All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Vårtid på terrassen

Men terrassen är full av skräp och smuts, och inte riktigt inbjudande. Så även om våren är en tid att njuta av trädgården och uteplatsen, kan det vara bra att lägga ner lite arbete senast.

Du kan börja med att hitta trädsslangen och spola väl. Chresten Nielsen är målare och avdelningschef på Beckers. Han säger att temperaturen helst bör nå 10-15 grader innan du börjar med uteplats sinken.

- Det är inte särskilt svårt och brukar gå ganska snabbt. Du behöver en vanlig penselborste och trädgårdsslang eller högtrycksrengörare. Om du använder högtryckspumpar är det viktigt att du inte håller det för nära, säger han.

Han påpekar att en högtrycksbricka har lite vatten men mycket tryck, så en vanlig trädgårdsslang är vanligtvis att föredra.

Döda svampen

När en lång vinter med milda temperaturer, hög luftfuktighet och mycket förorening äntligen är slut, finns det ofta mycket synlig smuts, liksom svampar och alger på terrasser runt. Terrassen förtjänar en bra sjunka efter en lång vinter. Foto: Scanstock Photo

När du kommer igång är det därför lämpligt att blanda svamp och alger i en pumpa och spruta de värsta platserna innan du börjar med rengöringsprocessen.

Se till att uteplatsen är torr när du börjar arbeta. Lämna svampen till jobbet ett tag innan det spolas med vatten.

När du har tvättat bort fungiciden kan du börja terrassens rengöringsmedel. Vissa produkter kan vara ganska starka, så du kanske vill hitta ett par gummihandskar.

När du borstar golvet med en kvast eller borste är det viktigt att du arbetar i tabellens riktning, inte över bordet. Slutligen bara hitta trädgårdsslangen och spola igen.

Gamla eller Nya

Nielsen finner att många människor rysar på terrassen, framförallt innan de ska hantera den. Om du bara behöver städa en redan behandlad terrass behöver du inte använda tvättvätt, men du kan också gå för mer försiktiga medel.

Men om terrassen är ny eller du går till sängs eller behandlar igen, är det bättre att luta sig på. Impregneringsmedlet på det nya träverket gör att oljor och andra behandlingar inte kan dra in om du inte tvättar det först.

- Många människor tvättar bara lite försiktigt innan de kolliderar med produkter. Dessutom använder många människor för mycket av behandlingsprodukten. Då får du bara en ytbehandling medan du verkligen vill att den ska dras in. Det kommer så småningom att fladdra sig, säger Nielsen.

Tidigare var det rekommenderat att nya terrasser varar i två till tre år innan de behandlades. Detta råd gällde tryckimpregnerat trä som tidigare användes, men många har inte kommit överens om att rådet inte längre gäller, anser Nielsen.

- Detta gäller inte material som används idag. De bör behandlas samma år som terrassen är upprättad, och helst före vinteren kommer.

ADVERT

Mest populära