All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Tid att klättra i träden!

Avlägsna gamla stagnerade grenar utan årliga år bidrar till föryngring av träd och buskar, så vi kan behålla dem längre. Många människor är rädda för att göra misstag och tillåter därför att skörda. På träd borde du försöka klippa till grenar längre inuti bagageutrymmet medan bussning tar bort ett par av de äldsta huvudgrenarna nerför backen. Värre är det inte! Och snälla ta lite mer än vad du tycker är rätt.

- april är den perfekta tiden för grödan av fruktträd. I gamla träd smälter du i de äldsta grenarna så att trädet blir öppet och luftigt, och så att unga grenar kan ersätta de gamla. Långa grenar kan skäras tillbaka till en yngre gren. Klipp så att solljuset kommer bäst, även inuti grenarna, säger trädgårdsföretagets chef Gustav Redalen.

Han säger vidare att unga fruktträd ska skära lite så att de stimuleras att blomstra. Ta dock bort varje år tävlingscitationstecknet (toppkvisten som är ungefär lika hög som toppen) och andra kraftiga och upprätta kvistar varje år tills trädet har nått full höjd!

- Tidigare rekommenderades att beskära plommon och körsbär på hösten. Det gör vi inte längre, säger Redalen, för att vissa svamp- och bakteriesjukdomar smittar genom fina sår på hösten. Skörda även dessa på våren, efter äppel- och päronträd, när risken för frost i stor utsträckning är över.

Bär och prydnadsbuskar beskär dig när snön är borta, så att du inte förbiser grenar i snön. De första åren efter plantering tar du bara bort skadade och nedstigna grenar. Efter fyra till fem år tar du bort två-tre av de äldsta grenarna i varje buske, hela vägen nerför backen. Beskärningen kommer att stimulera bildandet av nya grenar och hjälpa busken att stanna ung. Tidiga blommande prydnadsbuskar som guldbuskar, brudpiraeus och lila väntar på att beskära eller blomma. Genom att beskära dessa nu kommer du att ta bort mycket av årets blommiga flora.

Läs också:

Heidi's rosa äventyr

I ett 700 m2 villahus har Heidi Tokle Poverud rymt mer än 80 olika varianter av ros och totalt 250 växter. Rosorna hälls i en trädgård ...

Beskärning av rosor väntar på dig tills knopparna börjar bryta. Då ser du vad som har skadats under vintern. Föryngrande buskar spola tillbaka försiktigt medan de glider lite in i grenarna, medan engangsblomman kan klippas hårdare ner, vanligtvis till 20 cm. Stilk och klaseroser skärs ännu mer och du väntar tills frostbiten är över. Ta bort döda grenar och skär den färska ryggen till ca. 10 cm, precis ovanför en ny knopp. Klättringspåsar föryngras genom att skadade och gamla grenar avlägsnas. Om det finns för få grenar från marken kan du klippa några nya skott till 10 cm.

ADVERT

Mest populära