All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Sådana varor pelargon år

- Slyngpelargonia är en av våra bästa krukke- och balkonglåda växter, säger Mette Olsen Elfstedt av Gartner Olsen i Hobart.

- Det här är inte bara en växt som växer stor och fin, det är också en blomma som tål torka väl. Du kan väl vara borta för en helg eller vecka utan mycket vatten och du kan hämta den även nästa säsong.

- En tumregel är att pelargonia dör oftare än för lite, den trädgårdsbaserade plantagen skriver på sina webbsidor.

Ta bort blekade blommor

En förutsättning för att anläggningen hålls lång är att ge det en bra tid hela sommaren. Om du är snäll med det, svarar växten på att blomstra sommaren och du får en bra uteplats med många blommor.

Kom bara ihåg att klämma de blekade blommorna så småningom. Detta stimulerar nya spirande och nya blomningar inträffar.

Håll galler

- De flesta slyngpelargoniaer säljs med en grön stödgaller, och det är viktigt att låta detta gitter stå på. Det är inte utan anledning att det är där, säger Olsen Elfstedt. När du köper växten är växten väl van vid detta galler, och du försöker ta bort det, många grenar kommer att bryta.

- Lattice stöder det är mycket väder och vind, och när plantan växer, unsett gitter inte tänka, säger hon.

Normal geranium

Förutom slyngpelargonia, en gemensam pelargon eller pelargon som många säger. Denna växt är inte så förtjust i stark sol, så det är lämpligt att tänka på var man ska plantera den.

Fina färger: Det finns många sorter av pelargonia. Blomman är vacker i ljusa färger. Foto: Foto: www. Colourbox. com

- I solen kommer det att finnas en stor chans att det kommer att torka, och sedan kommer växten att ha stora gråa fläckar på löven. Det gillar inte heller att stå ut i regnet. Blommorna kan då vara ful och ruttna, säger Olsen Elfstedt.

Pelargonia under tak

Trädgårdsmästarens tips är därför att lämna ren pelargonia under en markis. Detta möjliggör både direkt sol och regn. Dessa är förutsättningar för framgång med anläggningen.

- I vanlig pelargonia bör du ta bort blommorna så att det finns 3-5 knoppar på undersidan av blomman. Lägg sedan de nya knopparna och blommar hela sommaren, säger Olsen Elfstedt.

Hon rekommenderar även långsiktiga gödselmedel i lådor och krukor - en tablett per planta. Detta kommer att sättas på plats efter plantering och varar hela säsongen.

Sätt din pelargon kall

Om du såg Pelargoner din ska pågå i flera säsonger, är det viktigt att sätta kylan när hösten kommer. Fem plus grader är lämplig temperatur, eftersom ju kallare växten är desto mindre vatten och ljus behöver den. Enligt plantagen kanske du vill ge ett stänk vatten över hela vintern, men växten kan torka.

- Ta bort blommor innan du ställer in den för säsongen. Växten kan tas bort från vinterförvaring och tändas från mars. Skär av allt som är brunt och dåligt och kruka om det behövs. Du kan börja gödsla när du ser att växten börjar växa, säger Olsen Elfstedt.

Många sorter av geranium

Även slyngpelargonia och gemensam pelargon är den vanligaste trädgårdsväxter, finns det enligt Plantasjen ett antal andra sorter.

Totalt finns över 8000 geraniumarter i världen, och de finns i de vackraste färgerna. Nya sorter förnyas och utvecklas hela tiden.

Att plantera en skiffergargonia med gallret:

-Använd en skarp kniv och klipp 1/3 av potten längst ner. Vid behov kan du använda en sax och skär från botten

Evergreen så hela anläggningen med vad som finns kvar av potten och gallret

-Gitteret kommer att vara på under hela säsongen

Fakta om geranium:

-Pelargonia har varit en populär krukväxt i Europa i över 400 år

-Hagepelargoniaen har varit vanligt i mer än 100 år

namn pelargoner kommer från det grekiska ordet Pelargos betyder stork

(Plantage)

Visste du att :

Enligt informationskontoret för blommor och växter är Pelargonia en av Norges mest populära blommande växter.

Det finns 2, 6 miljoner växter varje år, och pelargonia drabbas bara av julstjärna och eldstopp.

Läs också:

Perfect gräsmatta två veckor

Trädgårds Tips från experterna

Nettle ger gratis gödning

Enkel råd för krukväxter

ADVERT

Mest populära