All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Tid med en ny päls?

Det är inte lätt för en husägare idag att fatta rätt beslut eftersom det finns så många olika typer av produkter.

- En sak borde vara grundläggande, och om färgen på huset idag är bra utan att strimla, suddas eller sprickas, bör man överväga att använda samma typ av produkt igen. Om denna produkt inte är tillgänglig, kontakta ett målare eller målarföretag som har den kompetens som behövs för detta, säger Henning Haga, teknisk serviceingenjör på Jotun.

Med hänsyn till produktens popularitet fluktuerar detta ofta med tillverkarnas nya lanseringar. Majoriteten av husägare använder vanligtvis vad de har varit nöjda med tidigare.

- Men det finns många äldre hus målade med linfrön färg, och då borde du fortsätta med det. Det beror på att moderna färger som används på linfrön färg brukar skapa linolja, säger Haga.

Challenges of Choice

Chera Westman, IFI Information Consultant, säger att det är upp till varje husägare att bestämma vad som bäst är baserat på hur mycket underhållsarbete och vilket uttryck han vill ha.

- Färgen, bäken eller däcket har just sägs skydda ditt trä från att bryta ner. Solstrålarna är dåliga, så regn och fukt kommer. Ju mer täcker skiktet desto bättre skyddar det. Mitt bästa råd är att bestämma en produkt och hålla fast vid det systemet. Då är du säker och du får ut det mesta av den produkt du väljer.

Hon berättar att du kanske vill ta upp några tankar om vad du vill innan du börjar, för det du väljer kan begränsa nästa gång du behöver behandling.

- Om huset är målade förut med färg eller bök, kan du inte bita. Boken behöver rent träarbete. Med ett slitat hus är du fri att välja. Med andra ord får du valet för första gången med däck eller färg. Med beis kan du välja senare. Det kan vara bra att tänka på det, säger Westman.

Hon berättar att ju mer du vet om ditt hus när du kommer till återförsäljaren, desto mer exakt hjälper du dig. Ta gärna bilder och studera eventuella skador på fasaden innan du går till affären.

Tvätta före applicering

Oavsett vad du väljer, tvätta alltid huset först, alltid! Nogt tvättning med kraftvätska och bra sköljning är med andra ord nödvändigt för att färgens resultat ska vara bra.

Du kanske också har hört att du aldrig ska använda grön tvål eller Zalo på husets väggar?

- Detta beror inte på att det inte gör väggarna rena, eftersom Zalo kan göra ett bra jobb vid den tiden. Problemet är bara att du inte får ett tecken på allt efteråt, vilket gör väggarna klibbiga. Här kommer det lätt att samla mycket smuts, så du är lika lång, säger Westman.

Underhåll är viktigt

När färg eller pensel är på är det lätt att glömma underhållet. Men det här är väldigt viktigt.

- Tvätta huset en gång om året, eftersom det finns mycket damm, smuts och smuts i luften. Hushållsbeklädnad är ofta robust och har en viss struktur, vilket innebär att mycket smuts kommer att ligga på fasaden, säger Westman i IFI.

- Tvätten är viktig för att avlägsna förorening på väggarna som vi kanske inte kan se. Denna förorening är skadad på färgfilmen och tillåter algstillväxt och svärmer att få fotfäste på färgen eller pärlan, säger Haga på Jotun.

Det rekommenderas att använda underhållshuven från tillverkarna, som är anpassad för den produkt du har använt. Då tar du bort smuts och smuts effektivt och det är lätt att skölja bort. Då behöver du inte skada färgen.

Det finns också självrengörande färger där underhållsvätten sköts om i regnet. Mycket snabbare när du vill tvätta dig själv, för att du inte kommer iväg ändå ändå.

Tänk hela, inte bara priset

Det viktigaste med färg, däck och fläckar är att följa tillverkarens rekommendation. Toppområdet avgör om du ska ha primer, impregneringsolja etc. Alla tillverkare har sina kombinationer och systembyggnad för bästa resultat och hållbarhet.

- När det gäller nya hus är systemet 1 x primer och 2 x topplack. Även om en färg bör vara till exempel 12 år borde du titta över huset ca. vartannat år, säger Haga.

Produktens hållbarhet, som tillverkarna lovar, beror på den som utför arbetet, enligt tillverkarens instruktioner.

- Alla tillverkare har egna system, med produkter som är anslutna. Här är det kompletta sortimentet av tvättmedel, primer, produkt och underhåll. Ta inte hit lite här, välj systemet och de produkter som hör hemma för att få den garanti och hållbarhet som tillverkarna lovar, säger Westman.

- Det finns många överväganden att ta. Exempel på bland annat rengöring, övermålningstider, luft- och väggtemperatur, fukt i träet (här är mätinstrument som mäter detta), inte minst vädret. Men eftersom vi bor i ett land med så många utmaningar som det bara varit, betyder det ofta att man gör en kompromiss för jobbet att göra alls, säger Haga.

ADVERT

Mest populära