All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

ÅRets eldsvåda

- Ibland är det nästan fantastiskt vad brandmännen hushållare sätter sig och deras in utan att vara medveten om det, säger brandman Paul Ivar Myrstad i Anticimex.

Anticimex har genomfört cirka 17 000 inspektioner av bostäder och byggnader under det senaste året.

Manipulerad säkring är gangster. Två eller flera kurser är kopplade ihop för mer kraft. Kopplingen ökar risken för överbelastning och uppvärmning i husets kraftledningar och eluttag.

- Tanken kan vara en tillfällig lösning för den elektriker som kommer. Men då går tiden och lösningen blir permanent och glömd.

Ett exempel på överbelastning. Några av ledningarna kommer från ett större akvarium, en fast installation som borde ha varit inkopplad direkt i vägguttagen eluttag. Foto: Anticimex

Säkringskåpa

Felaktig anslutning i förlängningskabel med många uttag är också vanligt.

- Många människor vet inte att fasta installationer, till exempel TV eller radiatorer, ska installeras i sitt eget vägguttag. Inte ovanligt, vi stöter på bruna, täta kopplingskluster. Flertrådiga förlängningskabel är vanligtvis dolda bakom soffan eller under stereopennor eftersom du inte vill se dem. Och ur synhåll är de inte, säger Myrstad.

Säkringskablar ska inte användas för elektriska apparater som resulterar i långvarig hög belastning.

Försäkringsbolagen är inte särskilt förtjust i hobbyelektriska bland oss. Informationschef Jon Berge i If Damage Insurance karaktäriserar Anticimex bilder som "hårhöjande".

- Jag är nästan beredd att se detta. Det finns potentiella dödsfall som förväntas hända, berättar Berge.

Om och andra försäkringsbolag förkortas som ris bakom spegeln om de efter en brand stöter på hemlagade lösningar i elverket.

- Vi minskar inte försäkringsbetalningen för att spara pengar, men för att undvika allvarliga incidenter. Det hjälper självklart inte lite till någon. Genom att visa bilder så här hoppas jag att fler människor blir medvetna om de uppenbara farorna med att behandla elektriska installationer själva, säger Berge.

Läs också:

Med detta hem robot kommer inte att behöva tvätta fönstren även

med ett fönster renare robot eliminerar tråkiga fönster sjunka.

Det här är inte det röra som är det största problemet, men att ägaren får ström från ett bilbatteri (längst ner till vänster på bilden). Under laddningen kan batteriet generera motorgas, som kan komma i kontakt med strömuttaget i rummet. Foto: Anticimex

Något du kan göra själv

Värmekablar och andra elinstallationsmaterial kan köpas av någon, men endast installeras av en auktoriserad elektriker. Försäljningsställen är också skyldiga att informera köparen om detta.

- Vissa människor spelar hobbyelektrar för att spara pengar och luras av att andra har anslutit sig utan att bränna.Attityder måste ändras för att övervinna problemet, säger Paul Ivar Myrstad i Anticimex.

Det är dock fortfarande lagligt att göra det själv, men bara små saker. Du kan byta strömsladdar för lampor och bordslampor och liknande, samt uttag på förlängningssladdar och apparatkontakter. Byte av skyddshölje för strömbrytare, eluttag och anslutningsboxar är också tillåtet.

Men efter 2010 kan du slutföra installera taklampor med kablarna låsta i sockerbitar. Nya hus byggs idag med en så kallad DCL kontakt till tak, en minikontakt, vilket gör att du kan koppla in den nya lampan själv.

Scorched. Foto: Exterminators

Se också:

Maine Coon: 10 fakta om världens största inhemska kattraser

Är Maine Coon i familjen med tvättbjörn, och vikingarna förde den till Amerika? Här är 10 fakta om den majestätiska tama katten Maine ...

ADVERT

Mest populära