammal avstängning och nya stängningstider, men det kan vara en rörmokare som hjälper dig. Tvätta plattorna bra med grovt eller tvättning för att avlägsna fett och tvålrester. Efter torkning applicera ett smörjmedel på golvet och i duschen, även om du vet att det finns ett membran under de gamla plattorna. Detta förhindrar vattenabsorption från gamla leder, säger hon.

Måla gamla plattor: Westman säger att de flesta typer av substrat kan överbeläggas, om de är väl rengjorda.

- Gamla plattor i badrummet kan snyggt ges ett nytt utseende när man använder färg. Färgen kommer att ligga i några år i väntan på en större rehabilitering, säger hon.

ADVERT

Mest populära