All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Kakel fina

- plattor är både dekorativa, praktiska och hållbara om du väljer rätt typ och laddar dem på rätt sätt, säger teknikchef Inge Hansen med kakel leverantör våningar i Lancaster AS.

På våren och sommaren är det härligt att vara mycket ute. En kaklad balkong eller terrass kan fungera som en förlängning av vardagsrummet - en plats där du kan koppla av, läsa en bok eller njuta av en trevlig måltid med familj och vänner. Det är inte bara bra, det är också lätt att hålla rent.

Tiles kan användas på balkonger, terrasser och trappor, men vackra kakel du beundrade på en terrass i Toscana eller en trappa i Barcelona, ​​är ofta inte de som passar in i ett hårt klimat i Norge. Yttre kakelklädda ytor kontinuerligt exponerad för frost, fukt och temperaturrörelser. Vissa ytor är också belastade med körning. Alla dessa faktorer gör ett noggrant val av material och lösningar. För att vara på den säkra sidan bör du välja kakel med vattenabsorption på mindre än 0, 5%.

- Det viktigaste att tänka på när man väljer plattor är att de är frostfria.

Obelagda plattor med vattenabsorption på mindre än 0,5% är 100% säkra. Glasplattor med vattenabsorption på upp till 3% kan användas, men är inte säkra på norska förhållanden. Om vattenabsorptionen är över 3% kan kakorna brista. Dessutom är det nödvändigt att använda lim och tätningsmedel för att passa syftet, förklarar Inge Hansen, teknisk chef på Storeys of Lancaster AS. Han betonar också att substratet måste vara stabilt. Ett jämnt gips- eller betongskydd passar bra.

Undvik vatten

Det är viktigt att undvika vatten mellan substratet och plattorna. Om vatten ackumuleras under plattorna kan plattorna explodera när vattnet fryser. Det är därför viktigt att plattorna är ordentligt fastsatta på underlaget och att de är lutande så att vattnet rinner ut.

Plattorna kan fästas på olika sätt. Limning direkt till en rak, stabil yta som motstår fukt, limar tjockare limtyper eller lägger på en avlopps- eller dräneringsmatta. För att få de bästa resultaten ska du noggrant kontrollera bakgrunden och prata med proffs.

- Vid hantering av kakel, kontakta alltid en specialist. Det är väldigt enkelt att sluta med fel kakel och verktyg, betonar den tekniska chefen.

löften, löften

Det finns många frostresistenta plattor lämpliga för utomhusbruk, men det är klokt att tänka på de behov som de måste uppfylla.

- en altan, som aldrig våt, inte glida brickor som en terrass utan tak, till exempel, säger Hansen. En trappa bör emellertid alltid ha glidande plattor.

- Stora plattor har varit populära ute, men nu ser vi också att flera arkitekter använder mosaikplattor i olika projekt, säger Hansen.Här kan du få kakel från Italien, Turkiet, Spanien, Portugal, Tyskland, Brasilien och Kina, samt de nordiska varianterna.

Monica Andersson vid flisleverantören Höganäs Byggkeramikk AS anser att det bara är fantasi som ställer gränser när de tekniska kraven på ytbehandlingar är uppfyllda.

- Plattor är estetiskt vackra och det finns otaliga val när det gäller färg, format och mönster. Dessutom är det underhållsfritt. Keramiska plattor brinner med en vacker patina, och med det rätta valet av kakel vet ingen hur gammal keramisk beläggning kan vara. Golvvärme kan användas under plattorna, till exempel i trapphus och runt pooler. Kakel har många fördelar, sammanfattar Andersson på Höganäs Byggkeramikk AS.

Val av val? Tänk på dina egna behov, praktiska möjligheter och begränsningar. Prata med proffs och börja, så det blir trevligt för dig!

10 poäng att komma ihåg när du lägger kakel

  1. Lägg till kakel på vår eller sommar. Temperaturen i underlaget måste vara över fem grader, annars kommer underlaget att frysa och limet kommer inte att fungera.
  2. Först bestämma vilken funktion det kaklade området ska ha. Till exempel måste en stor terrass över ett uppvärmt rum ha olika förutsättningar än en liten betongbalkong.
  3. Välj frostsäker tegel. På grund av speciella väderförhållanden i Norge kommer det att sägas i kakel som har under 0, 5% vattenabsorption. Granitlövverk och porslinstatueringar är väl lämpade eftersom de är gjorda av finmalt lera och absorberar lite vatten. Den europeiska standarden för exponering är 3% vattenabsorption, men det kan inte nödvändigtvis vara i Norge. Be om dokumentation av lämplighet i det norska klimatet.
  4. Tänk på om du behöver extra glidbara plattor.
  5. Substratet ska vara stabilt. Murverk och betong - är bra.
  6. Välj lim och tätningsmedel som är lämplig för användning. Flytelim åtdrar bäst.
  7. Undvik vatten mellan substratet och plattorna, vilket uppnås genom limning utan hålrum.
  8. Dela stora fält i mindre med expansionsfogar.
  9. Använd också expansionsmassa längs alla sidor för att rymma rörelser i kakel under omväxlande väderförhållanden.
  10. Rådfråga alltid professionella innan du köper plattor och verktyg och börja jobba.

ADVERT

Mest populära