All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Till sommaren kupp i höstlovet

Drömmer du om en stuga på berget med en sprickande eldstad och vita bredder ute? Det kan tyckas som om du har tur med tiden, eftersom marknaden för bergstugor har stagnerat enligt branschen. Då letar du efter den ultimata berget upplevelsen, så verkar möjligheterna vara lego.

OBI. nej kan berätta att bergstugorna staplar upp och att fler av dem sätts ner i pris. De hänvisar till en artikel i Dagens Næringsliv (DN). Bland annat säger fastighetsmäklare Espen Worum i DNB Eiendom på Lillehammer att det finns några överlords.

- Det har lite upp, säger han till tidningen.

- Här på Oppdal vet vi inte att marknaden har förändrats avsevärt. Det har haft sina vågor under senare år, men vi upplever inte någon form av kris ", säger Heimdal Real Estate Broker, Bjarne Brattbakk, ett klick. nr.

Det är bara när priserna kryper över fyra miljoner att det blir svårare att sälja.

- Hytter runt en och en halv miljon, och i ett tillfredsställande skick, gå lätt.

På fastighetsbyråns förening (Eff) ser du samma trend, och du kommer att finna att stugan priserna visar en hög grad av robusthet.

- Under de senaste åren, förblev prisnivån förvånansvärt bra, men där vi har sett korrigeringar är på marknaden för dyra lägenheter och lägenheter, säger VD för Eff, Christian Vammervold Dreyer, att klicka. nr.

- Hösten är en högsäsong för bergstugor, och vi har sett att det har skett en förändring till mer vanliga hytter. Det är inte lika viktigt med närheten till orterna. Nu har tillgång till åkade skidbackar blivit lika viktig. Och det ser vi bland annat på Sjusjøen där priserna har ökat.

HYTTEKUPP I HÖG: Denna stuga ligger i Trofors, i utkanten av Børgefjell. Säljs genom Garanti Fastigheter. Foto: Skärmdump: Zett. com

Få rekommendation från mäklare

solen går ner under sängen och stiga upp på andra sidan

Brattbak råder potentiella köpare, letar efter en bra stuga köp, kontakta mäklare.

- Folk glömmer ofta att de kan gå till en fastighetsmäklare och för hjälp att hitta rätt egendom. Mäklaren har en fördjupad kunskap om marknaden och har en god förutsättning för att hjälpa köparna.

Samtidigt citerar han myten att på en långsam stuga marknad är det möjligt att göra en hel del.

- Det finns en lång väg mellan försäljningen där du har kunnat klara priset mycket.

Brattbakk anser att det bland annat beror på att stugan ägare inte har samma tryck som ska säljas som husägare.

- Lägg till några hundra tusen

För att få en drömhytt, skulle Brattbakk vända om problemet.

- I stället för att hitta en stuga till lägsta pris vill jag hellre lägga på ett par hundra tusen flikar och få en stuga där det inte finns något uppgraderingsbehov.För vad som är dyrt idag kan det snabbt visa sig vara fördelaktigt under en längre tid.

Han anser också att det är svårt att läsa ut försäljningsannonsens tid om det är ett fynd köp.

Den ökade rörligheten påverkar stuga marknaden

KABIN fynd i HÖST Mountain: Denna stuga ligger i Moldal på Kvamskogen. Det prissätts till 1 200 000, -. Säljs genom DNB Eiendom. Foto: Foto: Morten Pedersen / Inviso

docent vid BI, Linje Lervik Olsen, tillsammans med andra kollegor (Andreassen, NHH och Giulia Calabretta, University of Delft) forskat vad som driver människors livsval, och komma upp till åtta trender. Hon tror att var och en av dem på egen väg kan påverka hyttmarknaden.

Denna stuga är klädd i metall

- En av de trender som kan ha en inverkan på om du vill investera i en stuga, finns det växande behov av att vara på resande fot. Vi är mer rörliga på fritiden, både nationellt och internationellt, och i ett sådant sammanhang är en stuga är kanske inte lika viktigt längre, hon utvecklar inför klick. nr.

Dessutom har Lervik Olsen och kollegor avslöjat en trend där dagens levande har blivit viktigare.

- Vi jobbar mer impetöst och fokuserar mindre på långsiktiga investeringar som en stuga kan vara.

En trend som kan göra hytterna mer attraktiva är fokuseringen på hållbarhet.

- Vi tror att en högre grad på vår egen hälsa och miljö, och i ett sådant sammanhang, ett nyktert liv på stugan passar, förklarar Lervik Olsen.

Det är känt att hyttens standard har ökat och att mer komfort eftersträvas. Det är möjligt att tolka två av Lervik trender i denna utveckling, och det handlar om de två trender som beskriver människors behov som ska anslutas och synlig i ett socialt sammanhang.

- Vi behöver en konstant online närvaro, och det förklaras av en önskan att vara social. Dessutom har vi en trend som heter "Watch Me", där vi exponerar oss via sociala medier för att få feedback. Dessa två funktioner kan förklara behovet av stugor, inklusive tillgång till internet, förklarar Lervik Olsen.

Sök överliggare

Christian Vammervold Dreyer anser att Brattbak att det finns få möjligheter att göra ett fynd hösten berget.

KABIN fynd i HÖST Mountain: Denna Al-stuga ligger på Torsbu på berget mitt emot ål. Den prissätts till 1 500 000, -. Säljs via Real Estate 1. Foto: FOTO: Frank Tolpinrud / Eiendomsmegler1

- Det är svårt att göra jätte inköp, eftersom marknaden är transparent. Så kabinen ser du på nätet, det finns också andra potentiella köpare som har sett. Och sedan finns det så stug säljare sällan har behov av att bli av kabinen omedelbart därför begränsade möjligheter att pressa priserna kraftigt, förklarar han.

Ett rum och 30 meter från stranden

Men eftersom kabin säljarna har sällan någon press på sig själv, betyder det också att stugorna kan ha varit ett tag på marknaden, och kan också tas bort från hemsidan.

- Kontakta därför mäklare i det område där du jagar stuga och hör om de har några överlagringar från förra säsongen. Det kan finnas flera anledningar till att stugan inte såldes i första omgången utan att nödvändigtvis ha att göra med hyttens tekniska skick, förklarar Vammervold Dreyer.

- Men eftersom det har varit osåldt ett tag finns det möjligheter för säljaren att vara villig att sänka priset.

Vammervold Dreyer rekommenderar generellt stuga köpare att starta köpprocessen genom att bestämma vad som är viktigt.

- Fråga dig själv vad som betyder störst för dig, köravstånd, plats, standard och så vidare, utarbetar han.

Läs också:

Förnyelse av kabin

Daringa lösningar i stolpen

HYTTEKUPP I HÖG: Denna stuga ligger på Guriset på Golsfjellet. Den är prissatt till 895 000, - och säljs via DNB Eiendom. Foto: PHOTO: DNB Eiendom

Detta arkitektoniska hus tål det extrema vädret

Färgad stuga i Trysil

Letar du efter bra inredningsförslag? Du hittar dem i Inspirationsguiden

ADVERT

Mest populära