All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Tid för att flytta perenner

På grund av barens tillväxtläge föredrar insatserna att flytta i början eller slutet av säsongen. Vårblom ska flyttas på hösten och hösten blommar på våren. Då stör du inte blomman. Men så länge de inte är i full tillväxt, kan du röra sig mest utan att det går fel.

På hösten är de flesta växter i viloläge. Och när blommorna vilar, är de mindre sårbara. Om du flyttar dem nu stänger de upp innan tillväxten börjar nästa år.

Varför flytta växten?

Kanske har växterna blivit för stora för den plats de är på nu. De flesta stauderna dra nytta av att delas efter några år, gamla växter som inte har delats upp kan ha ett dödhål i mitten med frisk tillväxt runt.

Många vill föryngra växten. Om en växt står på samma ställe i många år kan det få mer kraft och vitalitet att bli sped upp, kanske uppdelad, och antingen få en ny och bearbetad säng eller få tillbaka sin plats efter att du har förbättrat sängen där den stod.

Vissa flyttar växter eftersom de inte passar in i sängen, och det finns många som ersätter fleråriga mellan dem.

Förberedelser

Tänk dig. Leta efter vilka stauder och placeringar du är missnöjd med. Titta på bilder du har tagit i trädgården i sommar. Finns det några växter som gömmer sig bakom andra? Är det för upptagen?

Känn dig fri att utarbeta en plan på rutten. Vad ska flyttas var? Vad ska ändra utrymme? Vad kan delas, vad kan ges bort? Överenskommelse med mottagaren av stew deg om det passar dem - växten måste snart vara i marken. Du kan plantera den i en stor kruka för frakt.

Ställ in tillräckligt med tid. Har du börjat måste du slutföra.

Utrustning

Hitta utrustning. Det kan hända att du behöver en gaffel- och plantspade, beskärning av saxar, handskar, ny jord och gödningsmedel, vattenburk.

Titta på rötterna

När stauderna gräver, störa rötterna. De utsätts för luft som torkar ut och förstör de tunnaste rötterna, och rötterna måste hitta nya vägar i jorden när det gäller marken igen. När man gräver en flerårig avlägsnas och förstörs en hel del rötterna. Det är värt att ta bort några av de lövverk som dessa rötter borde ha tjänat.

Vatten!

Flytta inte en torr flerårig - kom ihåg att vatten! Både dagen innan du flyttar växten - om den inte har regnat - och när du planterar den. Och naturligtvis resten av säsongen. Nyplanterade stauder behöver mycket vatten. De är dåligt rotade och kan inte absorbera fukt längre ner i marken. Du måste hjälpa till att släcka törsten.

Få gjort

Ange tillräckligt med tid. Du kan inte börja och slutar inte dig. Om växten är i solen eller vinden för en stund kommer den att förstöras.

Spa upp, del, växt och vatten. Om det tar ett tag innan du kan plantera staven igen, lägg dem i skuggan, ta lite jord över rötterna så att de inte är nakna och spraya på lite vatten.I regnet torkar växten inte, så du behöver inte stressa så illa.

Plantering

Du måste lägga plantan så djup som den stod. Avståndet mellan plantorna måste baseras på plantans storlek och hur nära du vill att den ska vara.

Har stången långa, tunna rötter, kanske du vill riva dem lite kortare. Det är bättre än att ligga i en hög under plantan. Om du skär halva längden kan växten skapa nya, effektiva rötter i stället för att skicka vattnet runt och i åldrar innan det når bladen.

Källor: // moské. com, div. trädgårdsböcker.

ADVERT

Mest populära