All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Kakel böter på golvet

- Till skillnad från tidigare när kakel på golvet var begränsad till badrummet eller källarlokal, ser vi idag att ett ökande antal lekmän plattor i andra rum samt, såsom kök, hall eller ens vardagsrummet och sovrum, säger Morten Strand från Tiles-bolaget.

Hållbar, hygienisk och underhållsfritt

- En av de största fördelarna med ett klinkergolv är att det är extremt tålig och så gott som underhållsfria, säger Laila Sjøholt i Höganäs. Glöm det som kallas slipning, olja och lackering - plattorna tolererar mest och bör bara torkas med en fuktig trasa. Och eftersom smutsen inte "bosätter sig" i plattorna på samma sätt som många andra ytor är golvet mycket rent och hygieniskt.

Nya former

Rektangulära plattor, stora rutor, keramiska plattor med mosaikmönster, runda glasmosaik. Urvalet är enormt och årets nyheter är att folk skulle vilja ha olika former på plattorna än de traditionella 30 x 30 kakelarna, säger Sjøholt.

I södra Europa, till exempel Grekland, Italien och Spanien har keramiska plattor länge gynnats på golvet, delvis för att det är en cool och bekväm yta. Här i Norge, å andra sidan, lönar det sig att lägga någon form av värme under golvet.

ADVERT

Mest populära