All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

äR dags att städa utsida

Svamp och alger är bra i fuktigt klimat. Och ännu våtare blir det.

- Jag är orolig. Jag var inte där för fem år sedan, men det har nyligen skett en snabb utveckling. Vi får allt fler rapporter från hela världen, och alla pekar i samma riktning. Det är skrämmande hur mycket klimatförändringar vi får och hur snabbt de ska, säger statliga meteorolog Bente Wahl till House & Property hösten 2015.

Ett år senare, klimatminister Vidar Helgesen och kommunal minister Jan Tore Sanner som uppgav att det blir våtare. Och som husägare måste du spendera mer tid och pengar på att anpassa ditt hus till dessa klimatförändringar.

Tvätta varje år

Fuktigt klimat ökar risken för rått skada. Svamp och alger hittar vägen snabbare mot husets vägg och de sprider sig snabbt. Oönskad dispersion kan orsaka skador på panelen.

Rekommendationerna är alla tydliga; Årlig tvätt av huset är viktigt. En av anledningarna är att de nya miljövänliga färgerna innehåller mindre fungicider och motgift än tidigare. Detta gör det möjligt för alger att växa på husets vägg i större utsträckning än tidigare.

Ska du borsta eller måla är grundlig tvättning väsentligt. Men även om du inte har att göra med stora underhållsuppgifter, gör noggrann tvätt väl. När du tvättar bort både smuts och skadliga svampar och alger bildning, och efter några timmars arbete framträder huset rent och väl underhållna. En bra hushållssvamp hjälper dig att undvika att måla så ofta och förlänger ditt hemliv.

Swallowtail

Det finns ofta ljust målade hus som blir svalkade. Ytemperaturen på ljusa ytor blir helt enkelt inte så hög att den dödar svampen. Dessutom kommer grönska främst att fokusera på lite solbelysta ytor.

Virvelstopp orsakar blå till svart missfärgning i träet och på ytan av färg, lack och lite plast. Svampen visas som svarta fläckar på ytan av de yttre väggarna, och kan göra virket mindre motståndskraftig mot fukt, vilket i sin tur ökar risken för röta.

Det finns flera typer av speciell tvål för utomhushållningstvätt. När valet är gjort är det viktigt att läsa igenom bruksanvisningen noggrant för att få bästa möjliga resultat från diskbänken.

Normala tvättar har en bra effekt på svabbar och bibehåller färgens glans. Tvättställ 2-i-1, en ny produkt på marknaden, innehåller både tvål och fungicider. Du kan också använda klor mot swabs.

Använd inte en högtryckstvätt

Många människor har fått en högtryckstvätt, men till storstädning, är det lämpligt att använda som eldig och grov verktyg. Den kraftfulla vattendjuren kan slå vatten bakom väggskivorna och orsaka fuktskador. Ofta kommer du också att kakel träet och skada panelen och ytbehandlingen, nästan som sandblästring.

Efter att tvättmedlet blandats i vatten, applicera blandningen på väggen med mat eller med en flaska applikation. Börja från botten och arbeta uppåt. Då undviker du band och sköldar. Följ rekommendationen för tvättmedlet. När det har fungerat tillräckligt länge kan tvättmedlet sköljas av med slangen från topp till botten. Använd mycket vatten.

Det nya tvättmedlet kommer att minska behovet av skrubbning, men med svåra svamp- och algattacker kan borstning vara nödvändigt. Observera dock att tvättmedlet kan ha långsiktig effekt, och det kan ta några veckor innan svampen släpper ut taket.

För att tvätta ordentligt

1. Hitta den utrustning du behöver. Använd skyddskläder och använd handskar och skyddsglasögon för att undvika irriterande stänk i ögon och hud.

2. Följ rekommenderade blandningsförhållanden för tvättmedel och vatten. Spraya på väggen nerifrån och uppåt i ett enhetligt lager.

3. Låt det fungera i några minuter. Korsa med en halvstyv pensel. Tvätta underifrån och uppåt för att undvika ränder och sköldar.

4. Skölj mycket av trädsslangen från topp till botten.

5. Håll väggen våt under tvättprocessen och tvätta inte i direkt solsken.

ADVERT

Mest populära