All egendom: trädgård, kök, inredning >> Frågor Och Svar

Missfärgade leder i badrummet - vad nu?

Det är inte ett okänt problem att lederna på badrumsgolvet är missfärgade. Ibland är det bara smuts som har ackumulerats och en snabb tvättning kan göra bullret. Men vad då missfärgningen inte bara beror på smuts och går inte bort, oavsett hur mycket du försöker? Vi visar bilderna på några missförstörda leder till Cato Ove Karlsen, chef för FFV, för en expertbedömning.

- Det här är tyvärr inte ovanligt och vi är mycket bekanta med fenomenet, säger Karlsen när han ser bilderna.

Vad orsakar problemet?

Skadliga leder kan skada mycket av det övergripande intrycket på ett annars vackert badrum.

Det är svårt att veta vad man ska göra för att åtgärda problemet, speciellt om du inte vet vad som orsakar missfärgning. Det kan finnas flera anledningar, till exempel kan en vit beläggning på lederna indikera en kalkfällning, som i fallet med ovanstående bilder.

- Tyvärr uppstår en kemisk reaktion ibland, vilket orsakar en kalkfällning. Förutsättningen för fenomenet är att man har en cementbaserad tätningsmedel och att den strömmar långsamt genom vatten. Detta är vanligtvis vad som orsakar nederbörd, förklarar Karlsen.

Han påpekar att förebyggande åtgärder vidtas idag när plattorna läggs på badrummet, och därför förekommer inte fenomenet lika mycket i badrum som nyligen renoverats.

- Det är ett problem speciellt på gamla badrum. För tio år sedan och senare använde vi nästan bara ett membran på botten av golvkonstruktionen, inte på toppen. I det gamla badrummet finns därför sällan något membran på toppen och skyddar mot fukt, förklarar han.

Vad kan du göra?

Försök att rengöra väl med sura rengöringsmedel och en skrubb som den här scouringbanan från Jordanien.

När skadorna är först ut är det inte mycket mer att göra än att ta reda på disken.

- Det här är inte lätt att sluta och tyvärr finns det inte mycket annat att göra än att försöka städa bra, men även det här kan vara svårt. Det bästa sättet att rengöra är att använda sura rengöringsmedel och en skrubb, berättar Karlsen.

Eftersom det är svårt att göra någonting kring missfärgningen väljer många att leva med det i flera år. Tyvärr ser det inte väldigt inbjudande ut och vissa kan välja att gå mer drastiskt.

- Alternativet är helt enkelt att lägga till nya plattor, säger Karlsen.

Om badrummet är i gott skick stoppar det inte med att lägga nya plattor ovanpå de gamla. Detta kan vara en enkel tillfällig lösning tills du vill helt renovera badrummet.

- Vi accepterar kakelskivor om det görs korrekt, förklarar Karlsen."Det här är dock inte en permanent lösning på problemet, eftersom kale vanligtvis dyker upp igen," sa han.

Det kan finnas någon som undrar om det är möjligt att skrapa foget och lägga till nytt, men det är inte något som FFV kan rekommendera som en lösning på problemet.

- Det är ett extremt stort jobb, särskilt med små plattor. Dessutom finns det sällan leder som orsakar fenomenet. Det kommer vanligen från limet eller betongen under, och det hjälper inte att skrapa foggen, förklarar Karlsen.

Om lederna är lätta finns det andra tillfälliga lösningar. Bland annat kan man prova en Alanor poop, som fungerar som en färg på lederna.

Försiktighetsåtgärder

Alanor Fuge Impregnering arbetar förebyggande mot svamp- och myggreparationer samt kalciumavlagringar.

Det bästa är inte att vänta tills problemet har uppstått, men att vidta förebyggande åtgärder när badrummet är nytt. Med en bra svullnad impregnering kan du undvika mycket huvudbrytande.

- Fueling impregnering kommer att förhindra att vatten tränger in i lederna, och då kommer det också att minska möjligheten att få kalciuminsättningar, säger Audun Klauseie i Alanor.

Alanor Fuge Impregnering har en vattenavstötande effekt och skyddar också lederna från svamp och myggavstötningsmedel, vilket är en annan orsak till missfärgning av lederna. Soppangrepp visas som svarta fläckar på lederna.

- Det är viktigt att impregnera regelbundet, speciellt efter rengöring av lederna, rådgör Klauseie.

ADVERT

Mest populära