All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Tid att måla huset?

Måleriet är ett stort jobb och en relativt stor investering. Därför är god planering central för ett framgångsrikt resultat. Du behöver inte göra jobbet igen. Här är några bra tips på vägen;

Planera i tid!

Om du vill ta bort arbetet hos en professionell bör detta avtalas så snart som möjligt.

- Beställningsböckerna för målarna har redan börjat och fylls upp, säger Rino Ringsrød i Malermesterfirmaet Klaveness & Bratfoss, så det är bäst att vara tidigt på. Om du väljer en målare för att utföra arbetet får du ett bra resultat, 5 års garanti på arbetet. Det kan vara värt extra kostnad.

Om du väljer att göra jobbet själv måste du ändå börja processen med att välja färg redan nu. Dessutom ska alla hus som ska målas, tvättas och kontrolleras avlägsnas, pekar Ringsrød ut.

- Det är också en bra idé att sprida husets vägg med en fungicid innan färgen börjar.

Dessutom är det viktigt och ta hänsyn till väder och temperatur. Börja inte ett målprojekt förrän vid slutet av april.

Spendera tid på färgschemat!

Årets modefärg eller din personliga favoritfärg är inte nödvändigtvis den mest lyckliga färgen på ditt hus. Här är fler faktorer än smaken och nöjen som spelar. Dessutom måste du vara beredd att leva med ditt val i några år framöver.

Testa färgen!

Kom ihåg att färgen ändras från färgkartan till husets vägg. Måla en liten del av huset för att testa färgen innan du bestämmer dig. Lätta förhållanden kan få stor inverkan på hur färgen kommer att verka på din husvägg.

Vad vill du uppnå med färgen?

Om du vill framhäva detaljer i huset, som carvings eller arkitektur, kan vit vara en bra färg. Men om du vill skapa ett mer enhetligt och "lugnt" utseende, kommer mörkare färger att föredras. Tänk också på att stora kontraster mellan väggfärgen och detaljerna (fönsterkarmar, dörrar etc.) kan ge ett grovt och obalanserat intryck av hemmet. Om fasaden är trasig från tidigare, bör du inte betona detta ytterligare med färger.

Fråga din granne!

Medan du mest kommer att ligga inom husets fyra väggar, kommer grannan först och främst att få det intryck som påverkas av ditt färgval. Ta grannen med råd och åtminstone låtsas att hans åsikt påverkar det slutgiltiga valet.

Passar miljöens färg?

I Norge har vi turen att ha fyra vackra årstider, men kommer den nya färgen på huset att se ut så bra på vintern som på sommaren? Kanske den beige färg du valde passar in i gröna sommar träd och frodiga träd, medan det visar sig vara dyster och tråkigt under vintermånaderna?

En annan viktig faktor är att färgen ska harmonisera med de andra husen i grannskapet. Varken du eller dina grannar kommer att vara nöjda med ett hus som inte passar miljön.

ADVERT

Mest populära