All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Tre saker att tänka på innan du köper ridån

Ett rum med eller utan gardiner, en två helt olika rum. Med gardiner känns rummet högre och mer intimt än utan gardiner. Vi har pratat med två gardinexperter och fått några tips.

Åse Jerrhag på GreenApple inredningshus dekorerar sig med många textilier.

- Vill du ditt hem för att vara en varm boet, då textilier ett måste, säger hon, och hennes bästa receptet är att använda en professionell "dressmaker"

- När du får dessutom massor av idéer om olika fjädring och vad som bäst passar ditt hem och fönstret kommer de att hänga i. i närheten finns så mycket mer än att ringa och rynkor band, sade hon.

Mari Birkeland Leholt, är en av professionell inredningsarkitekt med eget sjukhus. Hon möter många gardinjägare dagligen med olika behov, inte alla behöver skräddarsy.

- Många tycker att det blir dyrt och behöver inte någonting "unikt", så det kan vara en bra lösning, säger hon.

Både Annie och Mari säger att intresset för gardinen ökar och att flera också vill sy sina egna gardiner.

Så innan du startar din jakt efter dina gardiner, kanske du vill ha gjort bort eftersom kollationering off: Om du bara har "vissa gardiner" gardiner som är speciellt utformade för din inredning, eller vill du sy själv?

Letar du efter en snabb och enkel lösning?

Det enklaste sättet är att välja färdiga gardiner. Urvalet är stort, men nackdelen är att du antingen måste leva med gardiner som inte riktigt passar in i dina fönster, eller att du måste sy dem. Färdiga gardiner kan vara svårt att få hänga fint, då de sys på det snabbaste sättet med sidosömmen först och sedan skärs i längder och fållade. För att förhindra att gardinerna springer ut, bör de höjas först och sidosömmarna sys i slutet.

Vill du ha något unikt, gardiner som är skräddarsydda fönster och ditt interiör?

Den stora fördelen med denna lösning är att man får en interiör som ingen har något som du kan få det precis som du vill. En inredningsarkitekt eller inredning konsulttjänster kommer att vara en bra sparringpartner för att hitta rätt lösning. De kan komma hemtest med prov, eller du går med i leverantörens showroom. Ett sådant besök är en upplevelse i sig, för här kan en som gillar textilier bli riktigt hög. Många affärer som säljer färg och tapet har också ett bra utbud av textilier och erbjuder konsulttjänster. Både inredare och affärer samarbetar med systrar, de har också människor som kan montera de färdiga gardinerna.

En lyftgardin ser bäst ut när det är skräddarsydda fönster eller dörröppning så här. Om gardinen ska dras upp och ner, betalar den sig att investera i ett system som fungerar bra.

Vill du sy dig själv?

Självkänsla kan vara omtyckt och självsömning har blivit en trend. Tyvärr försvann många av de typiska drogbutikerna, som hade ett stort urval av rullar på lager. Men vissa finns fortfarande och nya visas. Det kan vara knepigt och google lite vad finns i grannskapet, eftersom det kan dölja några överraskningar. Många affärer som säljer färg och tapeter kan ha ett bra urval av prover och det finns till och med byggprodukter som är dedikerade till att ha textilier på rulle. Ta mätningar av dina fönster och be om råd i butiken så du är säker på att du beställer tillräckligt. Om du inte har sytt så mycket, kan du betala för textilier som är lätta att arbeta med, både när du vill klippa och sy. Be om råd i butiken.

ADVERT

Mest populära