All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Så hon vände badrummet för 5000 miljoner

- När vi sex år sedan var att renovera två badrum och tvättstuga i vårt hus, såg vi att det skulle kosta flera hundra tusen kronor om vi gjorde det den vanliga vägen för att lägga till nya plattor , säger Franciska Munck-Johansen bakom Frankiscas vackra världs interiörblogg.

Eftersom hon hade använt rentvå i ett antal andra projekt i det förflutna, skulle hon ge det en chans och se om det fungerade i badrummet också.

Vid beredningsprocessen kallade hon en leverantör av kalkfärg för att höra om de hade några råd.

Men de hade inte hört talas om någon som hade försökt det tidigare och skulle inte rekommendera det.

Men Franciscka ville försöka ändå.

Läs också:

Mänsklig köksdekoration

Bly i köksredskapet i tallet? Du behöver inte byta hela kökets inredning, det tar ofta ett par färgstreck.

Genom att måla plattorna, målade en gammal baddisk och köpte en tvätt, bytte hon badet till 5 000 kronor. Kakel på golvet ingår inte i priset. Foto: Franc Munck-Johansen

Bara bra efter sex år

Sex år senare ångrar hon inte lösningen och ett av badrummen har fått en ny omgång av rentvå i en annan färg sedan den första gången.

- Jag skulle definitivt rekommendera det. Färgen har ingen skallighet från var som helst. Dessutom ger det ett unikt uttryck och skiljer sig från vad alla andra har ", säger hon.

Eftersom kalkfärg kan flagna i kontakt med vatten, lösningen var att använda en förseglare som är avskräckande medel mot sin ände.

Med den här metoden kan du ändra både färg och textur i badrummet när du vill. Kalkfärg finns i olika nyanser och texturer. Enligt Franciska fungerar lösningen på alla plattor, även på badrumsgolvet.

Läs också:

Test: Rengöring med ångrengöringsmedel

Skaffar du ett städare om du slipper smutsiga med ånga? Och inte minst: Tvätter man sig snabbare? Vi har testat Kärchers nya ångrengöringsmedel SC1.

- Vad du behöver ta hand om innan du börjar är att grunden är bra, eftersom det inte finns någon fukt i badrummet. Man måste också kontrollera att badrummet är i gott skick och att inga plattor är lösa, säger Franciska.

Badrummet städades med totalt 5000 kronor utan golvplattor, kakel i dusch och duschdörrar. Priset inkluderar färg, badrum med färg, spegel, handfat och hyllor mot väggen. Brädorna mot väggen finns på en gammal ladugård, diskbänken och skåpet köpas och spegeln är från Fretex.

Med golvplattor, duschplattor och duschdörrar var badrummet knappt 13.000 kronor. På väggplattorna används ren och original kalkfärg i Fresco-färgen.

Här kan du läsa hur hon steg steg för steg.

- Skulle inte rekommendera det

Senior Scientist vid SINTEF, Arne Nesje är försiktig med att använda kalkfärg i badrummet.

- Jag skulle inte rekommendera att göra detta eftersom kalk inte är fukt och vattentätt. Jag tror att lösningen kommer att fungera dåligt över tiden, säger Nesje.

Läs också:

Tips för att måla väggarna

Planerar du att använda regniga dagar att måla väggarna på sommaren? Då bör du ta med dessa tips från målmästaren.

Han rekommenderar att man använder material som är lämpliga för användning i våtrum, även om en förseglare kan fungera som den gjorde för Franciska.

- Inga leverantörer ger dig garanti eller har några rekommenderade produkter för detta, påpekar han.

Om resultatet inte lyckas, är färgen relativt lätt att ta bort.

- Men igen måste du ta bort det med syre. Jag rekommenderar inte att människor är hemma och arbetar med syre, säger Nesje.

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära